v rubriki dogodki:
.. / / / 05.05.2000

Sting prihaja

14. maja pride v Ljubljano Gordon Sumner, bolj znan kot Sting. Bivši policaj, oz. član skupine Police (policaji) je z zadnjim albumom "Brand New Day" zagotovo na višku svoje samostojne karirere in zato njegovega nastopa v ljubljanski Hali Tivoli prav gotovo ne smete zamuditi.

Sting prihaja iz Anglije, točneje z Newcastla, tako kot slavni The Animals. Od nekdaj je bil ljubitelj jazza, zato ni čudno, da se je v začetku svoje glasbene kariere kalil v različnih jazz zasedbah, seveda kot basist. Čeprav je imel Sting stalno službo kot učitelj na osnovni šoli, pa je ob večerih nastopal s svojim bendom The Riverside Men in kasneje Last Exit, kjer ga je slišal igrati bobnar Stewart Copeland. Skupaj s kitaristom Andy Summersom so zatem ustanovili trio Police. Leta 1978 je izšel njihov prvenec "Outlandos D'Amor" z znamenitima "Roxanne" in "Can't Stand Losing You", leto zatem plošča "Reggatta de Blanc", z skladbami "Messsage In The Bottle", "Walking On The Moon" in seveda "Every Breath You Take". Police so zaradi svojega razpoznavnega zvoka in skrbno dodelanih pesmi postali ena največjih atrakcij konec sedemdesetih let. Police so objavili še dva albuma, "Gost In The Machine" in "Synchronicity", nato pa so se zaradi vse hujših sporov članov benda razšli.

Po daljšem premoru je Sting izdal svoj prvi solo album, "The Dream Of The Blue Turtles", za katerega je okrog sebe zbral same odlične glasbenike. Plošča je pomenila korak nazaj k svojim koreninam, tj. jazz rocku. Prvencu sledita plošči "Bring On The Night" in "Nothing Like The Sun". V začetku devetdesetih se Sting prične zavzemati za ohranitev deževnega gozda in s tem namenom ustanovi The Rainforest Foundation. V devetdesetih Sting izda še štiri nove albume, torej "The Soul Cages", Summoner's Tales", "Mercury Falling" in lanskoletna "Brand New Day", s katero se je podal na svetovno turnejo, katere del je tudi ljubljanski nastop.

Sting na svojih koncertih igra glasbo z vseh svojih obdobij, poleg tega je znan po tem, da ima okrog sebe zbrane odlične jazz glasbenike, ki pritegnejo na koncerte tudi oboževalce jazza, ki jim Stingova glasba morda niti ni všeč (pred leti je s Stingom igral tudi Darryl Jones, ki je pri Rolling Stonsih zamnejal Billa Wyamana, pred tem pa je igral tudi pri Milesu Davisu, Madonni...).

V Ljubljano prihaja torej sveže nagrajeni Grammy-jevec, kar se nam ne dogaja ravno pogosto, zato... "check it out!!!"

Jure Plahutnik - avatar

Jure Plahutnik

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 28.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 16 člankov.