v rubriki dogodki:
.. / / / 02.03.2001

Orto klub: Gaza Strippers

Gaza Strippers se moramo najprej in predvsem posvetiti pevcu in kitaristu ter nedvomnem vodji skupine Ricku Simsu. Kot nekdanjega člana in prvega človeka benda Didjits, enega najvplivnejših čikaških bendov iz pionirskih časov punka, se ga drži sloves punk heroja, človeka, ki je punkerski preporod rock'n'rolla doživljal iz najbolj neposredne bližine. Didjits so izdali pet albumov za založbo Touch&Go in sredi devetdesetih razpadli. Kmalu po njihovom razpadu je mlad še neuveljavljen punk bend, imenovali so se Offspring, posnel komad Didjitsov Killboy Powerhead in ga na albumu Smash prodali v več kot sedem milijonski nakladi.

Po razpadu Didjits se je Rick Sims pridružil razposajenim punkrockerjem Supersuckers, skupini z neomejeno reputacijo v pravih krogih, in z njimi leta 1994 za založbo Sub Pop posnel album Sacrilligious sounds of..., dve leti kasneje pa je s Fredom Schneiderjem, članom B52's sodeloval pri snemanju plošče Just Fred. Ukvarjal se je tudi z gledališčem in za čikaški Lookingglass Theater Company napisal (in včasih tudi sam izvajal) glasbo za vrsto različnih gledaliških projektov.

Leta 1996 je zapustil Supersuckers, vendar ni dolgo zdržal brez benda. Našel je basista Darrena Hooperja, poklical še znanca bobnarja Todda Marina in rodili so se Gaza Strippers. Že s prvim singlom leta 1997, še bolj pa s prvim album Laced Candy, ki so ga leto dni kasneje izdali za založbo Man's Ruin, so dokazali in prepričali, da so rock'n'roll bend na katerega je treba računati.

"Gaza Strippers uspešno cepijo hiper energijo Didjits na hard rock sedemdesetih?". Kot v potrditev te izjave ameriškega kritika so Gaza Strippers ob koncu lanskega leta za založbo Lookout! izdali ploščo 1000 Watt Confessions nabito z energijo in še bolj kitarsko (tudi po zaslugi še enega kitarista). Ploščo je skupina posnela v zasedbi: Rick Sims (vokal, kitara), Darren Hooper (bas), Mike Hodgkiss (kitara) in Mark Allen (bobni).

V takšni sestavi bodo Gaza Strippers nastopili tudi v našem podalpskem raju - v petek, 16.marca ob 22.uri v ljubljanskem Orto Klubu. Kot predskupina jih bo na turneji pa tudi na ljubljanskem koncertu spremljala mlajša kanadska punkrock zasedba Bionic, ki se je leta 1997 širši javnosti predstavila z albumom za katerega je bilo slišati zanimivo trditev, da je "najbolj brutalen pop album po plošči 'Zen Arcade' Hüsker Dü".

Za FV Music

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Gaza Strippers - thumbnail

Gaza Strippers