v rubriki dogodki:
.. / / / 02.12.2009 09:09

Buldogi: Rektospektiva 1979-82 v Gala Hali

V četrtek, 3. decembra 2009 bodo Buldogi v Gala hali na Metelkovi ob predstavitvi svoje plošče v živo odigrali vse pesmi z nje, pa še kaj. Naj se cedita znoj in loj! Vabljeni.

Buldogi: Rektospektiva 1979-82
(CD, 50"24', Kapa records, december 2009)

Tovariši in tovarišice, dragi ljubitelji neresne glasbe!

"Pank ni mrtu, sam neki čudn diši ..." - Natanko ob 30. obletnici ustanovitve ter po okroglih 27 letih potrpežljive odsotnosti je zdaj končno pred nami prvi (!) dolgometražni album zabavno-glasbenega ansambla Buldogi, skupine iz časov, ko je bil pank še mlad.

Pa vendar, brez skrbi, ne gre zgolj še za enega od brezzobih grižljajev zamaščenih arhivov neposlušljivih posnetkov nenadarjenih bivših rokerjev v KSL*, ali pa za, bognedaj!, davno prežvečene zasluge za karsižebodi. Ne! Pred nami je namreč polnokrvni holestero(kenro)l, popolnoma iskren v vsej svoji nemoči spreminjanja stvari, pa čeprav na bolje!

Če še ne veste, Buldogi so bili najstniška "punck-rock" skupina s Kodeljevega (OŠ Kette-Murn) in iz Zelene jame (OŠ Vide Pregarc), katere člani so se pri rosnih 14 letih v kleti družinske hiše v Kosovelovi ulici najprej naivno spogledovali s pubertetno uporniško držo in se v treh-štirih letih razvili v maturante z realnim, posledično pa že ciničnim pogledom na svet. Seveda je bila temu primerno taka tudi njihova muzika.

In potem so odšli v JLA ter potonili v pozabo zgodovine. A glej, 27 let kasneje se iznenada - in iz najbrž nikoli povsem pojasnjenih vzgibov - zopet snidejo, se zakopljejo v svoje pičle arhive in uspejo rekonstruirati 15 pesmi iz tistega obdobja. Na začetku leta 2009 so jim sprva namenili formo spodobnih demo posnetkov, toda sčasoma se je izkazalo, da je z nekaj dodatne pozornosti in studijske nege nastalo več kot to.

Retrospektiva

Zato je zdaj tukaj plošča Retrospektiva 1979-82, z na novo posnetimi komadi iz tistega časa. Njen namen ni spremeniti obstoječe, temveč ohraniti neobstoječe, razumete? Pesmi na tej plošči so namreč (z eno izjemo) razporejene kronološko, od prve sploh napisane in tudi posnete v kao studiu RŠ (Šminkerji, 1979) do tistih zadnjih iz leta 1982, ki pa do zdaj - za razliko od večine starejših - nikjer in nikoli niso bile zabeležene, če odštejemo naključno najdeno staro kaseto z vaje, kjer je v glavnem vse škripalo do nerazumvljivosti. Ta poskus karseda avtentične rekonstrukcije je iskreno dejanje, gre za srečanje z lastnimi začetki. Pa naj se začetek znova začne!

Preverite sami!

V živo električni in Izštekani

V živo v četrtek, 3. 12. 2009, Gala hala, Metelkova mesto, od 21h dalje!
Vstopnina: 10 €

Izštekani Buldogi pred občinstvom, 11.12.2009 ob 22:25 na Valu 202! Če želite nastopu prisostvovati, se poimensko prijavite po elektronski pošti: izstekani@rtvslo.si, število sedežev je omejeno.

Buldogi so:

Blaž Grm, bobni
Janez Fifolt, bas
Rok Zupan, kitara
RV Maček, glas/kitara
Damo Zorc, glas
Fci Rainer, zvok

(* KSL - kriza srednjih let)

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Buldogi - retrospektiva - thumbnail

Buldogi - retrospektiva