v rubriki dogodki:
.. / / / 05.12.2003

Sainkho Namtchylak's WHS jazz trio v Kibli

Slovenski mediji so septembrski koncert Akosh S. Unit razglasili za enega izmed koncertov leta ter napovedali, da ga bo "najbrž nemogoce prekositi". A prav to se utegne zgoditi na zaključku letošnje koncertne sezone Skritih not, ki jo bo sklenila docela izjemna zasedba - "najčvrstejša ritmična sekcija" ameriškega kontinenta Hamid Drake (Chicago) in William Parker (New York) z eno najbolj neverjetnih pevk našega casa - Sainkho Namtchylak iz Tuve.

Sainkho Namtchylak je rojena nomadskim starsem v južno-sibirski republiki Tuvi, centru azijskega kontinenta. Študij klasične glasbe je združila z različnimi šamanističnimi in lamanističnimi vokalnimi tehnikami Sibirije ter s tuvanskim in mongolskim "khöömei" grlenim in alikvotnim petjem, ki ji omogoca čudežno hkratno žongliranje z usti, jezikom in grlom.

Leta 1983 se je v Moskvi naključno srečala s kreativnim jazzom, kar ji je spremenilo življenje, saj je razširila možnosti človeškega glasu do neslutenih razsežnosti - od banalnega krika do sofisticiranega hkratnega kontroliranja dveh, celo treh melodij. "Zahodni svet" je danes očaran z njeno skrajno eksotično pojavo in tehniko, ki je kondenzat ekspresije, vitalnosti, energije, senzibilnosti in čustev na meji transa in ekstaze. Sodelovala je z glasbeniki, kot so Jan Garbarek, Trilok Gurtu, Peter Kowald, Evan Parker, Werner Lüdi, Christian Muthspiel, Conny Bauer, Sunny Murray ipd.

Danes Sainkho živi na Dunaju, v Berlinu, Moskvi in v Kyzyllu v Tuvi - zanjo tako geografske kakor glasbene meje ne obstajajo - in tako sočasno ustvarja v kreativnem jazzu, tradicionalni glasbi ter v world-music okolju, z izrazitimi vplivi drum'n'bass glasbe. Od leta 1983 naprej je za svoje sila redke nastope prejela številne nagrade, vkljucno z nagrado za najboljšo pevko, ki ji jo je podelil BBC leta 1994 in nagrado Republike Tuve za "najbolj kreativno umetnico XX. stoletja". Uvrščajo jo med najpomembnejse pevke 20/21 stoletja, nekam med Mario Callas in Jamesa Browna - pričujoci koncert, ob boku trenutno najbolj iskane "drum & bass sekcije", pa je izjemno redka priložnost, da ujamete ta sanjski trio v živo v Mariboru !

Ostala dva člana skupine najbrž ne potrebujeta posebne predstavitve: Williama Parkerja je celo revija Downbeat imenovala "najboljši basist vseh casov", Hamid Drake pa medtem slovi po celi vrsti izjemnih nastopov v Skritih notah, predvsem pa po sodelovanjih z David Murrayem, Pharaoh Sandersom, Kenom Vandermarkom, pred tem pa je bil dolgoletni spremljevalec Jima Pepperja, Dona Cherrya, Herbie Hancocka, Wayne Shorterja, Yusefa Lateefa, Billa Laswella ter stevilnih drugih velikanov.

Vabljene in vabljeni.
Vstopnina: 1500.- SIT.
Kdaj: Sobota, 13. december 2003 ob 20:30 - Jazz klub Satchmo Maribor

Sainkho Namtchylak - vokal
William Parker - kontrabas
Hamid Drake - bobni, tolkala

photo: Tasić Dragan

Prireditev so omogočili: Veleposlanistvo ZDA, Mestna občina Maribor, ŠOUM
ter Radio City.

Za Kiblo

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Sainkho Namtchylak - thumbnail

Sainkho Namtchylak