v rubriki dogodki:
.. / / / 02.12.2003

Rock proti drogam

V petek, 12.12., bo v kranjski dvorami primskovo potekal že 5. festival Rock proti drogam. Na njem bodo nastopili Eyesburn, Res Nullius, Kaoz, Corkscrew, Metalsteel in Unameit.

Beograjska skupina Eyesburn, ki je lansko leto po več kot uspešni turneji po Sloveniji, požela marsikatero zavidanja vredno kritiko, oziroma letos še enkrat presenetila z nastopom, na zdaj že legendarnem Soča River Splash-u, se zopet vrača na naša koncertna prizorišča.
Eno vodilnih glasbenih skupin srbskega in črnogorskega hard core-reaggeundergrounda, po odločilnem nastopu, v Evropi odlično sprejetem filmu 'Munje', spremljevalnem koncertiranju pred Maxom Cavalero, po posnetem materialu za najnovejši album skupine Soulfly, ki naj bi izšel naslednje leto in jih bo moč slišati na enem izmed komadov. Po koncertiranju na novosadskem Exit Festivalu s skupinami kot so Tonyallen, Asian Doub Fundation in Fundamental, oziroma po gostovanjih na beograjskem koncertu Lee Scratch Perry-a, Burnin' Speara in zagrebških koncertov Ronny Siza, Pro Pain in Disciplina Kitchme, svoje delovanje in glasbeno udejstvovanje postavljajo na nekoliko višje stopničke. Kako odločilno se je skupina z zdaj že šestimi avdio zapisi (med bolj znanimi "Dog Life", 'Fool Control', 'Gabbau' in najnovejši 'Solid') usidrala med domače poslušalstvo, si bomo lahko ogledali in tudi slišali na decembrski turneji po Sloveniji.

Začetki velenjske rock'n'roll skupine Res Nullius segajo v daljno leto 1991. Takrat odigrajo v domačem mestu svoj prvi koncert. Naslednje leto že nastopijo na največji rockerski manifestaciji v Sloveniji, na Novem Rocku, kjer je med drugim gost legendarni Nick Cave & The Bad Seeds. Leta 1993 izide njihov prvenec z naslovom 'No One Can Like The Drummer Man', ki ga kritiki na področju bivše Jugoslavije ocenijo kot eden boljših rock 'n' roll izdelkov zadnjih nekaj let. Sledijo redni koncerti po Sloveniji in Hrvaški, kjer Res Nullius nastopijo z zvenečimi imeni kot so Majke, Nova Mob in Partibrejkers, v Zagrebu na festivalu Fiju Briju pa nastopijo pred desettisoč glavo množico. Leta 1994 podpišejo pogodbo s hrvaško založbo Croatia Records in se odpravijo na snemanje druge plošče z imenom 'Dead Town Dogs', katere je tako kot prve, producent Janez Križaj. Album naleti na zelo dober odziv kritikov in publike. Posnamejo tudi svoj prvi videospot za pesem 'Straight To The Hell', ki je na tej plošči. Sledijo koncerti po Sloveniji in tujini, ki se zaključijo s koncertom z Bad Brains v Ljubljani in koncertom na festivalu Novi Rock, kjer so Res Nullius glavni gostje večera. Ameriška revija Flipside jih proglasi za enega najboljših punk-rock bendov za bivšo železno zaveso.
Trenutno predstavljajo novo ploščo z naslovom 'Revolver ljubezni', ki ostaja zvesta koreninam in tradiciji pristnega rock'n'rolla in se v prenovljeni obleki nadaljuje.
Zasedba: Zoran Benčič-vokal, Boštjan Senegačnik-kitara, Janez Marin-bobni, Boštjan Časl-bas

www.resnulius.com

Velenjska thrash metal skupina Kaoz je vsekakor ena vodilnih metalskih zasedb v Sloveniji, saj obstaja že od leta 1993 (takrat še pod imenom Alcohollica). Do leta 1996 so odigrali vrsto koncertov, predvsem na območju Štajerske. Februarja 1996 so v samozaložbi izdali svojo prvo demo kaseto z naslovom "Keep Trashing". Leta 1997 je prišlo do zamenjave kitarista, basist pa je prevzel vokal. Skupina se preimenuje v Kaoz in posname drugi demo "The Day Of The Dead". Oktobra 1998 so ponovno v studiu in rezultat je nova demo kaseta "Feel The Chaos". Zaradi različnih glasbenih pogledov so se odločili za zamenjavo bobnarja in po mesecu dni so že nastopali po Sloveniji. Konec oktobra 1999 so bili povabljeni kot gostje na poslovilno slovensko turnejo legendarnih metalcev Interceptor. Sledi 8 avtorskih pesmi, ki jih zaradi finančnih, predvsem pa zaradi tehničnih problemov niso nikoli dokončali, ki izidejo na demo CD-ju "Damnest Shits". Poletje 2000 je bilo za skupino zelo razgibano, saj so nastopili na nekaterih velikih festivalih, kot je Rock Otocec. V začetku leta 2001 je sledilo nekaj koncertov po klubih v Sloveniji, skupaj z God Scard, Something Small, H-Bomb in Sarcom, poleti na številnih festivalih. Leto 2002 se je začelo s snemanjem materiala za prvo ploščo. Album z imenom "Kaoz" je zako izšel konec marca 2003. Tudi lansko poletje je bilo zelo delovno, saj so poleg koncertiranja v slovenskih klubih kar dvakrat gostovali v ZR Jugoslaviji. Posneli pa so tudi že videospot za skladbo "Try Me Punk", s katerim se bodo poskušali predstaviti širši javnosti.
Zasedba: Dejan Đorđević- bas/vokal, Matjaž Zajc-kitara, Goran Jugović-kitara, Davorin Štorgelj-bobni

http://kaoz.rokenrol.com

Porodni krči zasedbe Corkscrew segajo v še mlečno a temačno novo tisočletje, čeprav bi težko trdili, da gre za skupek glasbenih infantilnežev, še težje pa slednje zasledimo v njihovi glasbi. Ta se sicer napaja v sodobnih trendih, ki pumpajo najstniške množice širom po zemeljski obli, vendar v svojih tančicah razkrivajo dolgoletno evolucijo glasbenih osebkov in še bolj specifično razvoj mladinske kulturne dejavnosti, njene vzpone in padce, tako značilne za zatohlo podalpsko deželo. Kamnik pri tem ni izjema. Še tisti kanček (sub)kulturne produkcije, ki se je iz golega entuziazma porajal v rosnih devetdesetih in svoj zaton doživel ob prelomu v novo tisočletje, je zatrl konformizem malomeščanskega življa in oholo občinsko birokratsko sranje. A to sta zgolj dve komponenti, tretjo lahko iščemo v brezbrižnosti in nedoraslosti akterjev mladinskega kulturnega življa, ki ni sposobno zagotavljati kontinuirano produkcijo, kaj šele produkcijo subverzivne narave. V zasedbi Corkscrew se odslikavajo ravno razvojne linije devetdesetih, ko je v Kamniku dejansko obstajala nekakšna "scena", podprta z lokalnim življem. So vrlo nadaljevanje te linije, skozi katero se dosledno pretaka preteklost v prihodnost, tu pa leži tudi njihova kvaliteta napram posnemalskim različicam eMpTyVijeskih kričačev.
Glasbeni trendi vedno narekujejo določeno mero konformizma, industrija pa deluje na primeru klonov. Corkscrew se v mlakužo enolične žagovine, ljudsko poimenovane 'nu metal', spuščajo dovolj vešče in drzno, da ne množijo že slišanega, temveč izstopajo iz dratarije, križane z urbanimi gobezdali in namišljenimi hardkoraši. So dokaz, da se iz nekega trenda da potegniti še kaj več, čeprav s sodobno tržnimi prijemi, ki pa ne škodujejo glasbenemu izrazu.
Zasedba: skinner - bobni, burger - vokal, zoko - bas, stockson - kitara, simon - outlook, tiss - tonski tehnik, phantom - besedila

http://www.corkscrew-band.com

Fantje in dekle iz Metalsteel so začeli leta 1999 v zasedbi: Beny-kitara,vokal, Matej-bas, Jaša-bobni in Rok- kitara. Po prvem koncertu na School's Out Festu se jim je pridružil še Alex, ki je zamenjal Benija na vokalu. Sledilo je še veliko koncertov po različnih motozborih, festivalih (Rock Otočec, Satans Brothers, Panthers...). Po dobrem letu so prvič stopili v studio, kjer so posneli skladbo 'Novi svet' za SLO Metal Compilation vol.1. Odziv je bil dober, zato je sledilo še več koncertov. Kmalu pa je moral bend zapustiti Jaša, ki ga je potem zamenjala Daša. Po nekaj mesecih so posneli tudi videospot za 'Novi svet'. Kmalu so zopet odšli v studio posnet novo verzijo 'Novi svet' in 'Sadist', tokrat za Play Rock kompilacijo. Maja 2003 pa so tretjič stopili v studio in posneli prvenec 'Usoda'.

http://users.volja.net/mojcd/

Skupino Unemit sestavlja pet članov: 2 kitarista, 1 basist, 1 bobnar, 1 vokal in 2 spremljevalna vokala, oziroma Anže, Andraž, Blaž, Uroš in Rok. Imeli so že nekaj uspešnih nastopov, predvsem pa se radi pohvalijo z uvrstitvijo na študentski piknik na natečaju Zlata deka. Zasedba je skupaj že kako leto in pol, od tega pa je vokalist z njimi šele od začetka letošnjega leta. Fantje igrajo nekašno mešanico zvrsti v stilu: hardcore-ska-reagge-punk.

http://freeweb.siol.net/roko2511/

eyesburn - thumbnail

eyesburn