v rubriki dogodki:
.. / / / 28.06.2000

El Houssaine Kili: Mediteran na Mediteranu

Se vam zdi mešanica opojnih afriško-mediteranskih nostalgično vrelih glasbenikov in ameriških flower power ritmov ugodna? Potem odpovejte zmenke za petek 30.6.2000 in začnite resno razmišljati o večernem izletu na Festival Mediteran na Manziolijevem trgu v Izoli!

Tam vas bo omamil avtohtono maroški multikulturni, multiinstrumentalni El Houssaine Kili.

Na začetku glasbene kariere je bil Kili razpet med tradicionalno maroško zdravilsko-suženjsko "gnawa" glasbo in ameriško 60's rock sceno. Začel je kot basist in s svojim prvim "The Southern Band"-om našel pot v zanj čudno in eksotično Ameriko, ki je takrat v svet lansirala endemično ameriško glasbo s priokusom Afrike. Sodeloval je tudi s tradicionalistično maroško etno glasbeno skupino "Tam-Tam" in se z obema bendoma skozi sedemdeseta in osemdeseta prebijal in prebil na Glasbeno Akademijo v Agadirju.

Tam je imel priložnost igrati z mnogimi ameriškimi jazzerji, saj je bil Maroko omembe vredno postajališče mnogih ameriških glasbenikov in umetnikov kot so Pharoah Sanders, Peter Gabriel, Jimi Hendrix in Randy Wilson. Na podlagi dvajsetletnega tlačenja svetovnih odrov je s skupino Embryo ustvaril izjemen maroško puščavski album.

Kili se bo v petek 30.6.2000 oglasil na Festivalu Mediteran v Izoli. Si ga sploh upate zamuditi?

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.