v rubriki dogodki:
.. / / / 20.02.2005

Sarcasm, Scaffold in Tenacious Zhgantsi v Ortu

S skupinami Sarcasm, Scaffold in Tenacious Zhgantsi se bo v ponedeljek, 28.2., začelo štiri delno praznovanje obletnice delovanja Dirty Skunks.

Leta 1987 je nastal Sarcasm v druščini Aleša Blaznika (kitara) in Sandija Dolinarja (bas) in parih pirov v legendarnem Delavcu v Kranju. Še ko je šlo samo za idejo, da bi imela bend, sta se spomnila še zveneče ime: Sarcasm. Tako se je vse začelo. Prvotno ekipo sta tvorila še Matjaž Kacin za bobni in Osim Čehić za mikrofonom. Njihov izdelek je album Crematory. Potem je obvezno služenje vojske v JLA odneslo enega po enega, ekipa se je menjala, prihajali so novi... Vrstili so se odmevni koncerti po tedanji Jugoslaviji, z velikimi svetovnimi imeni. Z razpadom YU scene se je zmanjšal prostor, kjer so bendi lahko igrali. To je pokopalo ogromno naših bendov in tudi Sarcasm se leta 1994 ni mogel obdrzati. Leta 1998 je veter nanesel skupaj prvotne "očete" Sarcasma, ki so naslednje leto začeli še enkrat. Po parih spremembah je Sarcasm postal: Aleš Blaznik kitara/vokal, Tomi Grünfeld kitara/vokal, Matjaž Kacin bobni, Ema Vratarič bas in Easy Mucy vokal. Ta ekipa je izdala še albuma Igra Narave in Divja kri. Sledilo je še nekaj odmevnih koncertov z najboljšimi thrasherskimi bendi in tudi parimi svetovnimi legendami. Danes bend igra v novi postavi, za bas so vzeli Alešo Šare. Letos proslavljajo svojih prvih 18 let, pripravljajo nov album in za 2005 imajo moto: You Ain't Seen Nothing Yet!

Vse se je začelo leta 1993...ustanovni član skupine Scaffold je Robert Kovačič (bobni), ki je s svojimi člani skozi večletno obdobje spreminjal stile metala dokler ni death metal postal njihov edinstveni stil in zaščitni znak. Nedvoumno so na Scaffold vplivale in pustile pečat skupine kot so: Morbid Angel, Deicide, Obituary, Monstrosity, Cannibal Corpse in druge, po katerih se že od nekdaj zgledujejo. Leta 2000 so posneli demo z naslovom Evil Empire - Morbid World, ki vsebuje dobrih 27 minut njihovega izvirnega ustvarjanja. V letu 2005 nameravajo posneti studijski album, trenutno pa snemajo drugi demo. Skozi večletno delovanje so igrali na številnih koncertih in festivalih po Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem, tako z domačimi kot tujimi skupinami in kot predskupina nastopili z nekaterimi največjimi imeni death metala: Cannibal Corpse, Dismember, Krabathor,...

Tenacious Zhgantsi (oz. Žilavi Žganci) so kulturno-umetniško izmaličenje dveh bratov, čigar prioriteta je prebiti se izven zakoličenih smernic današnje popularne heavy metal godbe. Tako ni pomemben samo glasbeni del, ampak tudi live performans monti-pejtonovske narave. Zategadelj so Žganci bolj live kot studio bend. O satanizmu, anarhiji in vegetarijancih ne razmišljata, ne prakticirata kitarskih solažic, ker nimata in nočeta imeti kitarista, njuno službeno vodilo pa je: "Ti samo hodi, nekam boš že prišel!"

 - thumbnail