v rubriki dogodki:
.. / / / 19.07.2010 15:38

Orquesta Buena Vista Social Club v Ljubljani

Ljubljanske Križanke so bile 6. julija zvečer opite s prilubljenimi kubanskimi ritmi. Nastopila je namreč trinajstčlanska zasedba Orquesta Buena Vista Social Club, naslednica orginalne Buena Vista Social Club, ki ste jo lahko videli tudi v dokumentarnem filmu. Če ste dogodek zamudili in ste vsaj malce feni latino melosov, si izostankov ne privoščite več.

Koncert je bil tako zvočno kot vizualno dobro izpeljan. Oder je vizualno dihal, razporeditev glasbenikov je delovala dobro kot individum ali kot celota. Slišati in videti je bilo nekaj solističnih vložkov, kar je vedno dobrodošlo, sploh pri publiki, ki sodeluje.

Sicer pa je bilo od prvotne zasedbe ta večer videti (in slišati) štiri člane. Barbarito Torres, Guajiro Mirabal, Jesus Aguaje Ramos in Manuel Galbán so ostali, kot pešica zgodovine, a legenda čarobne glasbe, ki je ustvarila Bueno Visto, ki živi in bo živela tudi v bodoče.

Zvezda večera je bila nedvomno karizmatična, v oranžno barvo odeta Omara Portuondo Peláez, ki je že v preteklosti nastopala z original zasedbo. S svojim albumom Gracias (2008) je zapečatila že 60. let svoje glasbene kariere. Danes je 81-letna Omara še vedno ženska polna energije ter močnega glasu, ki je s svojim prihodom na oder prepričala še zadnje mirujoče, da so se vdali zapeljivim ritmom. Med novinci sta vodilna Carlos Calunga in Rolando Luna.

Če ste kdaj obiskali Kubo, ste jo ta večer lahko intenzivno podoživeli. Če je niste, ste lahko dobili zelo dobro predstavo o tem, kako močno in srčno kubanci ljubijo glasbo in ples, ter kako so njihova življenja dobesedno prežeta s tem ritmom vse od njihovih prvih korakov naprej. Kubanska glasba brez salse namreč ne obstaja več v čisto pravem pomenu ... in to je bilo moč 6. julija videti ter začutiti na odru ljubljanskih Križank.

Glasbeni repertoar je bil predvidljiv, vsaka pesem zapeta z dušo, občinstvo pa je po pričakovanjih 'podivjalo' ob najbolj poznanih skladbah (Dos Gardenias, Chan Chan, Candela ...). Slovensko občinstvo je bilo več kot le navdušeno, saj so glasbenike z vztrajnostjo nazaj na oder priklicali kar dvakrat, a vidno utrujeni enostavno niso zmogli več. V resnici tudi nismo pričakovali.

Orquesta Buena Vista Social Club bodo nedvomno nadaljevali legendarno tradicijo svojih 'očetov'. Doživite to vsaj enkrat z njimi.

Tekst & foto PP

Orkester Buena Vista Social Club - thumbnail

Orkester Buena Vista Social Club