v rubriki dogodki:
.. / / / 23.01.2005

Rapetek No.XII - BiH hiphop v Ljubljani

Na dvanajstem Rapetku, 28.1., v Gala hali na Metelkovi se bodo tokrat predstavili predstavniki BiH in sicer Disciplinska komisija, Frenkie, Infuzija in DJ Soul.

Razmah bosanskega hiphopa se je začel v začetku novega tisočletja, ko so v Sarajevu, Mostarju in predvsem v Tuzli mladci začeli usmerjati svojo energijo v rap.

Tako je tik pred koncem leta 1999 v Tuzli štartala sedaj že legendarna glasbena oddaja FMjam, ki je kasneje postala zbirališče rapa v BiH. Seveda se je vse več rapa slišalo tudi v inozemstvu, pa v Mostarju, od koder prihaja skupina Sove, v Sarajevu in po drugih večjih in manjših mestih, a Tuzla je postala središče bosanskega hiphop dogajanja. K oddaji je kmalu pristopil bosanski rap "bog" iz Brčkega Edo Maajka, ki je skupaj z ekipo Fmjam skreiral veliko več kot le glasbeno oddajo. Trenutno je www.fmjam.com najbolj vidna in znana raperska stran na področju BiH ter bivše Jugoslavije, iz njene valilnice pa prihaja vse več mladih in obetajočih MC-jev. Tudi ostali deli hiphop kulture - grafiti, breakdancerji in dji so še kako prisotni na ulicah Tuzle in drugod. FMjam je tako postal poglaviten dejavnik bosanskega hiphopa, iz katerega izhajata tudi dve izjemno pomembni skupini Disciplinska komisija ter Defence, član obeh omenjenih zasedb pa je tudi Edo Maajka... Čas je, da se vse bolj razbohotena bosanska scena predstavi tudi v naših krajih.

Frenkie je eden od glavnih protagonistov bosanske rap scene. Živi v Tuzli, o njem pa mnogi rap poznavalci govorijo že dolgo, vsaj od takrat, ko je začel nastopati na istem odru kot njegov veliki prijatelj in član skupine Disciplinska komisija Edo Maajka. Z Edo Maajko sta tako skupaj nastopila širom po Evropi (Skandinavija, celotna bivša Jugoslavija, Nemčija, Nizozemska, Švica, Avstrija,...), kjer si je Frenkie nabiral svojo kilometrino in zaznamke založniških hiš, ki so ga želele vzeti pod svoje okrilje. Frenkie je na koncu poleg pogodbe s svojo matično založniško ekipo FMjam v Bosni, podpisal še za Menart na Hrvaškem, v Srbiji pa bo po vsej verjetnosti izdan pod oznako Bassivity Records. Letos najbolj pričakovana rap plošča na področju bivše Jugoslavije naj bi izšla v začetku februarja, Frenkie pa ostaja zvest svojemu stilu, polnem močnih besed, tematik o življenju v BiH ter predvsem t.i. "battle" rapu, ki je skozi leta nastopanja postal njegov zaščitni znak. Poleg odličnega flow-a ga odlikuje tudi velika karizmatičnost ter občutek za nastop.

Disciplinska komisija je allstar zasedba bosanske rap scene, ki se giblje okrog internetne strani www.fmjam.com . Nosilca skupine sta veliki rap zvezdnik Edo Maajka, ki ga vsi poznamo po odličnih albumih "Slušaj mater" in "No sikiriki" ter njegov odrski sotrpin Frenkie. Poleg njiju je v skupini še en veliki talent bosanskega rapa Hamza, pa Mire, ki se trenutno najbolj posveča plošči skupine Defence ter Dj Soul. Njihovi nastopi so zelo dinamični, z menjavanjem na vokalih, v besedilih pa se lotevajo aktualnih političnih tem, manipulacije ter tipičnih bosanskih smešnic. Z vsem, kar predstavljajo, presegajo raperske stereotipe. Vsi skupaj delujejo tudi na solo projektih in pomagajo drugim nadobudnim bosanskim rap glasbenikom. V Ljubljani bodo skupaj nastopili prvič.

Infuzija je bosanska skupina, ki živi in deluje v Nemčiji. Zgodovina zasedbe sega v zgodnja devetdeseta, ko je leta 1993 Kwonel pričel sodelovati z Mr. Saro D. Leta 1994 so pod imenom BH-P dobili priložnost, da kot predskupina nastopajo skupaj z nekaj tedanjimi nemškimi hiphop zvezdniki. Leta 1995 se je skupini pridružil še Zgembo, leto kasneje pa so se začeli pripravljajati na snemanje albuma pod imenom BH-Boyz, ki je izšel leta 1997 za založbo Nimfa Sound. Kmalu zatem so se odločili, da se bodo bolj posvetili BiH sceni, nemško pa pustili ob strani. Leta 1999 so posneli svoj prvi video skupaj s skupino "Lobossi". Kmalu zatem so znova spremenili svoje ime v MNM - Majstori na mikrofonu in se odpravili v studio. Album so snemali dve leti, vendar ga nikakor niso uspeli posneti, saj je skupino najprej zapustil Zgembo, nato pa še Sara. Kwonel je tako ostal sam in je v tem času sodeloval z Disciplinsko komisijo, Crnim zvokom in mnogimi drugimi bosanskim rap izvajalci. Leta 1999 je Kwonel z MNM sodeloval tudi s skupino RTC, ki sta jo med drugim sestavljala tudi Sana in Komsho. Posneli so pesem Gangster (ti bi rado bio?), RTC pa so veliko bolj kot na bosanski, delovali na nemški sceni. Sana se je nekaj časa ukvarjal tudi z breakdancom, na koncu pa sta Komsho in Sana ustanovila skupino Amok. Lani so se Amok ter Kwonel združili v t.i. "crew" Infuzija ter uspešno nastopili v Nemčiji, Avstriji, Švici, Bosni in na Nizozemskem. Konec lanskega leta so izdali mixtape Informativni program, na katerem najdemo 21 komadov te skupin. V letu 2005 pripravljajo tudi album, za katerega so prispevali svojo produkcijo Rizbo, Mayer, Kwonel in Flipstar.

DJ Soul je glava oddaje in strani www.fmjam.com , človek, ki ima mnogo zaslug za vzpon bosanskega rapa in je tudi nekakšen mecen tuzlanske scene. Njegova oddaja je v etru že šesto leto, stran pa ima vse več in več obiskovalcev. V Slovenijo prihaja kot član skupine Disciplinska komisija, poskrbel pa bo tudi za glasbo med, pred in po nastopih.

 - thumbnail