v rubriki dogodki:
.. / / / 13.02.2003

Pohod za mir tudi v Mariboru

Pohod za mir in proti vojni v Iraku se bo odvijal tudi v Mariboru v soboto 15. 2. s pričetkom ob 17:00 na Slomškovem trgu. Na pohodu se bomo zbrali, ker smo:
- proti vojni in ubijanju, posebej pa proti vojni v Iraku,
- proti politikom in vojnim dobickarjem, ki nas hujskajo v sodelovanje pri ubijanju,
- proti izsiljevanju velesil,
- proti neodlocni in nemirotvorni politiki naše vlade.

Zbiralisce in pricetek mariborskega pohoda bo na Slomskovem trgu. Od tam bomo preko Glavnega trga, po Gosposki in nato Slovenski ulici krenili na Grajski trg, kjer bomo s svecami polozenimi na tla izpisali besedici ZA MIR.

Kasneje bomo svecke pobrali in jih odnesli pred zgradbo Mestne obcine. Tam jih bomo upihnili in s tem izrazili nase nezadovoljstvo nad neodlocno politiko nase vlade. Pred zgradbo obcine se bo pohod tudi koncal.

Neposredno po pohodu pa priporocamo ogled dokumentarneg filma z naslovom Invisible War ali Nevidna vojna, ki pripoveduje presunljivo zgodbo o uporabi oplemenitenega urana v Zalivski vojni leta 1991. Film prepricljivo pokaze enake
posledice uporabe radioaktivne municije na iraskih civilistih in ameriskih vojakih, ki jih povrh vsega o nevarnosti radioaktivnega zarcenja sploh niso obvestili. Invisible War na nasih televizijah se ni bil predvajan in malo verjetno je, da se bo to zgodilo pred referendumom o (ne) vstopu v Nato. Projekcija filma se bo pricela ob 20.00 v Pekarni in sicer v dvorani Gustaf.

Z udelezbo na pohodu za mir pa nismo samo proti, temvec tudi za. In sicer:
- za preklic izjave "vilniuske skupine",
- za prepoved preletov, plovbe ali prevozov vojaskega materiala in osebja, ki sodeluje v pripravah na vojnos ali v morebitni vojni proti Iracanom in Iracankam, preko ozemlja Republike Slovenije,
- za podporo akcijo Zivi scit za Iracanke in Iracane,
- za odlocnejso mirotvorno politiko Republike Slovenije, posebej v sklopu Zdruzenih narodov in Evropske skupnosti.

Kot pozitivno vzpodbudo in opomin nasim politikom citiramo iz Ustave:
" S protiustavno je vsakrsno spodbujanje k nasilju in vojni" (63. clen) in "drzava pri zagotavljanju varnosti izhaja predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja" (124. clen).

Pohod za mir je vseevropska mirovna pobuda za preprecitev vojne proti Iraku in vojnam nasploh. Ideja zanj se je porodila na prvem Evropskem druzbenem forumu, ki se je zgodil lanskega novembra v Firencah. Manifestacije za mir, katerih del bo tudi priziganje sveck, bodo hkrati potekale po stevilnih evropskih in svetovnih mestih

S seboj prinesite cim vec svec, svetilk in ostalih svetilnih teles, predvsem pa se primerno oblecite in obujte.

Edina alternativa vojni je mir, ne hujskaska
diplomacija!
S cloveskimi zivljenji se ne trguje!
Globalizirali so vojno - globalizirajmo mir!

Skupina Maribor za mir

 - thumbnail