v rubriki dogodki:
.. / / / 17.11.2010 14:20

Koncert bristolskega triphoperja: res "tricky"

Ko je množica navdušenih oboževalcev dvorano Kina Šiška zapolnila do zadnjega kotička, se je okoli 11h na odru prikazala najprej spremljevalna skupina sestavljena iz ženskega dela (basistka, kitaristka in glavna pevka Franky Riley) ter moškega (bobnar in klaviaturist), nato pa se je pojavila še zvezda večera v črni maskirni maski.

Tricky se je prvih nekaj minut s hrbtom obrnjen proti občinstvu le zasanjano zibal, kadil zvitke sumljive vsebine ter nekoliko pozersko razkazoval trebušne mišice. Kmalu je odvrgel majico, ostal oblečen le v vrečasto trenerko in še naprej publiki kazal pretežno hrbet.

Zibanje je nadgradil v nekakšen ples združen z boksarskimi gibi, medtem pa je mikrofon že prevzela nadarjena Franky Riley, pevka irsko-italijanskega porekla, kateri je Tricky prepustil izvajanje večino pesmi tekom ure in pol trajajočega koncerta. Kljub nadarjenosti mlade pevke pa smo po koncertu zasledili komentarje, da vseeno nima karizme nekdanje Trickyjeve pevke in spremljevalke, zdaj samostojne izvajalke Martine Topley-Bird.

Divji deček se je dogajanju bolj prepuščal, kakor da bi bil njegov glavni akter, hipnotično je poplesaval po odru in le na trenutke prijel za mikrofon, zaradi česar so bili občutki publike deljeni. Slišali so se tudi nezadovoljni komentarji, medtem ko so morali tonski mojstri snemati in podvajati pevčeve redke zarapane besede.

Po pol ure je na oder povabil najbolj zagreto publiko, s katero se je objemal, poplesaval in fotografiral. Druženje, ki ga rad ponavlja na svojih nastopih, je nekoliko izgubilo smisel, ker ga je ponovil ponovno pred koncem koncerta.

Morda je s tem tudi nekoliko odvrnil pozornost tistih, ki so vseeno prišli na koncert zato, da bi tudi v živo slišali temačni glas čaščenega genija, ki pa se na Ljubljanskem koncertu ni zares izkazal. O tem, ali so bile krive opojne substance, ali so bila pričakovanja previsoka, ne bi sedaj razpravljali.

Vsi prisotni pa se verjetno strinjamo, da je šlo za drugačno in nenavadno doživetje, katerega je bilo treba videti. Od Trickyjeve glasbe pa bi imeli verjetno več, če bi si jo sami predvajali doma ...

Foto: © 2010 Boris B. Voglar photography

Ana Lipovšek - avatar

Ana Lipovšek

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 02.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 19 člankov.

Tricky v Kinu Šiška - thumbnail

Tricky v Kinu Šiška

Foto: Boris B. Voglar / Boris B. Voglar