v rubriki dogodki:
.. / / / 12.10.2004

Saburo Teshigawara & Karas : Kosti med stranmi

12. in 13. oktobra, bo v Cankarjevemu domu v okviru dveh gledališko-plesno-glasbenih abonmajev imenovanih Amelia in Aida gostoval japonski koreograf in plesalec Saburo Teshigawara s plesno predstavo v likovni instalaciji Kosti med stranmi (Bones in Pages). Linhartova dvorana ob 19.30 uri.

Saburo Teshigawara je po končanem študiju likovne umetnosti in klasičnega baleta svojo umetniško pot začel v rojstnem Tokiu, kjer je skupaj s Kei Miyato ustanovil skupino Karas, s katero je gostoval po Ameriki, Kanadi ter večjih evropskih mestih. Poleg koreografij, ki jih je ustvaril s svojo skupino, je na povabilo Williama Forsytha za predstavo White Clouds Under the Heels sodeloval tudi s Frankfurtskim baletom, na povabilo Jirija Kyliana s slovitim Nizozemskim plesnim gledališčem in se z Bavarskim nacionalnim baletom lotil Posvetitve pomladi Igorja Stravinskega.

Poleg scenskih umetnosti je Teshigawara dejaven tudi na področju filma in videa, kostumografije in oblikovanja svetlobe.

Teshigawara je ustvaril popolnoma izvirno umetniško vesolje, ki ga zaznamujejo poglobljeno razumevanje likovnosti in kiparstva, močan čut za kompozicijo, obvladovanje prostora in predvsem prepričljivi plesni jezik.

Vse te lastnosti združuje tudi njegova solo predstava Kosti med stranmi, katere prizorišče je odrska instalacija, ki jo je umetnik poimenoval Ples zraka. Plesalec pleše med čevlji, odprtimi knjigami in steklenimi predmeti.

Pomembnejša koreografska dela:
Ishi-no-hana ('89)
Blue Meteorite ('90)
Dah-dah-sko-dah-dah ('91)
Bones in Pages ('91)
Noijec ('92)
Here to here ('95)
I Was Real-Documents ('96)- Exodos, 1996
Absolute Zero ('98)
Night Songs ('99)
Light Behind Light ('00)
Raj Packet (2000/02)
Luminous ('01)
Green ('03)

Koreografija in ples: Saburo Teshigawara
Svetlobno oblikovanje, kostum in instalacija: Saburo Teshigawara
Kompozicija zvoka: Saburo Teshigawara in Kei Miyata
Produkcija: TAT, Frankfurt in Karas, Tokio

Ostale informacije na spletni strani http://www.st-karas.com

Priredil

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.