v rubriki dogodki:
.. / / / 26.02.2004

Poslovenjena Valižanka, Shirlie Roden, zopet v Sloveniji

Shirlie Roden, ki jo imam jaz za čarodejko, ki čara z glasom, je simpatična Londončanka s predniki z Irske in Walesa. V Sloveniji nastopa že deset let in navdušuje množice s svojimi slovenskimi in angleškimi pesmimi ter delavnicami. Je mednarodno priznana terapevtka in predavateljica, ki je razvila enostavno in učinkovito metodo zdravljenja z s človeškim glasom. Uči nas, da si vedno lahko pomagamo sami, s svojim lastnim, edinstvenim instrumentom, "glasom". Slovenijo bo zopet obiskala v marcu.

Shirlie je odraščala v Walesu v glasbeno nadarjeni družini. V osnovni šoli je pela kot solistka in se učila igranja klavirja, nato pa je študirala operno petje pri Gabrielle Capus.
Njena starejša brata sta imela vsak svojo rock skupino, zato si je tudi sama želela postati rock pevka. Pobegnila je v London, kjer je obiskovala srednjo šolo in v Newportu igrala s priznanimi glasbeniki.

Takoj po diplomi se je pridružila legendarni rock skupini The Kinks s katero je prepotovala ZDA. Sodelovala je tudi z Mikeom Oldifieldom, Ianom Gillanom, Davidom Gilmourjem, Ultravox in T.Rex ter drugimi.

Veliko je nastopala v gledališču in napisala več glasbenih predstav. Njen muzikal Beauty and the beast so lani uprizorili v Trbovljah. Skupaj z Michaelom Canom sta ustvarila muzikal AD/BC, po biblijskih motivih, ki je bil prvič uprizorjen v ZDA, Roy Orbinson Show pa je bil nominiran za najboljši muzikal v Angliji, v Londonu, leta 1995.

V sodelovanju s skupino Gordon Giltrap Band je stopila na novo pot in sčasoma ugotovila, da lahko s svojim izjemnim glasom in glasbo zdravi in pomaga ljudem. Tako je izdala knjigo Sound Healing, ki je izšla pri založbi Iskanja. Metodo zdravljenja z glasom je razvila sama. Vodi številne delavnice po celi Evropi ter največ predava v Angliji, Sloveniji ter na Hrvaškem.

Izdala je več albumov. Leta 1996 svoj prvi samostojni album z naslovom Skydancer / Nebesna plesalka. Pred njenim prvim koncertom, Čudež dreves, jo je sprejela Štefka Kučan in se ji zahvalila za vse kar je storila za Slovenijo in ljudi.

Njeno drugo zgoščenko, The Vanishing Lake, je v celoti posvetila Sloveniji. Na njej so skladbe za katere je dobila navdih ob spoznavanju Slovencev in naše dežele. Naslovna pesem je posvečena Cerkniškemu jezeru.

Spomladi 2003 je izdala zgoščenko Endless love, na kateri je spet nekaj pesmi o Sloveniji. Na svojem bogatem repertoarju ima tudi pesmi keltskih prednikov z Irske in Walesa, slovenske ljudske in cerkvene pesmi. Koncerte s takšno vsebino izvaja skupaj s flavtistko iz Kopra, Alenko Zupan v gradovih, cerkvah, atrijih, saj je le tam ozvočenje zadostno, da prenese njen močan glas z velikim razponom. V dvoranah njen pesmi zvenijo čisto drugače.

Shirlie je ljubeča oseba in nastopa po različnih zavodih za prizadete, šolah ter domovih za starejše, kjer s svojo pozitivno energijo daje upanje in polepša dan vsakomur. S svojimi koncerti skuša opozoriti Slovence na lepote, ki nam jih nudi domača dežela ter na dejanja s katerimi jih mnogi skušajo uničiti.

V sredo 17.marca ob 19.30 bo Shirlie Roden nastopila v Kulturnem domu Španski borci, kjer bo predstavila svojo novo zgoščenko, v celoti posneto v Kanadi, Endless love (Neskončna ljubezen). Na zgoščenki je pesem "Standing people", ki je posvečena Janezu Kandaretu, ki se je zavzemal za ohranitev starih bukev v snežniškem gozdu. Pesem ?Save me? je posvečena Savi Dolinki, ki so jo hoteli zajeziti na enem od neokrnjenih delov pri Bledu.Liza Černuta je posvečena pogumni prebivalki Loga pod Mangartom, ki ni zapustila svojega doma, kljub temu, da ji je ponoči grozil plaz. V pesmi ?Crying for a vision? pa je nastala po enkratni izkušnji, ki jo je Shirlie doživela v gozdu nad Kolpo, kjer je preživela tri dni in tri noči brez vode in hrane (star indijanski obred).

Klub temu, da je izdala že pet samostojnih zgoščenk, ji še vedno ne manjka idej in navdihov in komaj čakam na novo pesmi v slovenščini, ki jih zapoje na prav poseben duhovit in angleški način.

Če ste se že naveličali slovenskih pop popevk in radi uživate v dobri glasbi s sporočilom, naj vas pot zanese na koncert, na katerem ne boste le poslušali.

Vstopnice, za katere boste morali odšteti 3000 sit, lahko razgrabite na Čopovi, v knjigarni ali naročite na zavodu MA ter uro pred koncertom v KD Španski borci.

Več informacij: Zavod MA, 01/ 542 30 03, 041/ 266 092 in zavodma@siol.net