v rubriki dogodki:
.. / / / 12.07.2013 12:08

Schengenfest, festival zvoka, sonca in zabave

Še 3 tedne nas loči do pričetka 6. Schengenfesta, ki se lahko letos pohvali z odličnim izborom glasbenih skupin in didžejev. Letos bo še večji in še bolj seksi, dogajalo pa se bo na kar 3 odrih.

V Vinici v Beli krajini se boste med 2. in 4.8. lahko razvajali ob odlični glasbi in številnih spremljevalnih dejavnostih. Schengenfest bo tudi letos poskrbel za nove in predvsem nepozabne dogodivščine.

Razpored nastopajočih po dnevih

Petek, 2.8.2013

  • Glavni oder (Triggerfinger, Gentleman & The Evolution, Niet, Mi2, Hladno Pivo, Gušti, Firefly, Happy Ol' McWeasle)
  • Elektronski oder (David Morales, ATFC feat. Lisa Millet, Grant Richards, Magic Jay)

Sobota, 3.8.2013

  • Glavni oder (Plavi Orkestar, Partibrejkers, Pero Lovšin & Španski borci, Denis & Denis, Imset, Manouche, Uroš Perič)
  • Elektronski oder (Pendulum DJ set & Verse, Hex, Theejay, High On Heels)

Nedelja, 4.8.2013

  • Glavni oder (Skunk Anansie, Dubioza Kolektiv, S.A.R.S., Kill Kenny, Bottomline, Los Explozivos, Sausages)
  • Elektronski oder (Joachim Garraud, Chris Lake, Vanillaz, Balearic Elegance)

Cena vstopnic

Tridnevne vstopnice
do vključno 18. 7. 2013 – 68,00 EUR
do 1. 8. 2013 – 78,00 EUR
na dan festivala – 83,00 EUR

Enodnevne vstopnice
do vključno 18. 7. 2013 – 28,00 EUR
do 1. 8. 2013 – 32,00 EUR
na dan festivala – 35,00 EUR

Vstopnice lahko kupite na prodajnih mestih: TIC Bela krajina, bencinski servisi Petrola, blagajna Križank, Kompasove poslovalnice, LPP, Collegium, Alpetour, poslovalnice Big Banga, e-Študentski servisi, kioski 3DVA, blagajna Hale Tivoli...

Še nekaj malega o nastopajočih

Skunk Anansie - od sprememb v skupini leta 2009, so Skunk Anansie spet postali močna zasedba na svetovni ravni. Album, ki so ga izdali leta 2010, Wonderlustre je predstavljal novo poglavje v njihovem zvoku. Skupino sestavljajo Skin (pevka), Ace (kitara), Cass Lewis (bas kitara) in Mark Richardson (bobni). V svojem zvoku povezujejo bogata besedila, metal zvok, punk rife in nežne balade. Pred kratkim so končali snemanje svojega 5. albuma, ki naj bi izšel v septembru 2013.

Gentleman & The Evolution - Otto Tilmann, rojen v Nemčiji je pri 16. letih odkril Jamajko, ki jo ima od takrat za svoj drugi dom. Leta 1999 je izdal prvenec Trodin On, ki je zaznamoval začetek reggae scene v Nemčiji. Letos pa je izdal nov album New Day Dawn.

Plavi Orkestar - skupina je nastala v osemdesetih v Sarajevu. Od leta 1983 so postali sinonim za skrajno uspešno pop rock zasedbo v tedanji Jugoslaviji. Prvo ploščo Soldatski bal so prodali v nakladi 500.000. Zaradi vojne je skupina razpadla, a so že leta 1998 posneli novo ploščo. Dolga leta skupina ni delovala, na glasbeno sceno pa so se vrnili leta 2009. Od takrat imajo za seboj razprodane koncerte in kjerkoli se pojavijo naredijo pravi glasbeni spektakel.

Dubioza Kolektiv - vrhunska multikulturna in multizvočna zasedba, ki ima korenine v BiH, pozna pa jih malodane cela Vzhodna Evropa in širše. Balkanska folklora, ska, punk, reggae, hip-hop, dub, politična, socialna in osebnostna angažiranost - vse to jih označuje.

Triggerfinger - sloviti trio iz Belgije je znan po izjemno energičnih nastopih in občutku za občinstvo. Trenutno so najbolj znani po skladbi I Follow Rivers in All Night Long.

Partibrejkers - skupina deluje že od leta 1982. Svoj prvi album so izdali leta 1985 z naslovom Partibrejkers I, na njem pa so tudi veliki hiti Večeras, 1000 godina in Ti moraš biti moja. Leta 1992 so bili na njihovem koncertu tudi Emir Kusurica, Johnny Deep in Jim Jarmusch. Svojo 30. obletnico so praznovali v Dvorani Sportova v Beogradu, letos pa napovedujejo izdajo nove plošče.

Niet - začetki legendarne punk skupine segajo v leto 1983. Takrat so nastopali na večini priznanih koncertnih prizorišč v nekdanji Jugoslaviji. Služenje vojaškega roka je prekinilo njihovo delovanje, leta 1991 pa je umrl pevec Primož Habič. Po 17 letih se je skupina ponovno združila, tokrat z novim pevcem Borutom Maroltom in razprodala Križanke. Po preigravanju udarnih uspešnic so leta 2010 izdali avtorsko ploščo novih Nietov, Trinajst.

Mi2 - V svoji dolgi glasbeni karieri so izdali že 6 albumov. Na slovensko glasbeno sceno so se prebili s skladbo Črtica in Teta Estera. Odlikujejo jih energični in duhoviti nastop, uigranost, njihov koncerti pa je vse prej kot dolgočasni.

Denis & Denis - zgodba o skupini sega v leto 1982, ko sta zasedbo ustanovila Marina Perazić in Davor Tolja. Njuna največja uspešnica je sigurno Program tvog kompjutera.

S.A.R.S. - Skupina prihaja iz Beograda in ustvarja že 7 let. Igrajo svojevrstno kombinacijo popa, rocka, hip-hopa, bluesa in reggea, vključujejo pa tudi tradicionalno srbsko folk glasbo. Med zvezde jih je ponesel njihov hit Budjav lebac.

Gušti - slovenski glasbenik Miha Guštin je širši javnosti poznan predvsem po številnih uspešnicah, ki jih je napisal za skupino Big Foot Mama. Najbolj znane skladbe so sigurno Led s severa, Nisem več s tabo, Vedno zame, Črn tulipan... Po krajšem kreativnem premoru se je leta 2011 vrnil na glasbene odre.

Sausages - Skupina je bila ustanovljena leta 1992, 3 leta pozneje pa se jim pridruži pevec Goran Breščanski. Takrat so v treh letih imeli preko 200 koncertov po vsej Sloveniji. Letos so izdali nov album, na radijskih postajah pa lahko slišite prvi single iz nove plošče Dej pel, s katerim so se vrnili nazaj k rock’n’rollu.

Uroš Perić & The Bluenote Quartet & The Pearlettes - Uroš je slovenski glasbenik, ki je postal znan po svojih odličnih interpretacijah skladb iz zlate dobe bluesa, soula in jazza. Leta 2006 je izdal svojo prvo ploščo Inspired by the genius. Aktiven je tudi kot skladatelj.

Manouche - gojijo zanimanje do glasbenega izročila 30-ih in 50-ih let in iz njega črpajo motive značilne za to obdobje. Njihova glasba je začinjena s primesmi elektronike a vendar so v ospredju kitara, bas, trobenta, harmonika in vokali. Njuni najbolj znani skladbi pa sta sigurno Kje si Lubi in Bi šla naprej?.

Pendulum DJ set & Verse - drum’n’bass zasedba je nastala leta 2002 v Avstraliji. 2005 so izdali svoj prvi album Hold Your Colour, ki je postal eden najbolje prodajanih v tej zvrsti.

David Morales - prava legenda na svetovni dance sceni prihaja iz New Yorka. V svoji 30 letni karieri se je izkazal kot vrhunski DJ, producent in remikser. Sodeloval je s številnimi svetovnimi glasbeniki, se pojavil v TV oddajah in dokumentarnih filmih.

Joachim Garraud - po študiju klavirja in klaviatur se je odločil za alektronsko glasbo, svojo kariero pa začel v pariškem klubu The Boy. Uspešen je kot glasbeni producent, remikser, komponist in DJ. Razvil je povsem nov koncept, ko je kombiniral didžejanje z glasbeno improvizacijo.

ATFC feat. Lisa Millett - Aydin the Funki Chile je eden najbolj popularnih house DJ in producentov v Angliji. Preboj je dosegel leta 1999 s singlom In and Out of My Life. Lisa Millett je v svoji dolgi glasbeni karieri sodelovala s številnimi znanimi dance DJ in producenti. Svojo pot je začela z zasedbo Soul Station, kasneje pa se je odločila za dance glasbo in sodelovala s skupino Evolution.

Chris Lake - škotski producent in DJ je v zadnjih šestih letih prepotoval svet. Z uspešnicami Changes, La Tromba in Only One je postal šampion kreativne svobode.

Alja Kink - avatar

Alja Kink / Alja Kink Photography

Glavna urednica ŽVPL, ki je od 24.10.2011 na ŽVPL-u skupaj objavil 53 člankov.

Schengenfest 2013 - thumbnail

Schengenfest 2013