v rubriki dogodki:
.. / / / 02.02.2001

Sfiltrom v Ortu

Mlada ljubljanska skupina Sfiltrom kljub precej klasični rockovski zasedbi (vokal, kitara, bas kitara, klaviature, bobni) že od vsega začetka poskuša preseči in nadgraditi standardne obrazce rockovske glasbe in se pri tem čim manj naslanjati na kakršnekoli vzornike. V ljubljanskem klubu Orto se bodo predstavili v petek, 2. februarja ob 22h.

Vodilo skupine vseskozi predstavljajo kvaliteta in ustvarjalnost, inovativnost in lasten zvok, doseči čim več v okvirih, ki jih ponuja rock glasba in se hkrati izogniti glasbenemu larpurlatizmu ter ohraniti vsebino.

Tako v njihovi glasbi poleg art rocka najdemo tudi prvine dark rocka, jazza, funka, etna pa tudi klasike, ki je vsem članom skupine zelo blizu. Ta glasbeni holizem in odprtost v vse smeri se izrazata v zvoku skupine in slogu igranja, ki sta prav gotovo nekaj posebnega. Sfiltrom poleg zvrstne raznolikosti glasbe odlikuje tudi povdarek na ekspresivnosti in inteligentnosti besedil, napisanih v slovenskem jeziku.

Skupina je v svojem štiriletnem obstoju in delovanju zabeležila že obilo zelo odmevnih nastopov (med drugim tudi z zelo uspešnim predpromocijskim nastopom v KUD-u lani novembra) z že uveljavljenimi domačimi skupinami kot tudi s festivalskimi nastopi, med drugim tudi v Nemčiji l.97 (Offene Zeltstadt, Opladen/Leverkusen), kjer so naleteli na izreden odziv občinstva in zelo ugodne kritike.

Maja '98 so SFILTROM del svojega repertoarja (približno 20 min glasbe) posneli v studiu Činc, posnetke pa predstavili na nekaterih radijskih postajah (radio HIT, radio DUR itd.), preostali del gradiva pa je bil posnet do decembra '98. Stilsko nadvse raznolika plošča, ki je prejela izredno ugodne kritike, se imenuje Otroci bogov. Izšla je marca letos v samozaložbi in je hkrati tudi soundtrack filma Zadnji poljub, delo mladega slovenskega režiserja Jurija Medena. S skupino SFILTROM so pripravili filmsko-glasbeni projekt, v katerem zasedba del prispevane glasbe odigrajo v živo med predvajanjem filma. Premiera projekta, 15. januarja lani v ljubljanski Kinoteki, je bila s pozitivno kritiko rezecenzirana v časopisu Delo, omenjeni film, ki je bil prikazan tudi na slovenskem filmskem festivalu v Portorožu (o čemer je pisal ljubljanski Dnevnik), pa si je prislužil 3. nagrado na Tretjem mednarodnem festivalu mladih neodvisnih ustvarjalcev v Ljubljani v okviru prireditve BREAK 21. Glasba v filmu je bila večkrat izpostavljena in pohvaljena, sodelovanje Jurija Medena in skupine pa se nadaljuje tudi v prihodnje, saj pripravljajo že vec novih projektov, ponudbe za sodelovanje pa prihajajo tudi s strani drugih ustvarjalcev.

Skupina je tudi v letošnjem letu že zabeležila nekaj odmevnih nastopov, med drugim tudi v Hali Tivoli v vlogi predskupine legendarnih Jethro Tull.

Koncert v Ortu bo prvi po promocijskem koncertu 30.maja lani v KUD-u France Prešeren, na koncertu pa bodo predstavili tudi nov material za drugo ploščo (mogoče pa bo skupini uspelo dokončati drugi videospot za pesem Umetni raj).

Zasedba skupine:
Breda Božič - vokal,
Jaka Jarc - bas kitara,
Marko Klemenčič - klaviature,
Bostjan Narat - kitara,
Robert Rebolj - bobni

Več o Sfiltrom in celo en MP3 dobite na njihovi spletni strani www.sfiltrom.org

Uredništvo ŽVPL - avatar

Uredništvo ŽVPL

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 09.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 79 člankov.