v rubriki dogodki:
.. / / / 06.03.2012 15:18

tUnE-yArDs in Kiuriki v Menzi pri koritu

V Ljubljano ta četrtek prihaja prava glasbena poslastica, ki sliši na ime tUnE-yArDs. Projekt ameriške glasbenice Merrill Garbus, je po mnenju mnogih poznavalcev nekaj najbolj samosvojega, kar se je v zadnjih nekaj letih pojavio na indie sceni.

Kritiki so si bolj ali manj edini: tUnE-yArDs, projekt ameriške glasbenice Merrill Garbus, je nekaj najbolj samosvojega, kar se je v zadnjih dveh letih pojavilo na obzorju novih »indie« muzik.

Zaradi domiselnega spajanja afriške ritmike in zahodnega art-popa ga primerjajo z Brianom Enom in Davidom Byrnom, vendar ga v resnici nobena primerjava ne opiše zadovoljivo: čeprav zvočno podobo tUnE-yArDs sestavlja vrsta prepoznavnih referenc, je odlika Merrill Garbus v tem, da jih spaja na povsem edinstven način.

Merrill Garbus je pod imenom tUnE-yArDs nase opozorila s presenetljivim prvencem BiRd-BrAiNs (Marriage Records, 2009), ki ga je posnela z diktafonom in prenosnikom. Američanka iz Nove Anglije, ki je dotlej igrala v kanadskem indie pop triu Sister Suvi, je še isto leto podpisala pogodbo s slovito britansko založbo 4AD, ki je album izdala v remasterizirani in dopolnjeni različici. Guardian jo je razglasil za »odkritje leta«.

Drugi album, w h o k i l l, je izšel aprila 2011. Na njem je Merrill združila moči z basistom Nateom Brennerjem, ki je soavtor nekaterih komadov na plošči in jo spremlja tudi na koncertih. Album so po inovativnosti in zmožnosti avtorice, da to inovativnost izrazi v formi tradicionalne pop pesmi, primerjali s klasikama Evol in Sister zasedbe Sonic Youth.

Zaradi osupljive mešanice afriških ritmov, hiphopa, loopov, art-popa in rocka ter besedil, v katerih se Merrill med drugim ukvarja z reprezentacijami ženskosti in seksualnosti, se je plošča znašla na večini lestvic najboljših albumov leta 2011.

tUnE-yArDs odlikujejo odlični koncerti, energijo, značilno za žive nastope, pa je zaznati tudi na studijskih ploščah. Skladbo Fiya so leta 2010 uporabili v reklami za BlackBerry Torch, komad Gangsta pa v nadaljevankah Weeds in The Good Wife.

Povezave:
tune-yards.com
4ad.com/tune-yards
facebook.com/tuneyards
twitter.com/tuneyards

Kiuriki

V “kriznem duetu” Kiuriki igrata Nina F. in Uroš Simončič, slovenska improvizatorja mlajše generacije. Nina F. alias Kikiriki na sintetizatorjih, tereminu in vokalih je znana po svojih hrupnih solističnih nastopih in sodelovanju z zasedbami Krvojemalci, Pilule, Zgrešena Investicija, Be Creep in Oberiu.

Tolkalec Uroš Simončič je v preteklosti improviziral s številnimi mednarodno priznanimi glasbeniki, z Nino F. pa igra od leta 2011, ko sta pri domači založbi Eat This Production posnela prvi album Morning After. Na Radiu Študent si je prislužil oznako “free-punk-synth-thrash impro”, duet pa pohvalo, da “na domači sceni naseljuje malodane prazen prostor – predvsem zaradi spogledovanja s tukaj redko slišanim pristopom k hrupni improvizaciji ter odprtosti prihodnjega razvoja” (Marko Karlovčec).

Povezave:
www.myspace.com/kikiiriki
http://soundcloud.com/kiuriki
http://eatthisproduction.com/?page_id=481

Po koncertu DJ program z Ninjo (SLO) z izborom electro, electrohouse, electroclash, disko in funky breakbeatov in Fumarolo (SLO) z razposajenimi in plesnimi ritmi indie rocka, indietronike, dance/postpunka, novega vala in še česa.

Vstopnina: 12 € v predprodaji / 15 € na dan dogodka
Začetek predprodaje: 1. 12. 2011

Predprodaja:
INFO ŠKUC (Stari trg 21, LJ), odprto vsak dan med 12.00 in 20.00.
ŠKUC Metelkova (Metelkova 6, LJ) odprto od pon. do pet. od 09.00 do 14.00.
EVENTIM (spletna prodaja), Hiše vstopnic (Hala Tivoli, Citypark, Europark, Kino Šiška, Križanke), Petrol črpalke, Pošte, Big Bang, Kioski, Kompas, 3 dva trafike, Mercator Hipermarketi, M holidays in Alpetour. Telefonska prodaja vstopnic: 01/420 5000

Organizacija: ŠKUC-Buba, Rdeče zore - Kud Mreža in Menza pri koritu

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

tUnE-yArDs in Kiuriki 8. marca 2012 v Menzi pri koritu - thumbnail

tUnE-yArDs in Kiuriki 8. marca 2012 v Menzi pri koritu