v rubriki dogodki:
.. / / / 05.11.2003

Lunar, Settlefish in Tragic Vision v Gala hali

Skupine Lunar, Settlefish in Tragic Vision se bodo v četrtek, 6. novembra, predstavile na odru Gala hale na Metelkovi. Settlefish (Deep Elm Records) so še ena redkih italijanskih skupin, ki so zanimive ameriškim založnikom, njihov glasbeni izraz pa bi površno lahko primerjali s Cursive, Trial of Dead in At the Drive In...

"Jonathan Clancy (vokali, kitara, klaviature), Emilio Torregiani (kitara), Bruno Germano (kitara, vokali), Phil Soldati (bobni) in Stefano Pilia (bas in dvojna bas kitara, kitara), so skupina norih matematikov, ki so si zadali nalogo: ustvariti simetrične linije med punkovsko občutljivostjo in estetiko matematičnega post-rocka" (Aversion).

Njihova glasba je po energiji, prepričanju in neustrašnih napevnih kvalitetah blizu punkovskim navdušencem, ter po drugi strani vsebuje nepogrešljive prvine indie-rocka; tehnična spretnost, okusno eksperimentiranje in svojstven liričen pristop, ki premika gore domišljije. Rezultat je robat, urgenten, epski zvok, ki gradi od znotraj...hkrati nevaren in okusen, kompliciran in surov. Settlefish kažejo izjemen občutek zapolnjevanja zvočnega prostora, pa če je to le grozljiv pisk izčrpanih ojačevalcev, zamolkla linija bas kitare, prepletena z disonantnim feedbackom, močan sunek umirjenih bobnov ali neusmiljena baraža vokalista.

Glasba Settlefish je nekonvencionalno elegantna, potaknjena z odtenkom nepredvidljivosti, ki se razvija organsko in brez predsodkov. A, da ne bo pomote, gre za poganjajočo, pulz dvigajočo, udarno melodiko, ki bo omamila vaše čute.

Vse to se odraža na njihovem prvencu "Dance a While, Upset", ki je izšel pri ameriški založbi Deep Elm Records (Red Animal War, Brandston, Benton Falls?) in so ga pred kratkim promovirali na svoji prvi ameriški turneji.

Recenzije njihove plošče so za mlad bend kar najbolj entuzijastične. Rock Sound UK je na primer album ocenil z oceno 9/10, prav tako pa strmo raste obisk njihovih živih nastopov.

V poslušanje.

Lunar - v tretje gre rado! Zagrebška posadka s posluhom za vesolje po dveh odpovedanih koncertih vendarle ponovno v Ljubljani. Vsak komentar njihove glasbe bi bil povsem odveč. Ustvarite ga sami, če si ga še niste!?

Tragic Vision je nemška emo punk rock skupina, ki od leta 1996 nastopa po evropskih odrih in koncertnih dvoranah in ima za sabo že več kot 130 nastopov -med drugim so igrali z znanimi hardcore skupinami kot so Yage, Milemarker, 7 Days of Samsara, Bankrupt, Confused in še mnogimi drugimi.

Poleg Nemčije so nastopali tudi na Češkem, Slovaškem in Madžarskem, v sklopu svoje letošnje mini vzhodnoevropske turneje pa se bodo ustavili tudi v Ljubljani. Svoje dosedanje stvaritve so objavili na več kompilacijah in na samostojnem EP projektu z naslovom Against All Odds (1998), izdanem pri svoji domači založbi Unknown Records.

Tragic Vision se v svojih pesmih melanholično spopadajo z vprašanji osamljenosti, prijateljstva, padanja k dnu in morebitnega ponovnega postavljanja na noge, z negotovostjo in praznino, skratka z občutki, ki so v nas vseh - v grenkih trenutkih obupa. Glasbeno jih primerjajo z emocorom v stilu bendov Hot Water Music, Samiam, Small Brown Bike, etc.

 - thumbnail