v rubriki dogodki:
.. / / / 13.02.2010 20:27

The Tiger Lillies v Kinu Šiška

Londonski "brechtovski punk kabaret" trio ponovno v polnem koncertnem elementu in v svoji Best Of različici v soboto 27.2. ob 20ih v Centru Urbane Kulture Kino Šiška.

THE TIGER LILLIES obstajajo od leta 1989 in 20 let kasneje je njihov zvok še vedno ena najbolj edinstvenih in izvirnih zadev, na katere bi lahko naleteli. The TIGER LILLIES od samega začetka izstopajo zaradi svojega posebnega zvoka in sloga, s pomočjo katerega so iz londonskih pubov napredovali do Piccadilly Theatra in pouličnih nastopov do sydneyjske operne hiše.

The TIGER LILLIES so kmalu začeli nastopati po vsem svetu ter sodelovati v različnih umetniških in gledaliških projektih. Med vrhunce njihove kariere sodi nagrada Olivier, ki so jo prejeli za kultni uspešni muzikal ‘Shockheaded Peter’ ni nominacija za grammyja za album ‘The Gorey End’. V 19 letih so izdali 21 albumov, sodelovali na neštetih prireditvah in obiskali večji del sveta, pri tem pa niso nikoli nehali presenečati, pretresati in zabavati občinstev s svojim neponovljivo sprevrženim stilom glasbe.

Skupino THE TIGER LILLIES je ustanovil Martyn Jaques, ki je med dvajsetim in tridesetim letom večinoma živel nad bordelom v londonskem Sohu, medtem pa kukal skozi okno in opazoval živahno nizkotno življenje. Jaques je potreboval dobrih deset let, da je ta čudni svet pretvoril v umetnost, medtem pa se je poskušal v petju in skladanju. Leta 1989 je dobil svojo prvo harmoniko in kmalu po tem ustanovil THE TIGER LILLIES.

V zgodnjih 90-ih ste the Tiger Lillies lahko opazili v londonskih pubih, na edinburškem festivalu Fringe, v čeških barih in švicarskih okrepčevalnicah, pa tudi na ulicah neštetih mest po vsej Evropi. Če bi ustanovitelja, Martyna Jaquesa, vprašali po njihovem nenavadnem slogu glasbe, bi ga poimenoval brechtovski punk kabaret, 20 let kasneje pa je ta termin postal tako splošno sprejet, da mu THE TIGER LILLIES nasprotujejo.

Svet skupine THE TIGER LILLIES je temen, čuden in raznolik, poln trenutkov globoke žalosti, krutega črnega humorja in neznanske lepote. Ta unikatni “anarhistični brechtovski poulični operni trio” potuje po svetu in poje pesmi o vsem, razen o “lepih svetlolasih dekletih in fantih, ki tekajo po travnikih”, če citiramo ustanovitelja Martyna Jaquesa. Njihove pesmi tako pokrivajo vse temne vidike življenja, od prostitucije in odvisnosti od drog do nasilja in obupa.

THE TIGER LILLIES vedno s pridihom sprevrženega humorja in ostre ironije vedno “posredno usmerijo kazalec nazaj v nas: kaj za vraga počnemo, ko se temu smejimo?” Njihova glasba je mešanica predvojnega berlinskega kabareta, anarhistične opere in ciganske glasbe, poleg tega odzvanja glasove Bertolda Brechta in Jacquesa Brela. The Tiger Lillies s svojimi neponovljivimi provokativnimi nastopi, v katerih nobena meja ni samoumevna, šokirajo, razvedrijo in zabavajo na postmoderen način.

www.tigerlillies.com

Vstopnina:
- predprodaja: 20€
- na dan koncerta: 22€

Za Kino Šiška

Jani Ugrin - avatar

Jani Ugrin / janiugrin.com

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 10.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 38 člankov.

The Tiger Lillies - thumbnail

The Tiger Lillies