v rubriki dogodki:
.. / / / 23.03.2005

Silence v Škofji Loki

V kapeli škofjeloškega gradu bo 2.aprila ob 20:30h nastopil duo Silence v akustični izvedbi. Skupina Silence, ki jo sestavljata Benko (vokal in klaviature) in Hladnik (klaviature), od svoje ustanovitve v zgodnjih devetdesetih izda dva albuma. Leta 1997 "Ma non troppo".

Leta 1999 "Unlike A Virgin". Svojo različico elektronskega popa objavita pri neodvisni berlinski založbi Chrom Records. Oba albuma sta pospremljena z izvrstnimi kritikami, objavljene večinoma v nemškem tisku.

Silence nastopata tako "priključeno" kot "izključeno". Nastop pred razprodano Štihovo dvorano v Cankarjevemu domu, kjer nastopita v oddaji "Izštekani" Jureta Longyke, pomeni za skupino tudi začetek sodelovanja z Matjažem Pograjcem. Plod njihovega sodelovanja so plesne predstave skupine Betontanc "Midnight Meat Flight" (2000), "Maison des rendez-vous" (2002) in "Wrestling Dostoievsky" (2004). "Maison des rendez-vous" izide leta 2004 tudi kot soundtrack. V sodelovanju s Pograjcem sledi še glasba za lutkovni predstavi "Peter Pan" (2001) in "Medved Pu" (2004). Najnovejši gledališki projekt je nastal v sodelovanju z SNG Opero in baletom, za sodobno baletno-plesno predstavo portugalskega koreografa Gagika Ismailiana po motivih iz knjige Paola Coelha "Veronika se odloči umreti". Ob predstavi je izšel tudi soudtrack z naslovom "Veronika" (2005). Sodelujeta z uveljavljenimi glasbeniki, med katerimi morda najbolj izstopa godalni kvartet "Rožmarinke", za katerega prispevata skladbo "Klišé" (EMA '04).

Leta 2004 Silence izdata samostojni album "Vain" pri ljubljanski založbi Matrix Music in berlinski Chrom Records. Pred ponovno razprodano Štihovo dvorano Cankarjevega doma pripravita izštekani promocijski koncert s številnimi gosti. Album konec leta 2004 v Sobotni prilogi Dela uvrstijo med najboljše izdelke preteklega leta.

Silence tvorijo z njihovim četrtim studijskim albumom košček v mozaiku o obetavnem mladem umetniku, Mateju Smolniku - Vain-u, čigar nenadna smrt v letu 1998 ostaja nepojasnjena. Vain pušča za seboj obsežno glasbeno dediščino, kakor tudi izbrano zbirko proznih in slikarskih del.

Na prvi pogled se zdi, da obstaja nekakšna povezava med Vainom in glasbeno skupino Silence, kajti skupni so jim posamezni delci preteklosti, določeni vidiki njihovih osebnosti in seveda njihovo delo. Kljub naštetemu pa je povezava težko določljiva.
Zarezati ostro ločnico med Vainom in Silence je kot da bi hoteli to narediti na primeru mita in resničnosti.

Kar jih povezuje je glasba. Ta je kombinacija elektronskih ritmov in akustičnih elementov, ki segajo vse od godalnih aranžmajev do eksotičnih inštrumentov, kot so santur, koto ali valiha. Vain in Silence ostajajo pri današnjih zahtevah glasbenega tržišča brezkompromisni in neomajni ali kakor bi Vain zapisal v svoj dnevnik: "Problem glasbe je, da se velikokrat ukvarja s poslušalci."

Več o delu in življenju Vain-a in o novi plošči skupine Silence preberite na spletnem naslovu: www.vaintribute.com
ali na spletni strani skupine Silence: www.silence-zone.com

Koncert bo eksluzivne narave, število vstopnic pa je omejeno. Za dodatne informacije pišite na alesh@pro-dt.si.

Silence - thumbnail

Silence