v rubriki dogodki:
.. / / / 07.01.2005

12. Rotottom Sunsplash festival

Tudi letos se bo v času od 1. do 9. julija v italjanskem Osoppu odvijal največji reggae dogodek v tem delu Evrope Rototom Sunsplash festival. Organizatorji že začenjajo s pripravami.

Tako so za nastop na glavnem odru že potrjene prve skupine: Ken Boothe (petek, 8.7.), Skatalites (petek, 1.7.), Morgan Heritage (petek, 1.7.), Jimmy Cliff (sobota, 9.7.), Beenie man (sreda, 6.7.), Lucky Dube (četrtek, 7.7.), Barrington Levy (petek, 8.7.), Black Uhuru re-union (Michael Rose in Duckie Simpson ponovno skupaj na odru, petek, 8.7.) so prva potrjena imena nastopajočih na glavnem odru. V dogovoru smo seveda še z veliko drugimi izvajalci in zagotavljamo vam, da bo na festivalu ponovno veliko kvalitetnih skupin in nekaj presenečenj. Za informacije o nastopajočih vas vabimo, da nas redno obiščete na: www.rototomsunsplash.com

Več o festivalu:

Kaj je Reggae Sunsplash?

Regge Sunsplash je festival v celoti posvečen jamajški glasbi. Govora je o avtentičnem obredu, katerega ime izvira iz običaja, v katerem dogajanje (obred) traja vse dokler ne sonce naredi ?splash?, oziroma izzide iz morja v pozdrav novemu dnevu. Rototom Sunsplash, izhaja iz istoimenske jamajške manifestacije, je prvi in najbolj pomembnen - največji reggae festival v Italiji.

Zakaj ravno Reggae festival

Reggae je več kot poslušanje in čaščenje jamajške reggae glasbe ali da si nekdo pusti rasta frizuro, temveč je način življenja. Je pojem mirnega sobivanja in visoke duhovne stabilnosti. Pravi privrženci reggaeja so polni energije ?sonca?, širokih duhovnih obzorij in predani kosmopolitski življenski filozofiji. Demostracija svobodnega duha in razumevanja se vsako leto bolj odraža v pacifističnem vzdušju - brez napetosti, pretepov in kakršnih koli izgredov. Živi se in deli si vse, od postelj do sanitarij, preko restavracij in površin za sprostitev ter zabavo, v polni odgovornosti, spoštovanju do ostalih in gostujoče lokacije.

Glasba

V želji, da bi pričarale vzdušje legendarnega in izvirnega jamajškega Sunsplash festivala, so se glasbene skupine iz vsega sveta dosedaj predstavili na 11 ponovitvah festivala.

Kulturne vsebine

Rototom Sunsplash ima podporo s strani regije Friuli Venzia Giulia, pokrajine Udine (Videm), občine Osoppo, Jamaican Tourist Board (Jamajske turisticne zbornice) in Evropske skupnosti (EU), uradno priznanje zavoljo vedno prisotnega prizadevanja dopolnitve glasbene prakse z vsebinami refleksije in podrobnejšega obravnavanja socialnih tematik, ki so blizu ali se tičejo reggae kulture. Rastafarijanizem, smrtna kazen, rasizem, pojem nenasilja in zavzemanje za odpravo prepovedi uporabe lahkih drog, so samo določene izmed obravnavanih tamatik v debatah, konferencah, video projekcijah in razstavah-prodajah, rezultat raziskovanj in vrednih ter neprestanih sodelovanj z različnimi socialnimi in kulturnimi realnostmi delujočih na nacionalnem prostoru. Rototom Sunsplash je bil namreč ustanovljen z namenom glasbenih počitnic in ne samo teh, saj odločitev, da se daljši čas prebije na festivalu omogoča dovolj časa in možnosti, da se seznani in nauči, da kot velja npr za Jamajko, da glasba ni samo razvedrilo in žurka, in Jamajka ni samo dežela o kateri sanjamo, ne da bi poznali njeno zgodovino in aktualno dogajanje. Tako kot imajo tudi mnoge druge izkušnje izvor v glasbi, a omogočajo, da se razširijo na druga področja in prakse. Dogajanje na Sunsplashu je bogato z idejami, z argumenti, zgodbami za poslušanje in predlogi, o katerih se lahko razvija diskusija. Vsak dan potekajo tečaji in nastopi, vsak dan se v prostoru namenjenem za konference predstavi nova tema, filmi, razvijejajo se debate, konference, pričevanja, predstavljena so gradiva in fotografije. Zgodi se torej vsako dnevno srečanje med predavatelji, organizatorji festivala in delavci na festivalu ter privrženci reggae glasbe.

Predprodaja Slovenija/Hrvaška:
Letos smo dogovorjeni tudi za predprodajo v Sloveniji, na Hrvaškem in Slovaškem. Za predprodajo v naštetih državaj je zadolženo podjetje Eventim Slovenija (www.eventim.si), ki ima v Sloveniji, na Hrvaškem in Slovaškem predprodajna mesta tako rekoč v vsakem večjem kraju. Cena vstopnic so pri nas zavoljo provizije in davkov v predprodaji nekoliko višja in sedaj znaša cca. 111 Eur. Možnost za nakup vstopnic po ugodni ceni pa imate samo do 1.aprila 2005, kasneje bo vstopnice možno dobiti po bistveno višiji ceni. Kmalu bodo znane tudi cene za t.i. vikend pakete.

Poglejte si še:
- Sunsplash s kancem dežja ... stran 3215
- Sunsplash natečaj za skupine iz Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine ... stran 3846

 - thumbnail