v rubriki dogodki:
.. / / / 13.07.2005

The real hip hop: KRS – ONE

Po popolnem razočaranju, ki sem ga doživel na bežigrajskem štadionu, kjer se je poslovila reprezentanca iz EP 2000, sem se odpravil proti Media Parku, kjer se je odvijal hip hop koncert leta. V Ljubljani je 18.6.2005 nastopil KRS ONE.

Ob mojem prihodu okrog pol polnoči je bil na sceni DJ, saj se je čakalo le še na glavno atrakcijo, ostali pa so svoje delo že opravili. Ko pa sem izvedel, da je nastop Frenkia popestril še popolnoma nepričakovan obisk Edo Maajke pa res nisem vedel, kaj za vraga mi je bilo treba na fuzbal.

Ob vhodu v halo, ki je bila dodobra napolnjena sem hitro izvedel, da je v dvorani do konca koncerta prepovedano kajenja ter da se lahko kadi le v kadilnici, saj ko si enkrat vstopil v halo bi za vsak naslednji vstop bilo potrebno kupiti novo vstopnico. Menda je do prepovedi kajenja prišlo na izrecno željo KRSa.

Okrog polnoči se je začelo silo dolgotrajno in mučno preizkušanje mikrofonov, ko je bilo potrebno mikrofone naviti do konca in tisočkrat ljudem povedati, da prihaja KRS. Hmm, le zakaj je bila hala polna, če ljudje tega niso vedeli?

Okrog pol enih pa se je začelo, na oder je s kapo na glavi, v puhovki brez rokavov ter v puloverju skočil KRS in žur se je začel. Družbo na odru mu je delal DJ ter še en MC. V trenutku je bila v hali neka nova energija, prve vrste so eksplodirale ter sledila KRSovim verzom. KRS je v nekakšen »venček« združil cel kup komadov, med katerimi je zlahka in izvrstno preskakoval, tako je nekje na tretjini Sound of the police DJ prešel na drug beat in že je bil tu nov komad, sledi South Bronx ipd. Kljub temu, da komadi niso bili odigrani do konca je vse skupaj imelo neko rdečo nit, neko energijo, nek feeling. Po nekaj pesmih je KRS na odru stal le še v majici ter s kapo na glavi iz njega pa so tekli potoki švica.

Zelo hitro po pričetku nastopa, ko je KRS šopal kot nor je bilo jasno, da se ga upravičeno smatra za enega največjih hip hop performerjev. Vsi trije akterji na odru so bilo do popolnosti uigrani in vse skupaj je delovalo res brezhibno, KRS je vmes neprestano komuniciral s publiko, ki mu je zvesto sledila in se odzvala na vsak njegov klic. Vzkliki »the real hip hop is…« in odgovore »over here« ali »over there« so bili stalnica koncerta.

Tudi tisti, ki so prišli le malo pofirbcati so hitro spoznali kakšna stalnica hip hopa je KRS ONE, saj so poznali ogromno materiala, za katerega pa se jim prej tudi sanjalo ni, da pripada KRSu. Pri prvem odhodu iz odra pa sem bil kar presenečen, saj ni bilo kakšnega blaznega odziva v smislu "we want more", ampak so ljudje le mirno čakali na vrnitev KRSa. KRS jih ni razočaral in se je vrnil ter odrepal še par komadov in to kar med publiko, med katero se je gibal ob pomoči varnostnikov.

Pri zadnjem komadu pa je odkorakal direktno čez glavni vhod, ostali so sledili skozi backstage in že so bili vsi skupaj v kombiji z novomeško registracijo ter so oddrveli naprej. KRS je skočil iz avta na oder in obratno, vmes pa izpeljal najboljši hip hop koncert, ki sem jim bil pri nas priča. Napoved koncerta leta je bila upravičeno, res ne vem kdo bi moral naslednji stati na odru, da bi lahko konkuriral predstavniku real hip hopa, kot je KRS ONE.

Fotografije (c) Miro Majcen.

Jan Jesenovec - avatar

Jan Jesenovec

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 01.04.2005 na ŽVPL-u skupaj objavil 3 člankov.