v rubriki dogodki:
.. / / / 13.03.2009 11:47

RSQ YounGunZ Tour v Škofji Loki

V petek 13.3. bodo Pri rdeči ostrigi v Škofji Loki v okviru letošnjega RSQ YounGunZ Toura nastopili The Cowmonkeys, Kids Bill, M'Burns in Corkscrew.

Tako kot zadnji dve leti, bodo najprej ojačevalci zahrumeli v kultnem škofjeloškem klubu Pri rdeči ostrigi.

Prvi izmed petih predizborov na meniju ponuja istrski grunge-punk dveh opic in ene krave pod imenom The Cowmonkeys in mlade, a tehničo izpiljene nu-metalce iz Crikvenice M'Burns. Slovenske barve bodo zastopali ljubljanski funkijaši z asociativnim nazivom Kids Bill, vrhunec večera pa bo zagotovo povratek prvih zmagovalcev natečaja - Corkscrew, ki po štiriletnem postu prihodnji mesec izdajo ploščo in se na odre vračajo prav v klubu, kjer so se podali na začasni počitek.

Vrhunski glasbeni večer, poln kreativne mladosti, ob katerem vas morda znova zamika, da bi obiskovali koncerte skupin, za katere še niste slišali. Preverite sami, preden se ugriznete v jezik in rečete, da ni talentiranih bendov, ali da jih nihče ne promovira.

COWMONKEYS

»My brother the cow,« je bil nadimek, ki ga je zaradi albuma Mudhoney začel uporabljati bobnar Roberto za kitarista in pevca Daniela s katerim sta v zadnjih desetih letih preigrala kar nekaj komadov v različnih postavah. Pred štirimi leti sta končno ugotovila, da je pravi basist za njiju blizu živeči Hrsta, ki je z Robertom ustvaril pravo opičjo ritem sekcijo in ime je bilo na dlani še pred Arctic Monkeys: The CowMonkeys. Njihova grunge in rock rada zavijeta v različne vode, ki so ponavadi najbližje tistemu punk občutku in kako ne bi bila, ko pa je Roberto bobnar prave punk zasedbe Tito's Bojs, s Hrsto pa se urita tudi v punk rock triu John Dear. Krava in opice so v resnici delavec v tovarni sladoleda na minus dvajset stopinj, novopečeni učitelj avdioinženiringa in pa študent zgodovine, ki skupaj ustvarjajo pravi ponoreli šus s težkimi rifi, hitrimi prehodi in ljubeznijo do rock 'n' rolla!

KIDS BILL

Vplivi glasbe iz '70,'80 in '90ih let se s pravo mero funka, rocka in ska ritmov povezujejo v celoto, ki daje zvočno podobo glasbeni skupini Kids Bill. Samouki, brez šolanih glasbenikov, ustvarjajo po posluhu in načelu - kar se dobro sliši. »Morda se čutita neka prvinskosti in preprostost. Manj je več - četudi res, da mora vsak glasbenik dolgo preigravati, preden zna to osmisliti v glasbi.« Širok spekter vplivov se v sklopu devetnasjtih avtorskih skladb vedno bolj oža v funky-rock kalupih. Željni koncertov in odrske kilometrine lahko opazijo manjko klubskih prostorov s stalnim programom. »Premajhni smo za vso to goro izvajalcev. Redki se zanimajo za nemainstreamovske skupine, še težje pa je dobiti ustrezno ozvočenje, kar je predpogoj za dober špil.« Morda bo ob jezi na klube in nacionalno televizijo vsaj dvom v glasbene natečaje izginil ob nastopu v Škofji Loki. »Pričakujemo veliko razposajenega folka, ki ne bodo prišli samo podpirati svojih prijateljev.« Brez skrbi, za poštenost v konkurenci skrbita dva, sicer odlična, hrvaška benda...

M'BURNS

Petčlanski alternative/metal kolektiv iz Crikvenice se okolju primerno spogleduje z RiRock sceno, ki je po kultnih Paraf, Let 3 in Laufer v zadnjem času zaostrila riffe s Father generacijo. »Opozorili bi na punk-rock legende Invert, ki so tudi že nastopili v Ortu, kvartet deklet Angels pa je drugi najbolj prepoznaven glasbeni artikel našega obalnega mesteca, kjer sicer igra in nastopa vsaj deset bendov.« Pred poletnim snemanjem 14 skladb za prvenec s frendom/toncem/producentom/kitaristom Invert - Igorjem jih čaka po dvajsetih nastopih v regiji, še prvi koncert na tujem. Pravijo, da so seznanjeni s slovensko sceno. »Vsi pač poznajo Siddharto, smo pa kot skupina obiskovali predvsem dogodke v Gali hali, vključno z lanskoletnim finalom YounGunZ. Sama uvrstitev med finaliste pa nam je v čast, ker je konkurenca huda – sklepamo po hrvaških skupinah, ker slovenskih ne poznamo.«

CORKSCREW

Nov mejnik v predstavi »še verjetnega« označuje dejstvo, da bodo Corkscrew aprila izdali ploščo. Če Skupina, ki je pred leti, pred stranpotji in po dveh neuspelih snemanjih izginila s prizorišča. Veliko besed je bilo izrečenih na račun spektakularnih nastopov, perfekcionistične ritmičnosti bratov Kožar, kitarskih bravur in edinstvenega vokala z razponom you name it – od portisheadovske čutnosti do barbarskih paranoičnih vzklikov. »Nikoli ni prepozno, smo pa na snemanje povabili goste med katerimi so Peter Dekleva, Godscardov Nicky, Lara Baruca, srečnik Tim, Murat, Buda,...« Prvi udarec pred veliko aprilsko promocijo albuma (o katerem že zdaj ptički na veji pred ogledalom poslušajo v superlativih), bo uvodni koncert letošnje turneje – katere prvi zmagovalci so bili, v klubu katerega prvi varovanci so bili. Ob vrhunskemu spektru letošnjega RSQ YounGunZ Tour se obeta nepozaben večer, ki bi ga bilo greh zamuditi.

Za Rdečo ostrigo

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

YoungGunZ plakat - thumbnail

YoungGunZ plakat