v rubriki dogodki:
.. / / / 15.01.2002

Tri sestre na odru Primorskega dramskega gledališča

Primorsko dramsko gledališče bo v četrtek, 17. februarja ob 20.00 premierno uprizorilo dramo Tri sestre, na Zahodu najbolj znanega in vplivnega ruskega dramatika Antona Pavloviča Čehova. Ruski dramatik, ki je zaznamoval dramatiko 20. stoletja in postavil nove temelje sodobne dramaturgije, je Tri sestre napisal leta 1901 med svojim bivanjem na Jalti, kjer se je nastanil iz zdravstvenih razlogov, vendar pa tam ves čas hrepenel po Moskvi.

To hrepenenje je vdahnil tudi osebam v Treh sestrah; sestre Irina (Mira Lampe-Vujičić), Olga (Teja Glažar) in Maša (Štefka Drolc) ter njihov brat Andrej (Peter Musevski) živijo v provincialnem mestecu in sanjarijo, da se bodo preselili v Moskvo, ki v njihovih predstavah prerašča v simbol polnosti, smiselnosti življenja, z eno besedo - nasprotja tistega, kar živijo.

V Moskvi bi morda lahko uporabili svojo izobrazbo, ki se zdi v malomestnem okolju odvečna, če že ne moteča, lahko bi našli ljubezen, srečo, ustvarjalnost, svobodo; lahko bi polno zadihali, enkrat za zmeraj ubežali utesnjenosti, ki jih duši. Njihove strasti in dolgočasni malomestni vsakdan razbije prihod garnizije, ki se za nekaj let nastani v mestu, vendar pa sanja o Moskvi ostaja in hrepenenje je vedno silnejše, kakor tudi strah, da se ne bo izpolnilo ...

Osebe v igri živijo v nekakšnem raztegnjenem času, dolgčasu, ki je po besedah režiserja neke vrste ogledalo - šele v dolgčasu lahko človek ugleda samega sebe. Ta izkušnja je boleča in zaradi tega skušamo dolgčasu ubežati na najrazličnejše načine; svoj čas zapolnjujemo z branjem, športom, druženjem, klepeti itn., ob tem pa vendarle ostajamo vpeti v čas; živimo v odvisnosti od spominov in sanj o prihodnosti ter se le stežka prepuščamo sedanjosti.

Čehov upravičeno velja za mojstra v opisovanju razpoloženj in odnosov; svojih oseb ne sodi in jim ne daje predznakov; je le tih, tenkočuten opazovalec, ki spretno lovi ravnotežje med "subjektivno bolečino" in "objektivno komično perspektivo". Ali, kakor je o njem dejal Lev Tostoj: "Čehov je bil umetnik brez primere, da, brez primere. Umetnik življenja" Vrednost njegovega dela je v tem, da ni razumljivo samo vsakemu Rusu, marveč sploh vsakemu človeku.?

Na slovenskih odrih so Tri sestre doživele že štirinajst uprizoritev - prvič leta 1925 v Narodnem gledališču v Mariboru, nazadnje lansko leto v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani. Uprizoritev v Primorskem dramskem gledališču so po prevodu Milana Jesiha z mladim mariborskim režiserjem Jernejem Lorencijem pripravili asistent režiserja Peter Peter Srpčič, dramaturginja Tea Rogelj, lektor Srečko Fišer, scenograf Branko Hojnik, kostumografka Bjanka Adžič Ursulov, skladatelj Branko Rožman, oblikovalec luči Samo Oblokar ter poleg že omenjenih igralcev Štefke Drolc, Mire Lampe-Vujičić, Teje Glažar in Petra Musevskega še Lara Jankovič, Radoš Bolčina, Vlado Novak, Primož Pirnat, Rastko Krošl, Ivo Barišič, Aljoša Koltak in Ana Facchini.

Premiera: 17. januar ob 20.00
Ponovitve: Oglejte si koledar PDG Nova Gorica.

Za PDG Nova Gorica

Tri sestre - thumbnail

Tri sestre