v rubriki dogodki:
.. / / / 20.05.2003

Vrteči se Derviši, Hamza Shakkur & Ensemble Al Kindi na Drugi godbi

Vrteči Derviši so mistična veja islamskega sufizma. Sufiji oz. derviši so znani po tem, da se v iskanju verskega razsvetljenja vrtijo v krogu. Poleg njih pa si bomo v sklopu Druge godbe lahko ogledali tudi Hamzo Shakkurja. Vse to in še več se bo začelo dogajati 25. maja v sklopu letošnje Druge godbe.

Sufiji oz. plesoči derviši so svetovno znani po ljubezenski poeziji in značilnem, vrtečem se plesu, ki ga spremlja ekstatična glasba.

Plesoči Derviši so verski asketi, primerljivi z krščanskimi mistiki, s to razliko, da se ne podrvržejo celibatu ter se ne zapirajo v samostane. Opravljajo normalne poklice in obiskujejo zbirna mesta, kjer pojejo, plešejo, molijo, žebrajo rožni venec in poslušajo pridige svojega mojstra, da bi na koncu neposredno dosegli Boga.

Glasba je sredstvo, s katerim se približajo mistični ekstazi in se tako z repetitivnimi gibi približajo Alahu.

Tudi nastop Hamza Shakkurja, rojenega 1946 v Damasku bo v Cankarjev dom pinesel fuzijo profanega in svetega. Hamza Shakkur je namreč prvi bralec Korana(muqri) in pevec himn (munšid) v Veliki omajalski mošeji v Damasku ter zelo cenjen in priljubljen pevski mojster, ki slovi kot eden največjih živečih glasov arabskega sveta.

Berbnard Julen Weiss, ustanovitelj Al Kindi Ensembla, se je z arabsko glasbo prvič soočil leta 1976, ko je zaslišal iraškega mojstra lutnje Munrija Bachirja.
Nastopa z mnogimi arabskimi vokalisti; Loftijem Bušnakom, Adibom Dajikhom, Sabrijem Mudalalom.

Zadnji album , ki je nastal v sodelovanju z Hamzom Shakkurjem, je bil izdan leta 1999.

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Dervisi - thumbnail

Dervisi