v rubriki dogodki:
.. / / / 06.12.2003

Sudahan Rusid v Šoštanju

V petek, 12.decembra 2003 ob se bo 21.00 v Kulturnem domu Sostanj zgodil etno koncert. Nastopila bo sestclanska romska zasedba iz Makedonije, ki jo vodi priznani klarinetist Sudahan Rusid. Sudahan Rusid ali "makedonski Saban Bajramovic" je vzhajajoca zvezda nove generacije romskih klarinetistov iz Makedonije.

Ze kot najstnik je s svojo skupino Southern Smiths na koncertih spremljal popularno romsko pevko Dzansever in tako pred leti nastopil tudi v Ljubljani v sklopu festivala Mesto Zensk, kjer je pozel priznanje sirse publike, zaradi svoje glasbene nadarjenosti.

Sudahan je zanimiva osebnost, popolnoma neobicajna za romsko skupnost iz Skopja, od koder tudi izvira. Ob prelomu tisocletja se je preselil na Svedsko, kjer je sodeloval z lokalnimi jazz in folk glasbeniki. V Makedonijo se je vrnil konec leta 2002 in zbral svojo prejsnjo skupino ter letos izdal svojo prvo samostojno plosco.

Tokrat je k sodelovanju povabil pevca Shadana, ki je ze kot otrok obiskoval pevsko glasbeno solo priznane Esme Redzepove. Shadan z improvizacijo in svojim temnim glasom izstopa iz vrst popularnih jokajocih pevcev makedonskih romov.

Zasedba: Sudahan Rusid - klarinet in saksofon, Irfan Zahiri - elektricna
kitara, Riza Sejfula - harmonika in klaviature, Orhan Sejfula - bas klaviature,
Shadan Sakip - vokal ter Savet Demirov - bobni in tolkala.

Sudahan Rusid - thumbnail

Sudahan Rusid