v rubriki dogodki:
.. / / / 13.05.2003

Asian Dub Foundation: The Miracle Of Modern Creation

V časih, ko je zaznati skoraj popolno odsotnost kakršnekoli družbene kritike v mainstreamu, Asian Dub Foundation nudijo vsaj nekaj pljuvanja po najmočnejših. Ob boku z Manu Chaom seveda. ADF kot Manu Chau je poleg kritičnega očesa skupno tudi to, da v Ljubljani napolnejo Križanke do konca - je pa treba priznati, da je bila na Manu Chau gužvica le nekoliko večja!

Asian Dub Foundation so na turneji, na kateri predstavljajo svojo najnovejšo speštanko Enemy of the Enemy. Publiko so uspešno ogreli primorski skapunkerji Elvis Jackson, ki jim bom od danes dalje posvečal več pozornosti, ponižno moram priznati, da sem jih slišal prvič, gotovo pa ne zadnjič.

Zelo simpatičen nastop je dodobra nakuril očitno že vzgojeno četico fenov, ki so znali vse Elvisove komade na pamet u nulo! Zelo fino!

Pa nazaj k ADF! Predstavitve novih albumov običajno pomenijo, da pač ne poznamo vseh komadov, čeprav to ob razkopavanju spodaj pod odrom očitno ni nikogar motilo. Njihov hard-jungle-etno-dub(itd!) je pač muzika, pri kateri se pleše! Vsa stvar je bila prijetnejša kot prejšnjič v K4, ker se tam res skoraj ni dalo dihati, tu se je pa celo dalo malo požurati.

Če naj takole malo počez natresem nekaj repertoarja, bi omenil Free Satpal Ram, kjer je pol Križank sinhrono popizdilo, pa The Miracle Of Modern Creation in Riddim' I Like. Iz nove plate mi je v ušesih ostal (We don't want) Fotress Europe - tu je jasno kam fantje ciljajo - there are no illegal immigrants, only illegal boundaries.

Asian Dub Foundation so v Ljubljani poskrbeli za zelo v redu in zelo prepoten predpoletni koncert - glede na to, da so tokrat v Sloveniji nastopili (po mojem štetju) že četrtič, jim tukajšnja koncertna atmosfera očitno ustreza in ni vrag da se ne bomo še kdaj videli! Prisluhnite muziki in njihovim tekstom, pa boste tudi vi gotovo tam.

Foto (c) em3r10.com

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

ADF - thumbnail

ADF