v rubriki dogodki:
.. / / / 03.10.2011 10:36

The Melvins prihajajo v Cvetličarno

Skupina, ki je temeljno zaznamovala in preoblikovala glasbeno dogajanje zadnjih treh desetletij – washingtonski superkategorniki Melvins - prihaja v Ljubljano. Slišali in videli jih boste lahko v torek, 11. oktobra v Cvetličarni!

Zasedba ni bila velik vzor le Cobainu in Nirvani ter celotnemu “grunge” gibanju, ampak je močno vplivala na kopico uglednih novodobnih skupin (Tool, Mastodon, Boris, Crowbar …). V dolgoletnem obstoju Melvinsi sicer niso nikdar sprožili vsesplošne evforije, so pa zato ustvarili na kubike čudaške, razburljive in neprimerljive (rokovske) glasbe.

Ameriška zasedba slovi po neobičajnosti in odstopanju od uveljavljenih glasbenih norm ter maličenju in sprevračanju žanrskih stereotipov in klišejev, njihova najbolj prepoznavna lastnost pa še zmeraj ostajajo zelo zelo počasni, komaj premični zvoki.

V osnovi so seveda rokerski bend, vendar pred njimi ni nobena stvar varna in še manj sveta. Brez težav se spoprimejo z diametralnimi glasbenimi stili, saj enako verodostojno izvedejo melodični hardkorovski pank, ambientalno d(r)onenje, doomerske koračnice, eksperimentalni džumbus ali pa elektronsko škripanje – pri tem nikar ne gre pozabiti, da imajo izjemen čut za komponiranje.

Vselej se lotijo tistega, kar jih trenutno vznemirja, ravnajo se po intuiciji in zgolj lastnih merilih. Za Melvins ni ovir, pomembno je predvsem, da je vse skupaj narejeno v čim bolj bizarnem in grotesknem duhu. Človek skoraj ne more verjeti, da skupini po vseh teh letih (in takih ter drugačnih zvočnih potegavščinah) še vedno ni usahnil vir čudaških idej.

V malodane tridesetletni karieri so s svojo obešenjaško žagovino napolnili 20 studijskih albumov (plus malo morje drugih izdaj, katerim tudi sami verjetno ne sledijo več), neredko so sodelovali in paktirali z drugimi glasbeniki ali bendi (Lustmord, Jello Biafra, Zu, Tool, Fantômas, Hank Williams III).

Med največje privržence zasedbe sodi Mike Patton (kitarist Buzzo je tudi član Pattonove formacije Fantômas – mimogrede, ravno slednjo in sorodni projekt The FantômasMelvins Big Band je Buba že dostavila (6. 5. ’04 in 19. 4. ’06) domačemu občinstvu), zato Melvinsi zadnja leta objavljajo posnetke pri njegovi liberalni založbi Ipecac.

Še en slavni ljubitelj benda je bil Kurt Cobain, ki je asistiral pri igranju ter produkciji na razvpiti plošči Houdini, ki je vzklila pri orjaški Atlantic v zgodnjih 90-ih. Leta 1994 so prvič obiskali Ljubljano, kot predskupina Nirvane, tri leta kasneje so se ustavili v Mariboru.

Nekoliko pozneje so Melvinsi svojevrstno poprijeli za Nirvanino Smells Like Teen Spirit, ki je ena mnogih priredb v njihovem zares obširnem opusu, v katerem so sijajno obdelali še Kiss, Fleetwood Mac, Germs, Flipperje

Stalno jedro Melvinsov tvorita prvotni pevec / kitarist Buzz Osborne in drugotni bobnar Dale Crover (eden najsilovitejših vobče), od leta ’06 pa ju dopolnjujeta člana skupine Big Business, s katero sicer redno nastopajo skupaj. Tudi z njuno pomočjo so Melvinsi vse do danes ohranili naslov koncertnega hrusta jedrske udarnosti, ki te ne le prepriča, ampak dobesedno spreobrne. Far-out, tretjič!

Postava

King Buzzo – glas, kitara
Dale Crover – 500-kilopondski bobni, pomožni glas
Coady Willis – bobni, pomožni glas
Jarred Warren – bas, pomožni glas

Zadnja plošča

Sugar Daddy Live (Ipecac, 2011; v živo)

Bubin jagodni asortiman

Gluey Porch Treatments (Alchemy, 1987)
Bullhead (Boner Records, 1991)
Lysol/Melvins (Boner, 1992)
Houdini (Atlantic, 1993)
Stoner Witch (Atlantic, 1994)
Stag (Atlantic, 1996)
Honky (Amphetamine Reptile, 1997)
The Maggot (Ipecac, 1999)
(A) Senile Animal (Ipecac, 2006)
Nude With Boots (Ipecac, 2008)
The Bride Screamed Murder (Ipecac, 2010)

Vplivi

Black Flag, Wipers, Swans, Kiss, Alice Cooper

Več informacij na:
http://www.melvins.com/
http://www.myspace.com/themelvins
http://www.last.fm/music/Melvins

Predprodaja vstopnic

INFO ŠKUC (Stari trg 21, LJ), odprto vsak dan med 12:00 in 20:00.
ŠKUC Metelkova, Metelkova 6, LJ, odprto od pon. do pet. od 09:00 do 14:00.
EVENTIM (spletna prodaja), Hiše vstopnic (Hala Tivoli, Citypark, Europark, Kino Šiška, Križanke), Petrol črpalke, Pošte, Big Bang, K kioski, Kompas, 3 dva trafike, Mercator Hipermarketi, M holidays in Alpetour. Telefonska prodaja vstopnic: 01/420
Vstopnica: 19 € v predprodaji, 24 € na dan dogodka

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

The Melvins prihajajo v Cvetličarno 11. 10. 2011 - thumbnail

The Melvins prihajajo v Cvetličarno 11. 10. 2011