v rubriki dogodki:
.. / / / 19.11.2001

Reggae dogodek leta na Kodeljevem!

V ponedeljek, 3. decembra 2001 s pričetkom ob 20.uri se bo v dvorani Slovana na Kodeljevem zgodil velik reggae spektakel. K nam naposled prihajata reggae zvezdi Lee Scratch Perry in Mad Professor s skupino The Sane Inmates. Večer bosta popestrili predskupini B.R.Stylers iz Pordenona ter Siti Hlapci iz Maribora. Oboje smo slišali letos poleti na 2. reggae Riversplashu v Tolminu.

Po trikratni odpovedi koncerta Lee "Scratch" Perryja v Ljubljani (ki pa ni bil v domeni organizacije Vinylmania Records!!!) tokrat Lee Perry in Mad Professor brez bojazni prideta, datum je torej 100 % potrjen. Z Ariwa records namreč zelo dobro sodelujemo. Priča temu je tolminski festival, kjer smo letos gostili legendarnega Macka B, katerega menedžer je Mad Professor sam.

Lee Perry (pravo ime Rainford Hugh Perry) je bil rojen na Jamajki. V prvi stik z glasbo je prišel v mladih letih, ko se je ukvarjal s plesom. Leta 1950 se je preselil v Kingston, kjer je poskusil vstopiti v glasbeni posel. Do leta 1968, ko je ustanovil svojo založbo, je sodeloval z različnimi producenti. Zvok njegove produkcije je med drugimi glasbeniki nadvse cenil tudi Bob Marley, s katerim je veliko sodeloval.

Perry je z zvokom eksperimentiral tako radikalno, da so vsi drugi producenti o tem praktično lahko samo sanjali. Imel je nadvse ostro uho, hkrati pa si je drznil uporabljati nevsakdanje zvočne efekte in drzne mikse. Na področju dub-a je Perry pripeljal tovrstno glasbo praktično do njene skrajnosti. Po nekaj, za Perriya težavnih letih, je leta 1989 svojo operativno bazo preselil v Švico, kjer se je v templju Hare Krišna poročil.

Od poroke dalje je Perry neprestano razpet med Zurichom, Kingstonom in Londonom, zadnja leta pa vse tesneje sodeluje predvsem z Mad Professorjem in njegovo založbo Ariwa, tako v studiu kot tudi na koncertnih odrih, kjer nastopa s Professorjevo skupino The Sane Inmates.

Neil Fraser, rojen v Gvajani, je pričel delovati s svojo založbo Ariwa leta 1979, v svoji dnevni sobi v Thornton Heathu, južnem Londonu. Tako kot Lee "Scratch" Perry je tudi Neil, ki si je kasneje nadel umetniško ime "Mad Professor", sprva imel na razpolago zgolj štiristezni snemalni studio.

Navduševal se je predvsem nad reggae in elektronsko glasbo, močan vpliv nanj pa je naredila tudi soul glasba in kasneje lovers rock. Prvi posnetki (med njimi tudi kasnejša legenda loversa Deborahe Glasgow) se najdejo na vinilnem albumu The Early Sessions. Ko se je leta 1982 preselil v Peckham, je sprva še snemal na osemsteznem, kmalu zatem pa na šestnajststeznem rekorderju. S svojo skupino, poimenovano The Sane Inmates ( Razumni sotrpini ), je hitro pridobival sloves ekscentričnega, nadvse samosvojega producenta.

Čeprav so bili vplivi nanj dokaj jasni oziroma prepoznavni, so se njegovi miksi hitro izpopolnili in založba Ariwa je kaj kmalu pridobila svojevrsten stil, ki se je povsem razlikoval od ostale reggae produkcije v osemdestih letih. Njegova serija albumov Dub Me Crazy je naletela na odlične kritike, med drugimi pa je navdušila tudi legendarnega John Peela.

Prvi večji komercialni uspeh je Neil Fraser doživel z albumom Sandre Cross - Country Living leta 1985. Macka B-jev prvenec iz leta 1986 z naslovom Sign Of The Times je bila do tedaj najmočnejša izdaja založbe Ariwa, ki se še dandanes obravnava kot morda najbolj udaren roots reggae album kdajkoli posnet v Veliki Britaniji.

Sledila je vrsta čudovitih lovers rock albumov z glasbeniki kot so: John Mclean, Sandra Cross in Kofi.
Neil Fraser je privabil k sodelovanju tudi več pomembnih imen reggae glasbe z Jamajke, med njimi tudi legendarnega Lee "Scratch" Perryja.

Neil "Mad Professor" Fraser in Lee "Scratch" Perry sta se odlično ujela, tako v studiju kot tudi na odru. Neizpodbiten dokaz za to je kar deset albumov Lee "Scratch" Perryja za založbo Ariwa (zadnji med njimi ima naslov "Techno Party"! ), Mad Professor in njegova skupina The Sane Inmates pa spremljajo Lee "Scratch" Perryja tudi na koncertnih odrih po vsem svetu.

Za 3.500,00 SIT v predprodaji ali za 4.000,00 SIT na dan koncerta, si koncert lahko torej privoščite v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani. Več o dogodku na www.vinylmaniarecords.si (naročilo kart, biografije nastopajočih, ...).

Za Vinylmania record

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Plakat - thumbnail

Plakat