v rubriki dogodki:
.. / / / 12.03.2003

The Cosmosamatics na Štuku

V petek, 14. marec 2003 ob 20:30 se nam v dvorani ŠTUK-u v Mariborju obeta pravi jazzovski "event". V goste namreč prihajajo The Cosmosamatics z legendo "pihalstva" na čelu. Sonnyjem Simmonsom

Na slovensko premiero prihaja eden ključnih pihalcev šestdesetih let - leta 1933 rojeni Sonny Simmons je svojčas igral z Charles Mingusom, John Coltraneom, Archie Sheppom, Reggie Workmanom in snemal na kultnih ploščah z Eric Dolphyem, Elvin Jonesom, Jimmy Garrisonom, Prince Lasho ter številnimi drugimi glasbeniki, nakar je za 20 let poniknil ter se šele 1994 vrnil v triumfalni formi, bolj svež kot kadarkoli prej.

Požel je slavospeve kritikov, kot "na novo vzklila jazzovska legenda" obredel vse večje festivale, medtem pa posnel vrsto odličnih albumov. Simmons je mladost preživel nihajoč med rodnim Oaklandom, Illinoisem, Chicagom in New Yorkom - tako je tudi prihajal v stik z domala vsemi glasbeniki tistega časa in veljal za enega najbolj perspektivnih alto-saksofonistov - in že leta 1962 posnel svojo prvo samostojno ploščo. Je izreden stilist, katerega igra je globoko zasidrana v veliki temnopolti tradiciji afro-ameriške glasbe, a hkrati ognjevit in emocionalen pihalec bopovske ostrine.

The Cosmosamatics je njegov aktualen projekt, v katerem združujejo moči tri generacije ameriških jazz glasbenikov na najvišjem nivoju. Je kozmosamatični kvartet, v katerem igra bas Tarus Mateen - zadnja leta "najbolj iskan basist na tem planetu", kot pravijo kritiki. Mateen sicer bogati zvok založbe Blue Note (Greg Osby, Jason Moran), igra pa tudi na albumu - verjeli ali ne - Christine Aguilere! Več let je bil Mateen član reggae legend Sly & Robbie, njegova kariera pa je dobesedno poletela s ploščo be-bop pevke Betty Carter, s čimer si je prislužil prvega Grammya, drugega pa z delom pri Terence Blanchardu na izrednem albumu Malcom X.

Mateen je obenem tudi znan hip-hop producent - denimo albumi De La Soul in Fishbone so njegovo maslo. Michael Marcus je aktiven na newyorški jazz sceni od leta 1982, igra z Billy Higginsem, Josephom Bowiejem, Jaki Byardom in blues legendo Albert Kingom, obvladuje pa celotno pihalsko družino. Jay Rosen je izkušen tolkalec, ki dela z Perry Robinsonom, Joe Mc Pheejem, Mark Whitecageom, sicer pa je redni tolkalec v Knitting Factory v New Yorku. Prava rariteta in skrajno priporočeno poslušanje torej!

Za klub Satchmo in ŠTUK

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

The Cosmosamatics - thumbnail

The Cosmosamatics