v rubriki dogodki:
.. / / / 29.06.1999

Big Foot Mama v Križankah - live!

Zgodilo se je. V sredo, 23. junija, se je pod ljubljanskim večernim soncem začel spektakel, ki ga slovenska glasbena scena še ni videla. Big Foot Mama, trenutno najbolj zaželjena in najboljša rock glasbena skupina je pripravila, po mnenju nekaterih, tvegan koncert, ki pa je vsekakor navdušil množično občinstvo. Križanke so bile polne tulečih deklet in podivjanih tipov.

Predskupini Prisluhnimo tišini in Sausages sta dodobra razgreli publiko, ki je skoraj potrpežljivo čakala na svoj glasbeni orgazem. Nekoliko nejevolje je med množico prineslo le večminutno pripravljanje odra, vendar je bilo kaj kmalu vse poplačano. Na velikih stranskih zaslonih se je začel vrteti posnetek, publika je norela in se drla. In potem se je začelo. Grega je tulil v mikrofon Malo nimfomanko, bend je razturaval, modrci pa so na oder leteli v neverjetnih količinah. Med komadi so se na zaslonih pojavljali komentarji na komade v stilu "Če punca reče ne, misli ja", ki so izzvali smeh in še večjo gorečnost folka. Vročino je dodatno segrevala še odlična svetlobna oprema z različnimi efekti, ki so napravili "tapravo" vzdušje. Največ evforije je prinesel komad Led, vendar so tudi ostali, tako stari kot novi komadi, poželi nenormalne količine aplavza. Da je ljudstvo prepevalo vse komade skupaj z bendom, je verjetno odveč poudarjati. Koncert so zaključili kar trikrat, saj je razgreta množica hotela še in še. Zadnji prihod na oder kar brez instrumentov, je potrdil, da je Big Foot Mama trenutno najboljši in najbolj vroč rock bend v Sloveniji. Grega je dal iztočnico komada Rola se, občinstvo v Križankah pa je samo nadaljevalo. Bend je le gledal, vzpodbujal in se čudil. V zahvalo folku, so zmetali majčke, bobnarske palčke in podobno. Tudi Ančka, lutka, ki jih spremlja že kar precej časa, se je tokrat poslovila in pristala v publiki, ki jo je brezkompromisno raztrgala. Dvomim, da kdo s podvigom benda ni bil zadovoljen. Zakaj podvig? Ker si tako velikega koncerta pri nas ne upa privoščiti kar vsak bend.

Kritika pač mora biti in tokrat gre na račun ozvočenja predskupin, ki so jih dejansko ozvočili kot drugorazredne predskupine. Razlika v kvaliteti zvoka med Sausages in BFM je bila očitno opazna. Morda je organizator s tem želel poudariti razliko v kvaliteti glasbe; žal na račun Sausages, ki veljajo za najbolj perspektivno skupino leta in že napovedujejo podoben koncert prihodnje leto. Če ste morda zamudili žur z Big Foot Mamo, se potrudite, da ga drugič ne boste!

Sabina Smodej - avatar

Sabina Smodej

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 12.10.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 3 člankov.