v rubriki dogodki:
.. / / / 03.03.2005

Stefanovski, Tadić in Spasov v Cankarjevem domu

Vlatko Stefanovski in Miroslav Tadić sta že stara znanca slovenskih koncertih koncertnih prizorišč - ponovno bosta nastopila v ponedeljek, 7. marca 2005 v Cankarjevem domu. Stefanovski se je slovenski publiki prikupil kot kitarsko gonilo legendarne makedonske zasedbe Leb i Sol, Tadić pa je naznanil svojo splošnejšo in trajnejšo prisotnost v teh logih s fantastičnim akustičnim projektom Kruševo, ki sta ga s Stefanovskim prvič predstavila Slovencem na Jazz Festivalu Ljubljana leta 2000. Kitarska virtuoza bo na kavalu pospremil bolgar Teodosije Spasov.

Kitarist Vlatko Stefanovski je začel igrati kitaro pri trinajstih letih. V poznih najstniških letih je ustanovil skupino LEB I SOL, ki se je kmalu razvila v eno od najslovitejših skupin na glasbeni sceni nekdanje Jugoslavije.

Bend je igral posebno zvrst glasbe, zmes tradicionalnih makedonskih ritmov in sodobnega rocka. LEB I SOL je izdal 13 albumov in nastopal po vsem svetu.

Miroslav Tadić predava na slovitem California Institute of Arts Callartsu v Los Angelesu. Njegova metoda spajanja klasične kitare, nepravilnih ritmov in improvizacije je kmalu pritegnila glasbenike s celega sveta, ki so želeli študirati pri enem najbolj prepoznavnih glasbenih pedagogov na tem inštrumentu.

Tudi zaradi uspešnih sodelovanj z Marcusom Stochausnom, Mario Joao, Dušanom Bogdanovićem, Vanjo Lazarovo, Markom Nauseefom je ga je leta 1997 Guitar player magazin proglasil za enega najbolj radikalnih kitaristov našega časa.

Do danes sem si tale kitarski duo ogledal štirikrat. Vsakokrat fantastično. Skratka, toplo priporočam. Podrobnosti pa na domači strani Cankarjevega doma.

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail