v rubriki dogodki:
.. / / / 16.11.2004

The Toasters v Ljubljani

V sredo se 1.12.2004 se bo v Gala Hali, AKC Metelkova mesto zgodil drugi izmed Ska Dogodkov leta pri nas. Prvi je bil koncert The Slackers, avgusta v KUD France Prešeren, tokrat pa nas bodo obiskali še eni New Yorčani - The Toasters, katerim bodo teren pripravljali trboveljski Red Five Point Star, ter Lo & the Magnetics iz Kanade, še nedolgo tega bolj znani kot The Kingpins.

Trboveljčane Red Five Point Star sigurno pozna vsak pravoverni slovenski ljubitelj skaja, saj so od svojega nastanka, leta 1998, prekoncertirali Slovenijo poprek in počez, pot pa jih je zanesla tudi do Hrvaške, Srbije in Avstrije. Priljubljena, moderna zmes ska in punk ritmov, ki so jo izbrali za svoj glasbeni izraz je pri temu sigurno veliko pomagala, kajti skapunk, kot ga igrajo Red Five Point Star, poslušalcu prav hitro zleze pod kožo.

Pod kožo prav z lahkoto zleze vsakomur tudi božanski glas kanadske ska dive Loraine, ki bo z starim bendom in novim imenom nastopila kot druga. Skansterji The Kingpins, ki so desetletje veljali za creme de la creme kanadske ska scene, so se v Lo & the Magnetics preimenovali, ker so hoteli narediti nekaj drugega, kot so to počeli v The Kingpins. Hoteli so experimentirati, poskusiti nekaj novega. Rezultat se je pokazal v obliki albuma A Part, ki je pred kratkim izšel za mega-ska založbo - nemško Grover Records. Novo ime in nova glasbena podoba, ki daje poudarek predvsem Loraininemu milemu glasu, zaradi katerega odsotnost, v skaju tako pomembne pihalne sekcije, ostane skoraj neopažena!

In potem sledijo legende - The Toasters. Ime, mimogrede, ne pomeni tistih stvarc za opekanje kruha, ki se neuporabljane valjajo po marsikateri kuhinji, v kakšni pa morda celo pridejo do svoje veljave. "Toastanje" je jamajški način djanja v dancehallu, ko dj deklamira ali poje čez glasbo,ki jo vrti, tako s tem podžiga plesalce.

The Toasters danes veljajo za enega najpomembnejših ska bendov, kar tudi so, saj so z svojih nastankom daljnega leta 82, skupaj z še enim ameriškim ska bendom, Bim Skala Bim, začeli obdobje, ki ga danes imenujemo tretji val skaja. Iz tistega obdobja je danes v bendu samo še iz Anglije emigrirani pevec-kitarist Bucket, ostali člani pa so se menjavali kot po tekočem traku in se raztepli po skupinah kot so New York Ska Jazz Ensemble, The Scofflaws, The Pilfers,...
The Toasters so v dvaindvajsetih letih, s svojim nepretrganim delom in neutrudnim koncertiranjem, predvsem pa seveda z odlično glasbo, ki je izšla na številnih albumih in kompilacijah, veliko pripomogli k današnji popularnosti skaja. Bili so recimo prvi ameriški ska bend, ki je izdal album na Japonskem, Bucket pa je 17 let vodil tudi ameriško založbo Moon Ska Records, ki je bila za razvoj tretjevalovskega skaja ravno toliko pomembna kot The Toasters sami, saj je preko nje v svet prišlo veliko odličnih ska skupin.

Ime, The Toasters, je sinonim za up tempo ska in s tem seveda ta dobro zabavo, kar so pri nas dokazali že štiri krat. Tokrat torej Toasters - petič v Sloveniji!

The Toasters - thumbnail

The Toasters