v rubriki dogodki:
.. / / / 23.09.2002

THE BLAST - hip hop festival

Festival hip-hop-a THE BLAST je prvi festival te glasbene zvrsti v Sloveniji. Gre za enodnevni indoor + outdoor festival, ki naj bi združil vse štiri elemente hip-hop kulture(B-Boying, Graffite, Mc-je in Dj-e) in upamo, da bo festival postal tradicionalen in se bo odvijal vsako leto. Tako bo mesto Maribor 28.septembra 2002 za en dan, na enem mestu gostilo nekatere tistih, ki s svojo vizijo drugačnostjo, predvsem pa kvaliteto svojega početja močno vplivajo na priljubljenost te glasbene zvrsti pri nas.

Slovenija vsekakor potrebuje takšen festival, kjer bodo lahko ljubitelji te glasbene zvrsti v enem dnevu in na enem mestu videli dosti kvalitetnih raperjev, dj-ev,b-boyev.....

Že v zgodnjih popoldanskih urah se bo v okolici kluba Štuk začel odvijati grafiti sesion, na katerem se bodo predstavili kvalitetni graffiti artisti iz celotne Slovenije. Ob nastajanju grafitov bo vseskozi zraven prisotna tudi glasba.

Zvečer pa se v dvorani kluba Štuk obeta koncert skoraj vseh slovenskih hip-hop izvajalcev:

EYECEEOU
Prihaja in Maribora, s 6 PACK Čukurjem je osnoval MB-VE connection in nekaj časa aktivno sodeloval z dj deep e-jem drugače pa z dj Splinterjem. Njegov prvenec je še v teku, (z njim dela muziko mr. Šavora) drugače pa sodeluje z drugimi člani MBC-a (Z mc STAŠem).

TERAPIJA
Skupina je iz Ljubljane, "funkcionira" od decembra ´99. V skupini so: Simon Andric, tudi imenovan H8 ( hate ), ki se ukvarja s produkcijo, in še dva vokala Jaka Bitenc ( Bit´nc ) in Polona Kumelj ( Polly ), v tem primeru poskrbita za besedila. Skupina si počasi in uspešno vdira pot ter opozarja, da slovenska Hip-Hop scena potrebuje več pozornosti, kot neka še dokaj neznana subkultura.

Vsekakor Terapija bo še, po vseh svojih močeh, delovala na področju volje do izdaje prvega prvenca...

KOSTA
Kosta je prvič prijel za pero in hitro za tem mikrofon leta 1998, ko je začel sodelovati s skupino Anonimni, katere aktiven član ostaja vse do danes. Skupaj so se predstavili na komadu Pravila igre, ki je izšel na prvi slovenski Hip-Hop kompilaciji 5 min of fame - Za narodov blagor.

Marca 2002, je Kosta predstavil Riihlah EP , pri katerem je Markof odgovoren za produkcije, Kosta pa za tekste in vokalno interpretacijo. Rihlah v arabščini pomeni pot, potovanje in besede v verzih so le sredstvo, s katerimi človek izraža sebe. Potovanje se nadaljuje

KING & AP

EZY-G
je glasbenik s klasično izobrazbo, ki je svojo glasbeno kariero začel kot kitarist v rock bendu, vendar je bila njegova ljubezen od nekdaj hip-hop. Navdušen nad zvrstjo, ki jo je spremljal tako dolgo časa, je začel pisati svoj lastni material. S svojim dolgoletnim prijateljem in MC-jem Bigga J-em je ustanovil rap duo imenovan Dandrough, ki je tako med oboževalci kot kritiki požela veliko aplavzov.

Veliko ljudi v Sloveniji verjame, da je album Dandrough eden od spomenikov slovenske hip-hop scene. Zaradi težav pri založbi, se je Ezy-G odločil, da z njimi ne bo več sodeloval.

Začel je delati sam in njegov prvi single lahko slišimo na kompilaciji 5" OF FAME, ki so jo izdali Radyoyo. Ime skladbe je Egotrip, kjer se Ezy-G predstavi kot "Najboljši svetovni MC" in vključuje ironijo in dvoumnost.

B.D.M.

PLAN B
Skupino sestavljata DJ EJ & MC ZME-DEN, ki prihajata iz Velenja. Širši slovenski glasbeni sceni sta se že predstavila s skladbama ČiriČiriBum (5`00`` OF FAME) in s skladbo Poker s Sceno (Lignit2). V živo sta nastopila že na raznoraznih hip-hop eventih, naj samo omenimo da sta bila tudi ena izmed predskupin legendam PUBLIC ENEMY.

Skupina reprezentira tisti pravi hip hop. Zme-den predstavlja MC-ja z duhovitimi rimami. V besedila vključuje prizore iz vsakdanjega in nevsakdanjega življenja in če zraven dodate dobro produkcijo vam bo posnetek verjetno všeč. Skupina pripravlja tudi solo album, ki je pravkar v nastajanju tako da Check It Out!

GOTTCHEE PROJECT
Četverica, skrita pod imenom GP so Črćen Tadej (Dirty Dogg) , brata Kantarevič Semir (Semo) in Emir (Kustur) ter Gavranovič Darko (O.G.), doma iz Kočevja. Začetki skupine (čeprav takrat v drugačni postavi) segajo v leto 93, trojica MC-jev (Dirty Dogg, Semo in O.G.) se je dokončno združila l.97, nekaj mesecev kasneje pa se jim je pridružil tudi DJ Kustur.

Do danes so izdali en komad - Vendo Znova na kompilaciji 5'00 Of Fame Za Narodov Blagor, koncertno pa se zelo aktivni. Semo je tudi suporting vokal pri vseh live nastopih Murata & Josea, na njunem prvencu V Besedi Je Moč pa je sodeloval pri dveh komadih (Če Hocem in Dokler Bova Skupi).

MURAT & JOSE
Ljubljančana, rojena v letu 1978 sta kot člana skupine Captamur testirala teren za prihajajočo kariero že v srednji šoli - po vstopu na fakulteto (Jose končuje pravo, Murat je na polovici študija ekonomije) pa sta skupaj z Nikolovskim začela delati kot NEDOTAKLJIVI.

Delovali so dve leti in objavili dva posnetka - enega na prvi slovenski hiphop kompilaciji 5'00" OF FAME ZA NARODOV BLAGOR, kjer se je Jose širši javnosti predstavil tudi kot avtor prvega singla V LETU 00. V BESEDI JE MOČ je njun prvenec, poleg tekstov pa sta v sodelovanju z DJ JAMirkom - vodjo ekipe Radyoyo in njegovim bratom Igorjem, poskrbela tudi za glasbo. Kot vokalisti so svoj delež prisevali tudi nekateri izbranci - pevec skupine SIDDHARTA Tomi M. je sodeloval pri socialno osveščenem ZA LJUDI, zagrebški tandem Baby Dooks & Bizzo, znana kot BOLESNA BRAČA sta se pozabavala pri komadu NA IZI, kočevski vokalist SEMO pa je prispeval svoj delež reggae-balkan-soula za ČE HOČEM in DOKLER BOVA SKUPI.

Ljubljanski rapper NIKOLOVSKI se pojavi v NEKI NE ŠTIMA in V BESEDI JE MOČ, pri KDO JE GENGSTA pa nastopita skrivnostna KEMAL TROFI & JOZAFAT. Album je bil z navdušenjem sprejet tako pri strokovni kritiki, kot tudi poslušalcih. Odlične recenzije v malone vseh časopisih, neprestana rotacija prvega singla SprediZadi na radijskih postajah in dobra uvrstitev na lestvicah: v prvem tednu izida se je album znašel na 18. mestu lestvice najbolje prodajanih albumov v Sloveniji (SLO TOP 30), kjer se ze dva meseca zadržuje med 12 in 6 mestom. Na Videospotnicah je spot za SprediZadi 5 tednov kraljeval na 1.mestu, na lestvici SQ JAM je prvi še danes.

Pri albumu V BESEDI JE MOČ je čutiti močne vplive različnih glasbenih zvrsti, ki so zaznamovale oba glavna, pa tudi ostale protagoniste - prisoten je jazz, soul in reggae, vplivi latinske Amerike, pa tudi vplive sodobne elektronike. Murat & Jose sta nastopala kot predvozača newyorčanom Das Efx in Afu-Raju in s Heavy Les Wanted na festivalu Breakbeatnikk. Murat je v vlogi beatboxerja nastopil na newyorški radijski postaji 88hiphop in s Heavy Les Wanted na Mesecu Evropske Kulture v Londonu.

6 PACK ČUKUR
Čukur prihaja iz Velenja. Pred časom je objavil svoj debitanski album NE SE ČUDIT iz katerega prihaja tudi singl ŠLUK, ŠLUK. Za več informacij o njem se obrnite na založbo Menart.

PIŽAMA

BRONXTARZ
So verjetno edina ali pa vsaj ena redkih slovenskih skupin, ki pove kar hoče in ne kar mora (jebeš komercialo). Bronxtarz so zvezde iz Bronx-a (precej nevarno območje v Velenju). Vsako mesto ima svoj Bronx, Velenje pač ni nobena izjema. In ker so fantje v biznisu, ki producira zvezde, so združili oboje in sredi devetdesetih let postavili na noge skupino.

Leta 1998 so nastopili na Rtv Slo v razvedrilnem programu oddaje POMP, kjer so se predstavili s svojim prvim hitom MDK (murda death kill) in ga predstavili širšemu občinstvu. Leta 2000,je izšla prva slo hip hop kompilacija z naslovom 5 minutes of fame (za narodov blagor), kjer so nastopili tudi; Nedotakljivi, Pupi, Ezy-G, Plan-B. Leta 2000 se jim je pridružil še tretji član Zekerijah a.k.a Zeek (vokal) s katerim so se leta 2002 pojavili na Velenjski kompilaciji Lignit 2 in sicer s komadom Karizma. Leta 2002 so se predstavili na 6Pack Čukurjevem cd-ju z naslovom Ne se čudit, kjer so kot gostje na plati nastopili v komadih Ne se cudit in Če si playa (Zieban.e produkcija) ter Začela se je saga.

Po nastopih pa še afterparty z raznimi hip-hop dj-i.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.

The Blast - thumbnail

The Blast