v rubriki dogodki:
.. / / / 14.10.2004

Seelenluft na Metelkovi

Seelenluft bo v Channel Zeru 14.10. v živo na koncertu predstavil zadnji album "The Way We Go", in sicer v polni glasbeni postavi. Seelenluft je Beat Soler. DJ in producent eklektičnih glasbenih izkušenj iz Švice je na glasbenem področju dejaven od svojega sedmega leta starosti.

Obvladovanje instrumentov (flavte, kitare in basa) je v najstniških letih nadgradil še s klasično izobrazbo ter študijem na jazz šoli, kar je sprida uporabil v številnih glasbenih Nu Wave in hardcore skupinah ter projektih, s katerimi je oživljal lokalno alternativno punk-noise sceno ter ustvarjal glasbo za umetniške performanse in filme v Zurichu. Veščino obvladovanja predvajanja vinilnih plošč, ki je le še ena izmed mnogih dejavnosti vsestranskega Seelenlufta, pa vrli Švicar izvaja pod imenom Silvercity Bob.

Beat Soler je svojo idejo glasbe, ki je zmes kitare, basa, drum mašine in vokala , prvič zabeležil leta 1990 na demo posnetku "The Fleming Of Acapulcoice". Z eklektičnimi glasbenimi izkušnjami ter z inovativnim, svojstvenim pristopom k moderni plesni elektronski glasbi je pod imenom Seelenluft v več kot desetletju ustvarjanja izdal kar nekaj minimalističnih albumov. Prvi izmed njih ?Bellatrax? je v letu 1996 ponudil na drum'n'bassu slonečo glasbo, ki se prepletala z živalskimi glasovi. Naslednji album ?The Rise And Fall Of Silvercity Bob? je Seelenluftova prva izdaja za cenjeno avstrijsko založbo Klein Records, ki se je v letu 2000 uspešno priključila družbi navdušeno sprejetih izdaj artistov iste založniške strehe kot so SOFA SURFERS , MUM in MIKA. Sledil je jazzovsko usmerjen EP "Synchronswimmer" (2001), vse stilistične in geografske meje pa je Seelenluft podrl poleti leta 2002 z uspešnim singlom "MANILA" iz albuma ?Out Of The Woods?, za katerega je unikaten glas prispeval 12-letni temnopolti Michael Smith, ki ga je Seeelenluft spoznal v Los Angelesu med snemanjem omenjenega albuma. Vrtoglavemu uspehu singla Manila, ki se je pojavil na več kot 60-ih svetovnih kompilacijah in lestvicah, je sledilo šest remixov (prispevali so jih MANITOBA, EWAN PEARSON, HEADMAN, ZONGAMIN, CICADA...). Seelenluft tudi z zadnjim, petim studijskim albumom ?The Way We Go?, nadaljuje opus lastnega neomejenega ustvarjalnega koncepta, pa čeprav se tokrat nekoliko ozira nazaj h koreninam elektronske plesne glasbe. Na groovu slonečo elektro in house glasbo, ki se prepleta s pop melodijami, kitijo med drugim tudi mnogi zanimivi detajli, med katerimi velja omeniti tudi vodilne vokale, ki v Seelenluftovi glasbi gojijo zelo pomembno vlogo. Medtem, ko je za prejšni album ?Out Of The Woods? gostujoče pevce našel kar na prizorišču snemanja v Los Angelesu, pa je za album "The Way We Go" iskal točno določene sodelavce: ?I can see clearly now? je navkljub drugačni glasbeni usmerjenosti odpel sam JIM REID iz skupine THE JESUS & MARY CHAIN, remixe pa so že pripravili TIGA, RITON in CHRISTIAN CANDID. Na albumu je mogoče v veliki meri prisluhniti prelepemu ženskemu glasu Olivere Stanimirov, nenazadnje pa je lastnim pevskim vrlinam utrl pot tudi sam Beat Soler (na plošči kar pod svojim DJ psevdonimom Silvercity Bob), tudi v duetu z Olivero.

Kakorkoli, vsestranski Seelenluft vsekakor ne miruje. Odzval se je tudi povabilu k sodelovanju z groove hip-hop masterji STEREO MC, ki se pripravljajo na izdajo naslednjega albuma.

 - thumbnail