v rubriki dogodki:
.. / / / 24.10.2000

X night 2000

Techno don Luke Slater ponovno v Sloveniji. Na predzadnji med uspešnimi celjskimi prireditvami letošnjega leta ga obkroža še močna ekipa svetovnih techno in house didžejev. X Night se 4. novembra razpreda preko dveh glasbenih obrazov, trenutno v Sloveniji še vedno najbolj priljubljenih zvrsti elektronske glasbe, techna in housea, ki ju zastopata vrhunska svetovna elita ter zanesljiva popularna domača ekipa.

Luke Slater
... je v Sloveniji gostoval že nekajkrat, na izbranih klubskih in party večerih. Slaterjevo ime bi bilo, vsaj v producentskih vodah, lahko znano že od leta '89 naprej. Oziroma je bilo, le da se je še do nedavnega imel navado skrivati (kot precejšen del producentov elektronske glasbe) pod več različnimi izmišljenimi imeni: Planetary Assault Systems za založbo Peacefrog, Translucent za debitantsko ploščo pri Jelly Jam Records, Clementine pri nizozemski založbi D-jax. Leta '97 pa je Luke Slater pod svojim imenom izdal svoj prvi veliki prodorni album Freek Funk (založba NovaMute), kombinatoriko funka, jazza, techna, electra in breakbeata. Njegove izdaje, ki jih je nemogoče spregledati, so še Maiden Voyage EP na založbi Loaded, Love LP (single CD) '98, remiksi Madonninega komada Power of Goodbye in drugo.

Kritiki in mediji v LS vidijo britanskega dediča zvoka Detroita, kar označujejo njegove teksturirane, večplastne odisejade techna. LS pa pravi: "V primeru, da hočeš kaj doseči, ne moreš sedeti na dosežkih. Potrebno se je odpraviti naprej, da ne končamo v brezplodnem kroženju." Njegov naslednji korak je bil album Wirelles, izdan lansko leto ravno tako pri založbi NovaMute. Z zahtevnejšim in razširjenim konceptom elektronske glasbe je tudi tokrat požel uspeh. Koncept pristnega zvoka Detroitskih začetnikov techna v vzhajajočem vrtincu angleške klubske kulture je uspel Slaterju prinesti svojevrstno priznanje elektronske transmisije, ki ga še danes širi po svetovnih plesiščih.

Poleg Slaterja na techno plesišču še močna zasedba nemškega in slovenskega techno zvoka pri publiki priljubljenih imen: Miss Yetti, Terrence Fixmer (live), Jesco Schuck, Dope Control (live) in Veztax.

Miss Yeti
Je ena izmed redkih svetovnih didžejk, ki so svoje življenje posvetile tršim techno ritmom in pri tem uspešno konkurirajo moškim kolegom. Vrti že od leta '93, njen stil je progressive house in detroit techno. Nastopa v vseh svetovno znanih klubih ter na večjih festivalskih prireditvah, hkrati pa je tudi moderatorka na nemški glasbeni televiziji VIVA.
Ustanovila je tudi lastno založbo Gold und Liebe, prva izdaja na založbi je bila Versus EP. Prej je izdajala pri Liquid, Monoculture Rec. idr. Komad Neo Pren pa je izšel na Maydayevi kompilaciji.

Terrence Fixmer live
Edinstveni techno live act založbe GIGOLO RECORDS (založba DJ Hella) tokrat prvič v Sloveniji!!! Na house-u nastopajo ameriški, angleški, avstrijski in slovenski didžeji ter live act performerji.

DJ Rhythm
Vabi v evforijo te, iz Chicaga izvirajoče glasbene zvrsti, saj prihaja tako rekoč iz njegovega rojstnega mesta. Eksperimentirati je pričel z vplivi, zbranimi v funk groovu in abstraktnem jazzu. V studiu je preživel neskončne ure v iskanju popolnega stila, ki so ga njegovi kolegi opisali kot disko funk slog, dopolnjen s prefinjenim grooveom. Pojavlja se na njegovih izdajah pri založbah kot so Moody Recordings iz Chicaga, Riviera v Franciji in Disques Kroquis v Belgiji. V letu 2000 pa se je Rhythm odločil o premiku na drugi nivo. Pri Moody Recordings je izdal vokalni house projekt, ki ga je poimenoval Live From Paris.

Chikaški vibe bodo po svoje nadaljevali še Rob Acteson, Timo Kretschman, Aleksij Vs Benjamin in domači live act house band Rotor, ki se mu že obeta mednarodna kariera.

Rotor
Ljubljanska skupina Rotor je bila ustanovljena leta 1998, v klubih in studijih slovenske plesne in avantgardne glasbene scene. Originalne korenine in glasbene izkušnje poganja iz dolge ter bogate vrste projektov polpretekle in sedanje glasbene zgodovine Slovenije (Videosex, Miladoyka Youneed, Magnifico & Pismejkers), in jih kreativno cepi z izrazito house obarvano sodobno plesno glasbo. Skupina pa dokazuje, da je ta žanr mogoče publiki predstaviti in relevantno odigrati tudi v živo, s čimer Rotor sodi med najbolj prepričljivi živi glasbeni house act v Sloveniji.

Srce sistema Rotor je Iztok Turk, producent, glasbenik, avtor in inovator iz začetka osemdesetih let, soodgovoren za večino repertoarja skupine Videosex, znan tudi po svojem sodelovanju pri množici projektov, od Laibacha do Magnifica. Poleg dirigentske palice je Iztok v skupini zadolžen še za večino programiranja in produciranja.

Ostali člani so še:
Mario Marolt, saxofon, sicer član slovenske funk-rock skupine Miladojka Youneed;
Randžo, bobni in vokal, also bobnar Magnificove spremljevalne skupine Pismakers;
Jani Hace, bass, iskani in cenjeni basist vseh možnih glasbenih zvrsti, sodelavec množice projektov in skupin, v stalni postavi The Pismakers, profesionalni studijski glasbenik;
Dj Dojaja & Dj Bizzy, gramofoni, perspektivni in prodorni dj duo, residenta slovenskih podzemnih klubov, drzna ekperimentalista, šolana v bližini Dj Umeka.

Njihova prva plošča Rotosphere je izšla v letošnjem letu, po predhodnem uspehu s prvimi komadi in promocijskimi nastopi v slovenskih klubih in na prireditvah. Ob izidu CD plošče (sodelovanje založb Nika in Menart ter pokroviteljstvo NSK Recordings) je izšel tudi 12" 'white label' s tremi skladbami. Hkrati je skupina lansirala tudi dva unikatna videa, od katerih je prvi, imenovan Kibik, sestavljen iz materijala za znameniti dolgovečerni risani film Socijalizacija Bika (Erič in Čoh), drugi video, Rotosphere 09 pa je sestavljen iz originalnega anonimnega dokumentarnega filmskega materiala. Med ostalimi posnetki se je na traku našel tudi zgodovinski zapis iz privatnega življenja božanske Grete Garbo, kako se igra z otrokom, ki bi lahko bil posnet na enem od njenih skrivnih letovanj v Velem Lošinju.

Na X Night pa boste videli še:
Penthouse girls
VJ Iosubsystem
Laser show
Brezplačni avtobusni prevozi iz Ljubljane, Maribora, Kranja, Novega Mesta in Kopra.
Rezervacije na www.spacevents.com.

Vstopnina:
Pred polnočjo 3.000 SIT, po polnoči 3.500 SIT

After hour:
klub IMPERIUS, Izlake
Nastopata: DJ Sputnik, Blaž in Lisko

Za Media Group

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.