v rubriki dogodki:
.. / / / 25.01.2011 19:46

Tomaž Pengov 8. februarja v Kinu Šiška

Kino Šiška ponosno predstavlja koncert velikega slovenskega kantavtorja Tomaža Pengova. Koncert se bo dogodil v torek, 8. februarja, ob 20. uri ob priložnosti izida njegove zbirke zbranih pesmi in zvočne knjige Drevo in zvezda, izdanih pri Založbi Sanje. Z nami bo tudi gostja Bogdana Herman.

Tomaž Pengov je izjemen lirik, ki ga imamo le redko priložnost slišati v živo. Leta 1973 je izdal legendarno ploščo Odpotovanja, ki velja za prvo kantavtorsko stvaritev v Jugoslaviji. Vse od takrat je ostal zvest samemu sebi in se uspešno izmikal tokovom popularne godbe.

Po daljšem premoru je leta 2006 izdal album z naslovom Koncert, ki ponuja pregled njegovega dotlejšnjega ustvarjanja. Drevo in zvezda (2011) obseže Tomaževe zbrane pesmi in zvočno knjigo nikoli prej objavljenih posnetkov, nastalih v sodelovanju z vrsto glasbenikov iz različnih obdobij Tomaževega ustvarjanja. Na koncertu bo po promocijski ceni mogoče kupiti pesemsko in zvočno knjigo Drevo in zvezda.

Tomaž Pengov - biografija

Tomaž Pengov je svojo glasbeno pot začel konec šestdesetih let minulega stoletja. Leta 1973 je izdal prvo slovensko kantavtorsko veliko ploščo Odpotovanja, ki še danes velja za prelomno in nepreseženo, do leta 1996 pa so ji sledili še albumi Pripovedi (1988), Rimska cesta (1992) in Biti tu (1996).

V devetdesetih letih je svoja besedila izdal tudi v pesniški zbirki Dih. Pengov na svoji glasbeni poti ni nikoli sklepal komercialnih kompromisov; njegova poezija ima po besedah verzologa in pesnika dr. Borisa A. Novaka trdno zaledje v izročilu trubadurske lirike, hkrati pa Pengov svoje intimne izpovedi pogosto spaja z izročilom slovenske ljudske pesmi (Rodovnik vina, Pegam in Lambergar) in slovenskega šansona (Ježek).

Tomaževa glasba in izpoved ohranjata trdne vezi s pesniško-glasbenim avtorskim valom šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih let v ZDA (Bob Dylan, Leonard Cohen, Townes van Zandt).

Prizorišče: Katedrala
Cena vstopnice: 10 EUR in (d-š-u) 8 EUR / 12 EUR na dan koncerta

Organizacija Kino Šiška v sodelovanju z Založbo Sanje.

-- Za Kino Šiška

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Tomaž Pengov - thumbnail

Tomaž Pengov