v rubriki dogodki:
.. / / / 14.06.2010 12:52

Buena Vista Social Club z Omaro Portuondo, 6.7.

Šestega julija se bo Ljubljana "šejkala" in tresla v kubanskih ritmih saj v Križanke prihajajo legende kubanske godbe, Orquesta Buena Vista Social Club z gostjo Omaro Portuondo.

Skupina Buena Vista Social Club je leta 1997 izdala edini studijski album, produciran s strani Ry Cooderja in v hipu požela neverjeten uspeh. Albumu, na kateremu so bili posebej zbrani kubanski glasbeniki – ulični veterani, je sledil še film Wim Wendersa ter kasneje še serija mednarodnih turnej in albumov. Buena Vista Social Club je postal fenomen.

Na čelu zasedbe so štirje glasbeniki, ki so prepoznavni iz filma Buena Vista Social Club: trobentač Guajiro Mirabal, virtuoz Barbarito Torres, pozavnist Jesus “Aguaje” Ramos in kitarist/klaviaturist Manuel Galbán. Mlajšo generacijo talentiranih kubanskih glasbenikov predstavljata vokalist Carlos Calunga in vituozni pianist Rolando Luna.

Tej novi ter razširjeni zasedbi kubanskih glasbenikov se bo pridružila pevka Omara Portuondo, članica originalne zasedbe Buena Vista Social Club, katere album iz l. 2008 'Gracias' je prejel Latinskega Grammyja. Omara Portuondo je pela in nastopala že od najstniških let na Kubi. Njen glas kritiki opisujejo kot poln, dinamičen in močan.

Guajiro Mirabal si je s svojim značilnim zvokom trobente in s svojo osebnostjo prislužil vzdevek "The Trumpet of Cuba” (Kubanska trobenta). Album ‘Buena Vista Social Club Presents Manuel Guajiro Mirabal’ je bil nominiran za Grammyja ter Latinskega Grammyja, prav tako je prejel odlične kritike po svetu.

Jesus ‘Aguaje’ Ramos je s svojo pozavno bistven del “World Circuit’s Cuban recordings” že več kot dekado. Njegove voditeljske sposobnosti skupine so veliko pripomogle na turnejah z Ibrahim Ferrerjem ter Omaro Portuondo. Kot glasbeni direktor Omare Portuondo in Rubén Gonzáleza si je pridobil pozornost na mednarodnem odru.

Kitarist, pianist and orglar Manuel Galbán si je ustvaril ime v šestdesetih letih prejšnjega stoletja s kubansko skupino Los Zafiros. Pod njegovim vodstvom je skupina ustvarila poseben kubanski zvok, električni miks med doo-wop glasbo, baladami, tvistom in sambo. V zadnjih letih je sodeloval na albumih serije Buena Vista. Njegov debitantski album z dueti z Ry Cooderjem ‘Mambo Sinuendo’ je prejel Grammyja leta 2004.

Barbarito Torres je bil glasbeni direktor skupine ‘Celina Gonzalez's Grupo Campoalegre’. Delal je z največjimi imeni kubanske glasbe in z mednarodnimi glasbeniki kot je Oscar de León. Prav tako je sodeloval z Afro-Cuban All Stars in njegov solo album ‘Havana Café’ je vseboval pesmi z Ibrahim Ferrerjem in Omaro Portuondo.

Zadnja leta so bila izjemno uspešna za orkester. Glasbeniki so nastopali na razprodanih in predvsem znanih odrih kot so Paris Olympia, Londonski Royal Albert Hall, Barcelonski Liceu in Konzerthaus na Dunaju. Koncerti so sledili tudi na prestižnih festivalih (North Sea Jazz). V lanskem letu je imel orkester kar 32 koncertov samo v Veliki Britaniji, večinoma razprodanih.

Vsak od glasbenikov v orkestru ima velik glasbeni razpon različnih kubanskih ritmov (son montunos, danzón, cha cha cha, bolero ter kubanski jazz), ki jim vdahnejo svoj individualen pečat. Čeprav so svoj talent brusili mnogo let, je njihova strast do glasbe ostala nespremenjena in ta občudovanja vredna skupina glasbenih velikanov še zmeraj nastopa z živahnostjo in vitalnostjo po celem svetu.

Orkester Buena Vista Social Club - thumbnail

Orkester Buena Vista Social Club