v rubriki dogodki:
.. / / / 18.10.2001

Victor Bailey v mariborskem ŠTUK-u

V dvorani mariborskega Štuka bo v soboto 20.10. gostoval izjemen jazzovski kolektiv, kakršnega pri nas nimamo možnost slišati prav pogosto. V goste prihaja znani električni jazz basist Victor Bailey s svojo spremljevalno skupino, v kateri so sami znani solisti, tudi vodje svojih zasedb.

Bobnar Poogie Bell je zadnja leta nastopal predvsem s saksofonistom Davidom Sanbornom in basistom Marcusom Millerjem, Jim Beard je pred leti delal tudi s Patom Mathenyjem, bobom Bergom in bobom Mintzerjem, Bennie Maupin je meddrugim dologletni sodelavec zannega klaviaturista Herbieja Hancocka, kitarist Dean Brown pa je prav tako dolgoletni član spremljevalnih bendov Davida Sanborna, Billa Evansa, Billyja Cobhama in Waynea Shorterja.

Victor Bailey že dve desetletji velja za enega vodilnih pro-funk električnih basistov, njegovo igranje pa je v tem času oplemenitilo številne albume zasedb Steps Ahead, Weather Report, Metro, Urban Knights in The Zawinul Syndicate, prav tako pa tudi mnogo drugih del, katerih nosilci so Randy Brecker, Michael Brecker, Will Downing, Kevin Eubanks, Bob Berg, Mary J. Blige, Bill Evans, Mark Ledford, Najee, Omar Hakim, Phillipe Saisse, Andy Summers, Ernie Watts, Rachel Z, Lenny White, Paul Wertico in mnogi mnogi drugi. Bailey je do sedaj izdal 3 solistične albume: Bottom's Up ('89), Low Blow ('99) in That's Right, katerega izid je pravzaprav šele napovedan za torek 23.10.2001.

Pred meseci je bil v Baileyjevo zasedbo vključen tudi njegov najtesnejši sodelavec in prijatelj bobnar Omar Hakim, sloviti solist, ki je vrsto let nastopal v Stingovem (live album Bring On The Night), Madonninem spremljevalnem bednu (tudi Bailey je nekajkrat nastopal za Madonno), snemal pa je tudi z Davidom Bowiem (Let's Dance), Bryanom Ferryjem (Boys And Girls), Milesom Davisom (Tutu), Dire Straits, Marcusom Millerjem in številnimi drugimi.

Omar Hakim se je po terorističnih napadih v ZDA odločil, da zaradi svojega imena iz ZDA nekaj časa ne bo odpotoval. Koncert se bo začel ob 20. uri, cena vstopnice je 3.000 SIT.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Victor Bailey - thumbnail

Victor Bailey