v rubriki dogodki:
.. / / / 22.05.2004

Pridigarji in Orkester Selotejp v Gromki

Pridigarji in Orkester Selotejp bodo v četrtek, 27. maja nastopili v Gromki na Metelkovi. Če bi vas kdo vprašal kateri je ključen slovenski ska bend, ne bi bilo nič narobe če bi iz ust izstrelili, da so to ormoški Pridigarji.

Pa s tem ne bi dali v nič drugih bendov, ki se prav tako trudijo razširjati ska glasbo v tej naši žepni državi. Ne, ne bi, toda izmed vseh danes delujočih bendov so Pridigarji tisti, ki so vzdržali najdlje. Kako jim to uspeva, kje že celih 15 let črpajo energijo, kradejo dobro voljo in izkopavajo ideje, vedo samo oni. No, tisti malce zlobnejši jeziki bi verjetno dejali, da ima kaj zaslug pri tem tudi žlahtna vinska kapljica. Katero znamko imajo Ormožani najraje tukaj seveda ne boste izvedeli, ker nismo plačani za reklamo. No ti jeziki imajo najbrž vsaj delno prav, toda ob tem ne smemo pozabiti ljubezni do prelepih jamajških ritmov, drvečih pankerskih treh akordov, pa tudi nastopaške žilice, ki njihove koncerte spremeni v množična rajanja oziroma poskankujoče plesne orgije. Ampak gremo lepo po vrsti.

Vse skupaj se je torej začelo pred kakšnimi petnajstimi leti. Mogoče celo prej. Kakorkoli so že začetki zaviti v skrivnostno meglo, pa se leta devetinosemdesetega pojavi dejstvo, ki se mu reče Zadnji odcep za paleozoik - 7 inčna vinilka, ki danes predstavlja pomemben pogled na začetke benda. Takrat so imeli Pridigarji pet članov, manj let na grbi in precej manj izkušenj. Toda danes, je to zelo drugače. S številnimi nastopi, tako doma kot v tujini, so si fantje nabrali izkušenj, kar se vedno bolj pozna tudi na albumih, katerih so do sedaj nanizali pet. V zadnjih letih se je bend razrasel v častitljiv oktet, v katerem starost članov sega od zgodnjih dvajsetih, do zgodnjih štiridesetih. Iz prve postave sta tukaj še vedno "starosti" saksofonist Žaža in pevec-basist Dabe, najnovejša postava pa vsebuje kar štiričlansko pihalno sekcijo! Priznati je treba, da ga ta rada na koncertih tudi malo mimo pihne, da rade pokajo strune, bobni pa zdrvijo iz ritma, in še bi lahko naštevali. Poleg vsega tega pa ponujajo tudi energičen, vedno zabaven nastop, ki nikogar ne pusti neprizadetega.

Pridigarji bodo tokrat s seboj, za predskupino, pripeljali someščane Orkester Selotejp.

 - thumbnail