v rubriki dogodki:
.. / / / 17.02.2001

Cankarjev Dom: Gibonni

Sloviti hrvaški pevec in in avtor glasbe se bo 27. 2. 2001 s spremljevalno skupino predstavil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Kot posebni gost se bo na koncertu predstavil tudi Vlatko Stefanovski, nekdanji kitarist skupine Leb I sol, danes pa eden najboljših in najbolj zaposlenih svetovnih kitaristov.

Po podpisu dolgoročne ekskluzivne diskografske pogodbe med Dallas Records in Zlatanom Stipišićem-Gibonnijem, je lani februarja izšel prvi rezultat sodelovanja - Gibonnijev peti studijski album z naslovom Judi, zviri i beštimje ("Ljudje, zveri in kletvice")

Od začetka devetdesetih se je Gibonni razvil v prvovrstnega avtorja/izvajalca hrvaške popularne glasbe, ki uživa enoglasno podporo tako kritike kot tudi najširše publike. Svojo zavidanja vredno kariero je pričel sredi osemdesetih v različnih splitskih skupinah, od katerih je najbolj znana Osmi potnik, kasneje pa je sprejel ponudbo za pevca pri skupini Divlje Jagode. Po krajšem "izletu" v tujino (kot pevec skupine V2, katerih album se je uvrstil na 24.mesto Billboardove lestvice) so se pričela vrstiti sodelovanja z domačimi kolegi: z Dinom Dvornikom (velika uspešnica "Zašto praviš slona od mene"), s Severino, z Neki to vole vruće, z Doris Dragović, z Željkom Bebekom...itn. Najodmevnejše sodelovanje pa je nedvomno tisto z Oliverjem Dragojevićem, ki je z Gibonnijevo pesmijo "Cesarica" ustvaril največjo uspešnico preteklega desetletja na tem prostoru. Gibonni je do sedaj objavil štiri redne in en "live" album ter nanizal vrsto uspešnic ("Tebe nisam bi vrijedan", "Zlatne godine", "Lipa moja", "Ako me nosiš na duši", "Nepobjediva", "Ovo mi je škola"...), s katerimi se je uveljavil kot izjemno talentiran avtor in karizmatičen izvajalec, ki mu v domovini ni para.

Z albumom "Judi, zviri i beštimje" je Gibonni vsekakor še utrdil svoj neprekosljivi položaj - na Hrvaškem je praktično institucija zase. Gre za njegov najzrelejši, najbolj slojevit in najkvalitetnejši projekt, ki je pustil pomemben pečat na glasbenem dogajanju v letu 1999.

Gibonni se na albumu giba znotraj svojega prepoznavnega avtorskega izraza - mediteranska emocionalnost, splitski lokalizmi, osebnoizpovedna besedila, vendar album v celoti kljub temu prinaša presenečenja in podtone dramatičnega realizma, ki je v našem glasbenem mainstreamu le redko zastopan.

Tako kot na avtorskem in izvajalskem nivoju je plošča izjemna tudi po prispevkih glasbenih sodelavcev: duet Gibonnija in Vanne (ex-E.T.), skladba "I ja ću budan sanjati (budi samo moja)", je praktično brez konkurence; tako v dosedanjem opusu obeh izvajalcev, kot v celotni hrvaški produkciji zadnjih nekaj let. Spremljevalne vokale so sijajno odpele dekleta iz skupine Divas, brilijantne kitarske vložke je prispeval Vlatko Stefanovski.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Gibonni - thumbnail

Gibonni