v rubriki dogodki:
.. / / / 20.02.2005

Regatta 69 in Samostalni Referenti v MKNŽ

Regatta 69 in Samostalni Referenti bodo v petek, 25.2., nastopili v ilirskobistriškem klubu MKNŽ.

Regatta 69 iz Chapel Hilla - Severne Karoline pojem na mednarodni glasbeni sceni. Predlani so bili na uspešni turneji po ZDA, Evropi in Afriki, v zadnjih letih pa so igrali na več kot 1000 koncertih. Aprila 04 je izšel njihov nov album "Honor My Offer" , ki priča o evoluciji skupine. Glasba Regatte 69 je briljantna mešanica off-beat rocka, hitrega reggaeja in ska-ja z močno pihalno sekcijo, kar vse skupaj ustvari unikaten, moderen ska-reggae zvok. Koncerti Regatte 69 so vedno divji, zabavni in plesni, o čemer se je publika v MKNŽ-ju lahko prepričala že trikrat, ko fantje kar niso mogli z odra.

Samostalni Referenti, ki prihajajo iz Beograda, so se prvič zbrali že pred več kot desetimi leti, vendar lahko za njihov uradni nastanek štejemo leto 1996, ko so začetnemu preigravanju punka ob prilivu novih članov kmalu primešali še ska. Na njihovo delovanje imajo največji vpliv britanski punk (The Clash, Sham 69, Blitz) ter predvsem nemška in španska ska šola (Skaos, Skalariak, Skaparapid).
Prva leta so bila predvsem v znamenju iskanje prave zasedbe in prvih korakov v glasbeni industriji. Leta 1999 so tako posneli svoj prvi demo z dvanajstimi pesmimi in videospot, s katerim so si priborili pozornost založbe Round Records, za katero naj bi izdali svoj prvenec. Zgodba se je zaključila le dva dni pred pričetkom snemanja. Razlog je bila zahteva založbe, naj skupina spremeni besedila, saj ta naj ne bi bila po godu tedanjemu sistemu. Fantje so se temu uprli, kar jih je dodatno notranje poenotilo, dokazuje pa tudi njihovo trdno vero v to kar počnejo. Takrat je bila rojena tudi njihova končna sestava, v kateri je prisotna poleg kitare, basa, bobnov, trobente in pozavne še violina.
Skupina je v skoraj desetletju obstoja izdala tri albume, najprej dva v samozaložbi, istoimenski prve
nec ter "2 Minuti Mržnje", v letu 2002 pa jima je sledil še "Asfalt U Krvi, Beograde Dobaro Jutro! ".Prisotni so tudi na nekaj kompilacijah, našemu poslušalstvu pa so verjetno znani tudi po gostovanju na pri nas izdani kompilaciji Ska Factor Pozitive.
Samostalni Referenti so za popularizacijo ska-ja v SCG naredili ogromno in predstavljajo mladim glasbenikom odličen vzor. Poleg tega, da skladajo odlično glasbo so zelo zvesti tudi svojim idejam, katere črpajo iz rude boy, traditional skinhead in punk gibanj. Imajo se za anti-političen bend, čeprav in ravno zato, pa je tema številka ena v njihovih besedilih prav politika in težave s katerimi se ukvarja družba. Delujejo v DIY duhu. Kar so naredili in dosegli je delo njih samih in njihovih prijateljev.
Do danes so is oder delili s skupinami kova Atheist Rap, našimi Elvis Jackson, Direktori, Lost Propelleros in ostalimi. Med drugim so bili organizatorji in sodelujoči na prvi dveh ska festivalih na YU ozemlju, igrali pa so tudi na drugih pomembnih festivalih kot je recimo Exit. Veliko so k njihovi prepoznavnosti pripomogli tudi videospoti, med katerimi je bil najuspešnejši Toreador, ki je na TV B92 prilezel do drugega mesta in tudi sicer postal velik hit.

 - thumbnail