v rubriki dogodki:
.. / / / 11.07.2009 11:35

Tomaž Pengov v živo v Kranju

Na letni terasi kranjskega Klubara bo v soboto, 11. julija nastopil Tomaž Pengov. Tomaž Pengov je eden najpomembnejših slovenskih kantavtorjev, pravzaprav bi ga lahko imenovali celo za prvega slovenskega kantavtorja.

Leta 1973 je izdal album Odpotovanja, ki velja za prvo neodvisno posneto slovensko ploščo. Šele za njim so se s takšnim izdelkom lahko pohvalili Tomaž Domicelj, Marko Brecelj, Andrej Šifrer ali Jani Kovačič.
Pengov je svoj LP Odpotovanja delno posnel v domačem stranišču oziroma kopalnici (zaradi dobrega odmeva), delno pa v studiu Radia Študent. Izšel je septembra 1973. Pri Študentski založbi in komisiji za glasbo pri ŠKUC-u, kar je bilo za takratni družbeni red zelo nenavadno, pokrovitelj plošče pa je bil – kdo drug kot priljubljena revija Mladina.
Sicer pa njegovi prvi nastopi datirajo že v davno leto 1968, ko je igral Boba Dylana in Donovana, potem je prevajal njune pesmi v slovenščino. Po legendarnih Odpotovanjih je pisal skladbe za različne slovenske filme in v bistvu postal širšim množicam znan z malo ploščo z Ježkovo Črno pego in politično Napisi padajo; šlo je za podlago k Pogačnikovemu filmu o Cukrarni. Leta 1979 je izdal singel z glasbo za film Krč. V modernem času je že pred izidom Koncerta izdal dva bolj ali manj preslišana cedeja. Pengov je sodeloval tudi z dvema ansambloma, konec sedemdesetih let z ekipo Salamandra in v praobdobju slovenskega rocka z Mladimi levi, s katerimi je posnel praktično samo en komad – morda najboljši – Oda Ireni. Strokovnjaki ga še vedno cenijo kot pesnika z izjemno globino in izvrstnega kitarista.

Vstop prost

Za KSK

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Tomaž Pengov /foto: Domen Repnik - thumbnail

Tomaž Pengov /foto: Domen Repnik