v rubriki dogodki:
.. / / / 09.04.2001

Orto klub: Holder (promocija plošče)

V torek, 10. aprila bomo posavske rockerje Holder lahko videli na predstavtvi debitantske plošče v ljubljanskem rock'n'roll hramu - Orto klubu. Koncert se bo kot vsi Ortovi koncerti začel nekje po deseti uri, povemo pa naj, da njihov koncert po ogrevanju divjaških 5 Horse Johnson več kot pričakujemo!

Korenine skupine Holder segajo v leto 1995, k imenom Zoran Zlatič, Jernej Andrejaš, Igor Čuček, Tomi Horvat in Miha Nemanič. V iskanju svojega zvoka so se zatekli k preigravanju repertoarja rock'n'roll klasikov kot so: Muddy Waters, Little Richard, Rolling Stones, Jimmy Hendrix ipd.

R & B - highway rock je bila glasba, s katero so se Holder identificirali na živih nastopih, največkrat na motorističnih srečanjih in podobnih rock feštah. Vendar so fantje kmalu ugotovili, da daje pevec skupini svojo barvo in dimenzijo in da je čas, da Holder postanejo samosvoji. Prvi demo posnetki lastnih skladb so nastali v Posavju, v domačem studiu Roka Lopatiča.

Nekako istočasno na drugi strani meje živi in ustvarja hrvaški rock bend Majke. Zoran Čalić, solo kitarist in avtor glasbe na petih albumih skupine, leta 1998 zapusti Majke, se preseli v Brežice in postane novi član Holderjev. Zoranove "materinske" izkušnje in simpatiziranje vseh članov s črnim bluesom iz konca 50-ih, belim rock'n'rollom 60-ih in ameriškim južnjaškim rockom 70-ih in 80-ih let tvorijo konstrukcijo "holder" glasbe, vsebinsko pa jo dopolnjujejo eksistencialno-lirična besedila. Avtorska naveza kitarist Zoran Čalić (glasba) in pevec Miha Nemanič (besedila), seveda z ustvarjalnim doprinosom ostalih članov benda, obeta slovenski in hrvaški rock publiki odlično zapolnitev vrzeli, ki je v začetku 90-ih nastala na tem glasbenem področju.

Skupina je v studiu McMillan v Ankaranu pod budnim nadzorom producenta Saša Fajona posnela svoj prvenec Daleč stran je sodni dan. Prvi single z albuma je Ti nisi na moji strani. Zanj so posneli tudi črnobeli videospot v režiji Izidorja Fariča.

V torek, 10. aprila jih bomo lahko na predstavtvi debitantske plošče videli v ljubljanskem rock'n'roll hramu - Orto klubu. Koncert se bo kot vsi Ortovi koncerti začel nekje po deseti uri. Vabljeni, vstop je prost!

Spletno stran skupine najdete na mcmillan.si!

Za Holder in Orto klub

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Holder - thumbnail

Holder