v rubriki dogodki:
.. / / / 20.08.2004

Prelomna otvoritev Mladih levov

Danes, v petek 20.8., se začenja že sedmi mednarodni festival gledališča in plesa Mladi levi, ki bo v desetih dneh ponudil dela večinoma mednarodno še neodkritih, a talentiranih in perspektivih (mlajših) umetnikov.

Tokratna otvoritev bo prelomnega značaja, saj bo hkrati s pričetkom Mladih levov potekalo tudi slovesno odprtje prenovljene Stare elektrarne, njenih novih prostorov, namenjenih neodvisnim odrskim ustvarjalcem, na križišču med Slomškovo in Kotnikovo ulico.

S tem bomo festival letos zadnjič videli v tej vsebinsko zgoščeni, desetdnevni obliki. Vendar se, kot pravi direktorica Zavoda Bunker Nevenka Koprivšek, "poslavljamo samo od festivalske forme programa. Program festivala Mladi levi bomo prilagodili novim okoliščinam in ga iz enkratnega dogodka razširili v predstavitev presežkov domačih in mednarodnih predstav skozi vse leto."

Finančna sredstva, ki jih v večini prispevata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo v skupnem znesku 20 miljonov tolarjev, bodo tako v prihodnje prerazporejena in razpršena ter bodo poleg sprotnega vzdrževanja stavbe in izvedbe tehničnih del, omogočala tekom leta izpeljati okoli 15 domačih in tujih predstav. Poleg tega bodo novo dobljeni prostori v sodelovanju z Zavodom En-Knap služili tudi vajam in delavnicam, okroglim mizam, predavanjem, skupaj z Zavodom Maska pa bodo organizirali tudi Seminarje sodobnih scenskih umetnosti.

Hkrati prelomna otvoritev prostorov Stare elektrarne spreminja skupaj z lani prenovljeno dvorano Kinodvora, hostlom Celica, Metelkovo in njenimi južnimi muzejskimi prostori prej zaspan predel mesta v živahno ?kulturno četrt?.

S preobrazbo Stare elektrarne je storjen prvi korak k reševanju prostorskih in infrastrukturnih težav naših sodobnih kulturnih ustvarjalcev, ki so do sedaj ostajali na margini in bili prisiljeni delovati izven državnih institucij. V prihodnje sta načrtovani še obnovi prostorov bivšega Kina Šiška (obnovitvena dela naj bi se pričela prihodnje leto) in Jakopičeve Galerije. S tem nadaljnjim korakom bi Ljubljana dobila svoj prvi sodobni center odrskih umetnosti, ki bi omogočil razvoj različnih sodobnih zvrsti. Uresničile bi se dvajsetletne sanje, vztrajnost in trud gledaliških in plesnih avtorjev, pripadajočih mlajši, t.i. tretji generaciji sodobnih umetnikov, ki si že od osemdesetih let dalje prizadevajo vzpostaviti primerno infrastrukturo in prostor za svoje delovanje. Ravno njim bo posvečen tudi otvoritveni večer, v katerem se nam bodo predstavili z video odlomki, artefakti in manifesti iz svoje preteklosti in sedanjega časa.

Program Mladih levov:
Festival bo kot vsako leto potekal na različnih lokacijah: poleg Stare Elektrarne še v Galeriji ŠKUC, v okviru festivala Sanje na Kongresnem trgu, na ploščadi pred Moderno galerijo, Jazzbini, v parku Tivoli, plesna predstava skupine Betontanc bo gostovala celo v Medani, v okviru tamkajšnjega festivala Dnevi poezije in vina.

20. avgust ob 21h
Stara Elektrarna
Otvoritvena slovesnost festivala
-Če nas ne bi bilo, bi si nas morali izmisliti?

Otvoritev festivala Mladi levi in z njim otvoritev Stare elektrarne (prvega večjega odra, ki je namenjen izključno sodobni produkciji) je posvečena prej omenjenim umetnikom tretje generacije (Matjaž Berger, Goran Bogdanovski (Fičo Balet), Diego De Brea, Mateja Bučar, Maja Delak, Matjaž Farič, Sebastijan Horvat in Petra Veber (E. P. I. Center), Emil Hrvatin, Jedrt Jež, Sašo in Mojtina Jurcer, Iztok Kovač (En-Knap), Ema Kugler, Sanja Nešković Peršin, Barbara Novakovič, Matjaž Pograjc (Betontanc), Branko Potočan (Fourklor), Tomaž Štrucl in Tanja Zgonc).

21. avgust ob 21h
Stara Elektrarna
Ivana Müller (Hrvaška): ?How Heavy are my Thoughts?

Koliko tehtajo težke misli? To je konkretno in abstraktno vprašanje, ki si ga v svoji najnovejši predstavi zastavlja hrvaška koreografinja, performerka in pisateljica Ivana Müller, ki živi in ustvarja na Nizozemskem. V svoji karieri je že sodelovala z različnimi umetniki in skupinami od Groupe Dunes do Les Ballets C. De la B, je pa tudi ena od ustanoviteljic pop-rock skupine The Moisturizers. Torej; človeški možgani v povprečju tehtajo od 1300 do 1500 g, teža človeške glave pa se giblje od 4 do 6 kg, odvisno pač od starosti in spola. Ali se teža glave razlikuje glede na naša čustvena in duševna stanja? Kako so misli vpisane v telo? Imajo barvo in okus? Predstava se giblje med teorijo in prakso, znanostjo in fantastiko, predavanjem in performansom, individualnostjo in kolektivom. Neke noči se I.M. zbudi in se vpraša: ?Če so moje misli težje kot ponavadi, ali je potem težja tudi moja glava??

22. in 23. avgust ob 19 h
Galerija ŠKUC
Henriette Pedersen (Norveška) ?Classic Heaven?

Maud in Cato Nartman sta zbiralca umetnin, ki obiskovalcem razstave v strokovnem kuratorskem jeziku predstavita družinsko zbirko umetnin, iz katere si bomo lahko ogledali dve izjemni deli. Prvo predstavljata Nelly Koons in Jiri Riitala, ki oblikujeta instalacijo gospodinje iz 50. let s svojim posebnim poslanstvom ter divjost lovca, ki lovi pogled kamere in gledalcev. V naslednji sobi lahko ugledamo video Alfreda Burdena in dr. G. P. Hilgemanna, v katerem nastopa tudi Cato Nartman, privezan za drevo cel meter nad tlemi, njegova žena Maud pa zapeljivo teče skozi kader. Dogodek je hkrati prijetno družabno srečanje ljubiteljev umetnosti. Avtorica ?razstave?, ki bo spremenila vaš pogled na sodobne kuratorje in njihove strokovne razlage, je norveška koreografinja, režiserka in vizualna umetnica Henriette Pedersen. Pri sodobni umetnosti seveda ni toliko v ospredju objekt, temveč zrak okoli njega, kot bi dejal Matisse.

22. avgust ob 21 h
Stara Elektrarna
Jean Baptiste André (Francija) ?Interieur nuit?

Jean-Baptiste André se je po študiju književnosti vpisal na znamenito cirkuško šolo C.N.A.C., ki jo je uspešno končal že kot štirinajsta generacija, specializiral pa se je v umetnosti klovnovstva ter ekvilibristike. V svojem prvencu se osredotoča na vmesni prostor med nebom in zemljo: ta je glavna tema misli njegovega telesa, ki se razpenja med ravnotežjem in metamorfozo. Obvladanje ravnotežja je pravzaprav subtilna pozornost. Telo se v njem giblje na tanki meji med metafiziko in zaljubljenostjo v svojo podobo, kajti le v tem vmesnem prostoru se ne izpusti, se ulovi in lahko manipulira s svojo močjo in občutljivostjo. Ravnotežje gleda akterja prav tako pozorno, kot akter gleda samega sebe. Breztežnostni prostor, ki ga Jean-Baptiste André s pomočjo svoje virtuoznosti, videa in glasbe vzpostavi na odru, vseskozi spreminja gledalčevo perspektivo, znotraj katere za trenutek izgubi tla pod nogami in se ujame v predstavo.

23. avgust ob 21h
Stara Elektrarna
Tiago Guedes (Portugalska) ?Materiais diversos?

O portugalskem koreografu Tiagu Guedesu je eden od kritikov zapisal: ?Oči ima polne zvezd in glavo polno projektov.? Obožuje zemljevide in v predstavi Various Materials natančno vemo, zakaj, saj pred nami vseskozi ustvarja različne tipografije odrskega prostora, oblikovanega iz objektov, ki z njegovo pomočjo izkusijo vse svoje dimenzije, reciklaže in fantazije. Tiago želi na odru oblikovati pokrajino, živo tihožitje, ki v trku s telesom zaživi samosvoje vrtoglavo življenje in postane posebno bitje, eleganten soplesalec. Gibalec ob pomoči vsakdanjih objektov, ki jim spreminja namenske vloge, vseskozi meša kompas odra, ter tako menja pojme, kot so zgoraj, spodaj, vzhod in zahod, sever in jug, gibanje in mirovanje.

24. avgust ob 21h
Kongresni trg
Koncert hrvaške skupine The Beat Fleet

Skupina T.B.F. oziroma The Beat Fleet prihaja iz Splita in je že s svojim prvim albumom Ping-pong, ki so ga izdali leta 1997, postala kultna hip-hop skupina na Hrvaškem. V svojih odličnih besedilih opozarjajo na različne socialne teme, narkomanijo, politično korupcijo ter ?svakodnevne ulične zajebancije, da oprostite?. Drugi album Uskladimo toplomjere so kritiki razglasili za najboljši glasbeni izdelek leta, tik pred izdajo nove zgoščenke pa jih gostimo v Ljubljani!

25. avgust ob 20h
Stara Elektrarna
Domenico Giustino, Kajsa Sandström & Gilles Fumba (Italija, Burundija, Belgija, Švedska) ?Rabbit Hole?

Na začetku je bil film, ki je nastal leta 2003 in je pozneje postal eden od elementov odrske uprizoritve. ?Naša raziskava je potekala v različnih smereh; želeli smo izpostaviti dvo- in tridimenzionalnost prostora, soočiti različne medije, virtualno telo in realno telo na odru, arhitekturo tovarne, v kateri smo posneli film, in njen vpliv na človeško telo, želeli smo dekonstruirati narativnost.? Vse uporabljene metode ne temeljijo na fascinaciji, temveč na tem, da v ospredje postavljajo posamezne medije ter se poigravajo z gledalčevo in plesalčevo perspektivo. ?Kot Alica, ki sledi zajcu in jo med potjo zamotijo različne stvari in zgodbe, tako da na koncu ne ve, zakaj je pravzaprav sploh začela svoje popotovanje.? Domenico Giustino, ki je končal šolo PARTS, je prej študiral na gledališki šoli v Moskvi, se izpopolnjeval v New Yorku ter magistriral na gledališki šoli v Koloradu. Švedinja Kajsa Sandström je sodobni ples študirala v Amsterdamu in je letos diplomirala na PARTS-u. Gilles Fumba pa se je, preden se je vpisal na PARTS, izpopolnjeval v cirkuških veščinah, salsi ter na različnih sodobnih plesnih delavnicah.

25. avgust ob 21.30
Stara Elektrarna
Mala Kline (Slovenija) ?Campo de' Fiori?

Prvenec plesalke Male Kline - solo Campo de' Fiori ? za referenčno točko v zgodovini Evrope jemlje čas renesanse. Delo, ki ga je skupaj z avtorico sooblikovala dramaturginja Irena Tomažin, je navdihnila osebnost in misel Giordana Bruna, filozofa in znanstvenika, ki je bil zaradi svojih intuitivnih kozmoloških spoznanj o neskončnem, zaradi obsodbe korupcije verskih ustanov svojega časa ter zaradi svoje vere v nujnost etične in politične obnove obsojen in usmrčen. Živega in z zavezanim jezikom so ga zažgali na grmadi. Campo de' Fiori je nenavadna predstava, kot da ni iz tega sveta, le živ štiridimenzionalni spomin, hologram telesa, ki zaznava, kako se pred njim razodevata in izginjata stari in novi svet, krivica in pogum. Plesalka hodi po ostrem rezilu zgodbe, ki je ljubezen do življenja, in resnica je skrita globoko v gozdu na horizontu odra.

26. avgust od 10h do 13h in od 15h do 17h
Stara Elektrarna
Okrogle mize: ?Lepo se je dotakniti kamna?
Okrogla miza bo potekala oprostorskimi zgodbami iz Budimpešte, Los Angelesa in Gerone, v nadaljevanju pa bomo skušali razmišljati o razvoju ljubljanske kulturne četrti. Vzpostavitev Stare elektrarne v odnosu do severne Metelkove, muzejske Metelkove, Kina Dvor ponuja na tem sicer mrtvem mestnem jedru vse večjo in raznovrstno kulturno ponudbo in ima izjemen razvojni potencial.

26. avgust ob 19h
Medana

V sodelovanju s Festivalom Dnevi poezije in vina obisk Medane ter ogled predstave skupine Betontanc (Slovenija) z naslovom ?Wrestling Dostoievsky? ob 19. uri.

27., 28. in 29. avgust
ob 18.30
Ploščad pred Moderno galerijo
Jonghollandia & Kopna Kopna (Nizozemska) ?Lost Chord Radio?

Vse predstave mlade nizozemske skupine Jonghollandia so uprizorjene v netipi?no gledaliških prostorih; na strehah parkirnih hiš, v klubih in kr?mah, v socialnih centrih, pod šotorom ... ?Tako tudi tisti, ki ne zahajajo v gledališ?e, pridejo na naše predstave, saj so radovedni, kaj se pravzaprav dogaja v njihovi soseski.? Jonghollandio predstavlja pet mladih igralcev, ki že od leta 2001 ustvarjajo samostojne gledališke dogodke, delujejo pa pod okriljem znane skupine ZT Hollandia. Predstava Lost Chord Radio, v kateri nastopajo skupaj z glasbeno skupino Kopna Kopna, je mešanica gledališ?a, rock koncerta in radijske postaje, s katere v živo poročajo o bližajo?em se orkanu v Los Alamosu v Novi Mehiki. Orkan povzro?i velike in majhne osebne katastrofe. Kako bodo paniko, napad kobilic in smrtni strah preživeli glavni junaki ? barska dama Tess, beatniški pesnik Bizon, karierist Ed, nevroti?na mati Jenny in ob?utljiva šolarka Lynn?

27. avgust ob 21h
Jazzbina
Sebastijan Horvat & Nataša Matjašec (Slovenija) ?Get Famnous or Die Trying / Elizabeth 2?
Gledališki scenarij za uprizoritev Get Famous or Die Trying, drugi del odrske postavitve projekta Elizabeth režiserja Sebastijana Horvata in igralke Nataše Matjašec, je nastal na podlagi raziskave vmesnega prostora med fiktivno dramsko vlogo (Racinove Fedre) in intimno zasebnostjo igralke Nataše Matjašec. Glavni junak je razbiti in razsekani igralski subjekt, ki se odbija od svojih lažnih identitet in prek samoironije hlasta po tradicionalnih dramskih vrednotah: ljubezni, slavi, samouresni?enju, zavisti ter osvoboditvi od strahu in osamljenosti, ?eprav skuša vseskozi uprizarjati tekst o metagledališ?u in igralskem
reprezentiranju. Kdo je torej ona? Ali resni?no obstaja ali je zgolj fikcija? Ali je virtuoznost njenega nastopa resnica ali hladnokrvno presunljiva igra? Kdo jo gleda? Nekdo, ki verjame, ali nekdo, ki dvomi?

28. avgust ob 17h
park pred MGLC (park Tivoli)
Laurent Pichaud (Francija) člande Part?

Plesalca in koreografa Laurenta Pichauda ob?instvo Mladih levov že pozna, saj je pred leti na naših odrih nastopil v odlični predstavi Sans francoske koreografinje Martine Pisani. V svojem najnovejšem solu se poizprašuje, kaj postane telo, kadar pleše brez zavetja gledališ?a, kaj je pravzaprav njegov prostor in kakšna je pri tem vloga gledal?evega pogleda, ki se izgublja v vmesnem prostoru med pokrajino in telesom v njej. Kaj po?ne oko v odsotnosti kadra? Kako pravzaprav beremo pokrajino? Ali je plesalec znotraj nje še plesalec, ali kot bi dejal Kafka, postane zemljemerec? Predstava se poigrava s pogledom ter njegovim razumevanjem in instinktom tega, kar ugleda ? kdaj izgine telo in kdaj izgine spomin na pokrajino? Gre pravzaprav za duet plesalca in horizonta. Ali pleše telo plesalca ali pogled opazovalca, ki se soo?i z eksterierjem, ki se skriva v interierju vsakega od nas?

28. avgust ob 21h
Stara Elektrarna
Nacera Belaza (Alžirija) ?Le Feu?

Nacera Belaza, francoska koreografinja in plesalka alžirskega rodu, je pred leti že nastopila na Mladih levih in ob?instvo o?arala z duetom Le someil rouge, ki je s posebno milino in natan?nostjo giba našim mislim odprl pristajalne steze za meditativna in globoka pristajanja. Tudi tokrat se predstavlja z duetom, ki nosi naslov Ogenj in v katerem se sprašuje o prisotnosti in odsotnosti, o dvojnosti in edinosti. ?Ker ples ni nekaj naravnega, bom pustila, da me zadene strela.? Mogo?e bo tako, pravi plesalka, moje telo vedelo, verjelo, poslušalo, slišalo ... V vsem tem izgorevanju se plesalki pred nami gibljeta in obstajata na tenki meji ?vrstosti in teko?ine, bivanja in odtekanja. ?Življenje na skrajnem robu življenja.?

29. avgust ob 20h
Stara Elektrarna
Baltazar Theatre (Madžarska) ?Think of me with pleasure?

Baltazár Theatre je edino profesionalno gledališ?e na Madžarskem, ki so ga ustanovili mladostniki s posebnimi potrebami, in sicer leta 1998. Ustanoviteljica in režiserka skupine je Dora Elek, ki je gledališko režijo študirala v Parizu. V najnovejši predstavi Think of me with pleasure so igralci tragi?no ljubezensko zgodbo Williama Shakespearja Romeo in Julija soo?ili z realnimi ?ustvenimi zgodbami o ljubezni ?druga?nih?. Na poeti?en in humoren na?in tako pripovedujejo zgodbo o dveh mladih zaljubljencih in o strahu staršev, ki njuno ljubezen prepovejo, tako kot v Shakespearjevi tragediji. Vendar je tukaj konec zgodbe drugačen, ljubezen je izpolnjena kljub prepovedi, srce je zaklenjeno v ljubezensko pesem in pesem je shranjena v skrivni koti?ek srca.

29. avgust ob 22h
Park Tabor
Maja Delak, Mauricio Ferlin in Mala Kline (Slovenija) ? Rondinella?

Rondinella je liri?na in misti?na predstava, ki jo je navdihnila istoimenska pesem Daria Marušića o nostalgiji po domu, pokrajini in ljudeh, ki smo jih ljubili in jih ljubimo. Koreografinji in plesalki Maja Delak in Mala Kline sta tokrat skupaj ustvarili že drugi plesni projekt. Soavtor predstave je tudi filmski režiser Mauricio Ferlin iz Pulja, ki je oblikoval likovno dovršen video v katerega se utaplljajo pogledi gledalca in podobe plesalcev. Avtorji so k sodelovanju povabili še plesalko Barbaro Kanc, ki sodi v prvo generacijo maturantov na srednji šoli za sodobni ples v Ljubljani in bo jeseni študij nadaljevala v londonskem Laban centru, Jurija Konjarja, ki je diplomiral na P.A.R.T.S. v Bruslju in italijanskega performerja Armanda Schiffinija, ki obiskuje Body Unlimited Program v Novem Sadu. Rondinella je predstava, vklopljena v okolje, in je bila premierno prikazana na renesan?nem trgu v Svetvin?enati blizu Pulja. Kaj je pravzaprav nostalgija? Spomin? Podoba? Hrepenenje? Ljubezen?

Kot obfestivalskii dogajanji naj omenimo še festivalsko delavnico, ki poteka od 19. do 23. avgusta. Delavnico za plesalce, gibalce, igralce, performerje bo vodil pedagog Jozef Houben in bo tokrat imela dve osnovni in raziskovalni temi: 1) Prazna stran: opazovanje med gibanjem in 2) Naša orodja: prostor, razmerja, slogi.
20. avgusta pa se bo v prostorih Stare Elektrarne in v Drugi Pomo?i odprla tudi fotografska razstava Urške Boljkovac: ?Pogled?, zasnovani kot retrospektiva predstav, ki smo jih lahko lansko leto videli na Mladih levih.


Prodaja vstopnic
PRODAJNA GALERIJA SMG (Trg francoske revolucije 5) med 15.00 in 17.00 ter uro pred predstavo pri blagajnah lokacij predstav. Cena vstopnic: 1500 SIT in 1000 SIT za študente. Rezervacije in informacije na telefonu 051 269 906.

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

 - thumbnail