v rubriki dogodki:
.. / / / 25.02.2005

Zeke na Mostovni

Na novi Evropski turneji se bodo v soboto, 26.2., na Mostovni ustavili legedarni Zeke, ki bodo še posebno všeč ljubiteljem trših rockovskih ritmov. Na svojih številnih koncertih so med drugim nastopali tudi s skupinama Pearl Jam in Iron Maiden.

Zeke so nastali v Seattlu leta 1993, ko so bili t.i. grunge bendi na vrhuncu moči. Ponujajo oster pankerski roknrol, ki so ga obrusili vplivi bendov kot so Motorhead in MC5. In res na njihovi zadnji plošči 'Til The Livin End´ zvenijo prav kot omenjena dva benda. Vsekakor skupina, ki v živo ponuja izbruh rokerske energije, veliko znoja in prelite pive.
Na tokratni turneji bodo predstavljali svojo novo ploščo 'Til The Livin' End, na katero so v dobre pol ure uspeli stlačiti petnajst komadov o Satanu, motorjih, ženskah in kmetavzarjih.
Poleg te plošče pa so Zeke od našega zadnjega srečanja z njimi prispevali tudi komad za ploščo The Ramones Tribute Record, ki jo je spravil skupaj sam Johnny Ramone. Posneli so (enega izmed neštetih) hitičev Ramones I believe in miracle, vokalni del posla pa je opravil kar Ed Vedder (Pearl Jam).
Pa poglejmo še malo zgodovino tega naspidiranega ameriškega punk rock kvarteta. Že s svojim prvim nastopom leta 1993 v Seattlu so si zagotovili status napol podivjanih rockerjev, na katere je treba računati.
Prodali so več plošč kot Van Halen in Blue Oyster Cult skupaj, njihovi nastopi pa so že od nekdaj divje punk rock orgije, ki jih je nujno TREBA doživeti. Preden so leta 1998 s ploščo Kicked In The Teeth pristali pri veliki založbi Epitaph so izdali kup singlov pri različnih ameriških punk založbah in dva tipično visoko oktanska punk cedeja za Scooch Pooch Records (Super Sound Racing in Flat Tracker). Da prestop k večji založbi ni v ničemer otopil njihovega podivljanega brzenja so dokazali tudi z drugo Epitaph ploščo Dirty Sanchez in prav tako z že omenjeno zadnjo ploščo Death Alley. Zeke še naprej na svojih ploščah ponujajo male (do pol ure dolge) zalogaje opasnega punk rock'n'rolla.
Neskončne turneje z vsemi bizarnostmi in sodobna boemijada v maniri "sex & drugs & rock'n'roll" oblikujejo njihov kataklizmični punk rock vsaj v tolikšni meri kot njihovi glasbeni vzorniki (poleg že omenjenih tudi Black Flag, Ramones, Black Sabbath... in podobni). V zadnjih letih so na enajstih turnejah z različnimi bendi (All, DOA, Voodoo Glow Skulls, Supersuckers...) prekrižarili Ameriko, Evropo, Japonsko in Avstralijo.

 - thumbnail