v rubriki dogodki:
.. / / / 28.08.2012 11:26

Začenja se 17. gledališki festival Cankarjada

Ob koncu poletja, od 2. do 8. septembra, se pričenja 17. gledališki festival Cankarjada, ki vsako leto poteka na različnih lokacijah na Vrhniki in okolici. Tudi letos bo postregel s kopico predstav različnih gledaliških žanrov od uličnega gledališča do impro varieteja in se končal z zaključnim koncertom Tomaža Pengova.

nedelja, 2. 9. ob 20.00, MKD Arterija, Borovnica
KUD Impromobile – Pregovori /impro predstava

Dekliška sekcija KUD-a Impromobile v zasedbi Ajde Bračič, Eve Nanut in Sare Šoukal se bo predstavila v improvizirani predstavi Pregovori. Babice Tonka, Angela in Mimi se bodo spopadle s pregovori, ki jih bo podala publika. Preko prizorov bomo videli, kako so ti pregovori zaznamovali njihova življenja.


ponedeljek, 3. 9. ob 20.00, dvorišče kluba Zakon, Vrhnika
Kolektiv Narobov – Rokenrol impro /impro variete


Divji impro variete v izvedbi dveh vrhunskih improvizatorjev, igralcev in klovnov: Alenke Marinič in Tomaža Lapajneta Dekleve. Predstava iger, pesmi in poigravanja z žanri, ki je nabita z energijo in veseljem do ustvarjanja ter s polno vključenostjo občinstva. Premiera predstave se je zgodila v letošnjem januarju v Piombinu (Italija).
Kolektiv Narobov je predan raziskovanju in ustvarjanju žive umetnosti, pa naj gre za ulične intervencije, gledališke dogodke, radijske posege ali interaktivne predstave. Pomembna stebra njihovega ustvarjanja sta improvizacija in kolektivno delo.

torek, 4. 9. ob 20.00, klub Zakon, Vrhnika
Gledališče Glej in Društvo Mesto žensk – Svinje /groteskna drama

Dve sestri živita na oddaljeni kmetiji, obkroženi s tisoč svinjami, zaznamovani z družinsko tradicijo. Daleč naokoli nikogar, medtem ko imata obe dela čez glavo. Katera je v tem primeru večja žrtev; tista, ki skrbi za preživetje, ali druga, ki je zaznamovana z brezizhodno situacijo? Drama Svinje je bila napisana na željo dveh igralk, ki sta hrvaškega dramatika Tomislava Zajca med študijem na zagrebški Akademiji prosili, naj zanju napiše kaj glamuroznega. Avtor pa ju je v besedilu postavil v dobesedni in metaforični svinjak, ki neusmiljeno razkriva družinsko deblo medsebojnih odnosov, po katerem se prenašajo sprevrženi vzorci mišljenja in ravnanja. Drama Svinje je zato obenem tudi zgodba o odvisnosti, priznavanju in zavračanju avtoritet, uporu, normalizaciji nasilja in o sprevrženi logiki današnjega sveta, ki se vrti v lastnem dreku paradoksa, ki si ga je nakopal. Dramo v prevodu Tine Perić bo na Glejev oder postavila gledališka režiserka mlajše generacije Renata Vidič, kot osrednji protagonistki bosta nastopili Jelena Rusjan in Barbara Krajnc, glasbo pa bo prispeval "Bosanski Psiho" Damir Avdić.


sreda, 5. 9. ob 18.00, dvorišče kluba Zakon, Vrhnika
Gledališče Unikat – Gremo na vlak /otroška predstava

Živahne melodije nas popeljejo v čas charlestona – naš junak potuje k svoji teti, a zamudi vlak. Medtem ko čaka naslednjega, mu ukradejo denarnico. Prijazni klošar in nežna prodajalka vijolic ga skušata potolažiti, a šele nerodni policaj ob pomoči otrok ujame tatu, ki mu vrne denarnico. Veselo se povzpne na vlak in odpotuje k teti, ki ga že nestrpno pričakuje. Gremo na vlak je živahen muzikal – poln veselih melodij in razigrane koreografije. Predstava traja 30 minut in je primerna za otroke od treh let naprej.

sreda, 5. 9. ob 20.00, dvorišče kluba Zakon, Vrhnika
Eva Škofič Maurer – Dama v belem /ulična predstava


Odločna, strastna in hudomušna dama bo odpela najlepšo ljubezensko pesem vseh časov. Priprava na tako romantičen dogodek je dokaj zahtevna, saj brez posebnih efektov, kavalirjev in dvignjenih vžigalnikov ne bo šlo. Glamurozna izvedba ji lahko uspe le ob pomoči občinstva. Skupaj pričarajo čarobno vzdušje in dama v belem je na koncu zelo zadovoljna.
Ulična predstava igralke, režiserke, pisateljice in klovnese Eva Škofič Maurer se je razvila iz ene od osmih zgodb sodobne klovnske komedije Moja nit je rdeča ki je bila letos premierno uprizorjena v ljubljanskem Cankarjevem domu.


četrtek, 6. 9. ob 20.00, dvorišče kluba Zakon, Vrhnika
Jernej Celec, Klemen Bučan z gosti /stand-up

Na tokratnem stand-up večeru se bosta predstavila Klemen Bučan in Jernej Celec z gosti in povezovalcem Tinom Vodopivcem.
Klemen Bučan je najboljši skejtar med komiki in najboljši komik med skejtarji. Kot tak ima edinstven slog humorja, z nekaterimi šalami hodi povsem po robu, potem pa se nam spet prikupi s svojim pogledom na slovensko filmsko industrijo, ki je bila dobra le za časa črno-belega filma, on pa bi jo rešil s Kekcem 4.
Jernej Celec je stand-up komik in absolvent medicine, ki prihaja iz Prekmurja, na slovenskih odrih pa postaja vedno bolj prepoznaven obraz nove generacije domačih komikov.
Njegov humor je izrazito observacijski, saj je znan po tem, da se na sarkastičen način loti vsake življenjske situacije, ki se mu zdi vsaj malce nenavadna.

petek, 7. 9. ob 20.00, dvorišče kluba Zakon, Vrhnika
GD Gardelin – Fužinski bluz /komedija

En dan v življenju Fužin, ljubljanskega »južnjaškega geta«, edinstven dan, trinajsti junij leta dva tisoč, ko je bila znamenita prva nogometna tekma med Slovenijo in Jugoslavijo. Trenutek, ko se junaki različnih korenin po fužinskih lokalih odločajo, kateri so »naši« in za katere je treba navijati, vendar so vzkliki ob vsakem golu neločljivi, tako da naključni nezainteresirani ne morejo uganiti, kdo je koga.
Kdo je v devetdesetih zmagal in za kaj je sploh šlo? Za posamezne usode, odgovarja avtor Andrej E. Skubic, ki je s Fužinskim bluzom (2001) napisal enega od najbolj urbanih slovenskih romanov, zgodbo o izkoreninjenosti, o situaciji, v kateri se je znašla mladina nekdanje Jugoslavije, ko se je bilo mnogim potrebno odločiti za hitro pozabljenje, če niso hoteli postati tujci v tuji deželi.
V resnici pa Skubic piše tudi zgodbo o ljubeznih, osamljenostih in hrepenenjih po nedosegljivem: po preteklosti, ki je ni več, in po prihodnosti, ki je ne bo. Bluz skratka, ki ne pripoveduje samo o Fužinah, pač pa o naši sodobnosti od devetdesetih do danes.


sobota, 8. 9. ob 21.30, dvorišče kluba Zakon, Vrhnika
Tomaž Pengov /koncert

Tomaž Pengov je svojo glasbeno pot začel konec šestdesetih let minulega stoletja. Leta 1973 je izdal prvo slovensko kantavtorsko veliko ploščo Odpotovanja, ki še danes velja za prelomno in nepreseženo, do leta 1996 pa so ji sledili še albumi Pripovedi (1988), Rimska cesta (1992) in Biti tu (1996). V devetdesetih letih je svoja besedila izdal tudi v pesniški zbirki Dih. Pengov na svoji glasbeni poti ni nikoli sklepal komercialnih kompromisov; njegova poezija ima po besedah verzologa in pesnika dr. Borisa A. Novaka trdno zaledje v izročilu trubadurske lirike, hkrati pa Pengov svoje intimne izpovedi pogosto spaja z izročilom slovenske ljudske pesmi in slovenskega šansona. Tomaževa glasba in izpoved ohranjata trdne vezi s pesniško-glasbenim avtorskim valom šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih let v ZDA.

Vstop na vse prireditve je prost. V primeru dežja se zunanje prireditve prestavijo v klub Zakon.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Cankarjada '12, avtor: Anže Jesenovec - thumbnail

Cankarjada '12, avtor: Anže Jesenovec