v rubriki dogodki:
.. / / / 10.11.2002

Sven Vaeth spet v Ambasadi

15. novembra bo klub Ambasada Gavioli pripravlja vrhunski dogodek za ljubitelje tehno glasbo. Skupaj bosta nastopila legenda nemškega tehna, Sven Vaeth in oče tehno scene v Italiji, Marco Carola.

Sven Vaeth je v Sloveniji nazadnje gostoval marca letos. Z nastopom je predstavil svoj najnovejši četrti album z naslovom Fire. Prvič je Sven Vaeth Ambasado Gavioli obiskal ob izidu 'preporodnega' albuma Fusion leta '98; drugič leta '99, ob izidu remiks albuma Six in the Mix; tretjič, v sklopu turneje Sven Väth - Contact Tour 2000, ki je spremljala izid albuma Contact.

Sven Vaeth je svojo klubsko pot pričel leta 1982 v klubu Dorian Gray v Frankfurtu, kjer se je iz navadnega klubskega obiskovalca prelevil v didžeja. Njegov glasbeni slog se je z leti pričel odmikati od takrat priljubljenih glasbenih zvrsti. V sredini osemdesetih je bilo v njegovih setih že čutiti vplive chikaškega housea.

Bolj komercialno stran njegovega zgodnjega ustvarjanja predstavlja projekt OFF, s katerim je za nekaj časa postal celo ljubljenec nemških najstnic. Toda bolj ga je privlačila ameriška underground glasbena scena, ki jo je do pričetka devetdesetih uspešno vpeljal tudi v nemške klube, sam pa je hkrati s tem postal mednarodno iskani DJ in producent.

Leta '88 je odprl klub Omen v Frankfurtu. Z njim se je odprlo novo poglavje v nemški klubski zgodovini. Vseskozi tudi produkcijsko kreativen je Sven Vaeth ustanovil lastni založbi Harthouse in Eye Q, ki sta postali temelj t.i. frankfurtskega hard trance zvoka. Vaethovi prelomni albumi so bili Accident In Paradise, Harlequin, The Robot and The Ballet Dancer, leta 97' pa je prišlo do prekinitve delovnega odnosa med njim ter preostalimi poslovnimi partnerji teh dveh založb.

Umetnik se je umaknil v samoto studia, kjer je sproduciral nov album, ki ga je izdal pri založbi Virgin. V letu '98 je bil na policah Fusion, s katerim se je Sven vrnil na svetovne lestvice ter se podal na svetovno turnejo v okviru izdanega albuma. V letu '99 je sledil album Six in the Mix, na katerem je remiksiral komade iz Fusiona. Tretjič je bil na poti okoli sveta z albumom Contact, ustavil se je seveda tudi pri nas.

Sven je medtem izdal še Retrospective 1990 - 1997, Je T´Aime... Moi Non Plus (feat. Miss Kittin), predelavo ležernega francoskega ljubezenskega napeva, vsakoletno kompilacije sezone v klubu Amnesia na Ibizi, idr.

Kadar Sven ni na potovanjih ali v studiu se posveča svoji agenciji Cocoon, ki organizira klubske večere v svetovno znanih klubih, skrbi za booking top DJ-ev, ter izdaja zgoščenke in vinilke.

Tokratna posebnost house zabave v Mezaninu je promocija prve kompilacije iz serije UNITED DJ. Otvoritveni miks sta skompilirala Eddy the Fish in Frx & Grade. Prostor domačim miks kompilacijam je namenila založba Matrix.

Sven brska (foto: Primoz Lavre) - thumbnail

Sven brska (foto: Primoz Lavre)