v rubriki dogodki:
.. / / / 09.04.2004

Dark Industries prvič na Metelkovi

V soboto smo na Metelkovi zopet poskakovali in noreli na nori Jungle, ki se je prepletal z drugimi zvrstmi drum'n'bassa. Čeprav nadobudnih bobeninbasovcev ni bilo dosti, da bi napolnili celo dvoranico lahko rečem, da je organizacija odlično uspela.

Obiskovalce je ogrel Zbeats iz Maribora. Očitno je, da je DJ nov na sceni in še ni rolal na večjih eventih, ampak praksa dela mojstra. Izbira komadov je bila sveža, miksanje s par komadi, ki se v zadnjem času vrtijo na MTV-ju, drugače pa je set spominjal na Planktonove zvoke.

Ob 1h je na "oder" stopil Psyche iz Londona, pod okriljem Radia-FM. Glede na to, da našim ušesom še ni dosti znan je prijetno presenetil. Tisto kar ni znano Slovence rado dela skeptične. Zaslišali smo uspešnice kot so ?Bad boys?, Prodigyjev mix ter ?Ready or not?. Odličen začetek. Najprej občinstvo seznaniš z že znanim nato pa predstaviš svoje delo. Na njegovem demo cd-ju je slišati mixe komadov od Hype-a, Shy FX-a, Caliber-a in drugih DJ-jev, ki so že obiskali naše kraje. Skratka res razgibane, hitre komade, ki jih dopolnjujejo globoki in močni basi, kar povprečnega drumnbejserja najhitreje potegne od šanka na plesišče. Ritma ni spustil do konca, ko ga je malo pred tretjo zamenjal Jam!al

Začel je z lahkotnimi ritmi, s ?Hold it on?, vmes pa spuščal že skorajda House-u podobne vložke. Nadaljeval s hard-stepom do dark jungla, ki je značilnost njegovih setov. Čeprav to ni več isti Jungle kot smo ga bili vajeni v 90.tih, Dan-Mitra pravi:?Tisti pravi Jungle je že izumrl?. Z močnimi basi, hitrim ritmom in bobni vseeno še spominja na old skool džungelsko muziko. Če Jam!alu sledimo že od poletja lani, je definitivno izboljšal tehniko in pridobil nekaj prakse. Jasno je, da so pri rolanju najbolj pomembne izkušnje, izkušnje in še enkrat izkušnje. Če DJ vlaga svoj čas in energijo v glasbo se to tudi odraža v njegovih setih in pri obeh članih team-a je viden napredek v tej smeri. Morda je k temu pripomogla tudi konkurenca novih DJ-jev, ki izhajajo iz K4 ter drugih klubov po Sloveniji.

Ne smemo pa pozabiti na drugo polovico Dark Industries. Na simpatičnega angleškega MC-ja Shocka. Ta je spremljal DJ Zbeats-a in DJ Psyche-a na mikrofonu. Med Jam!alovim setom pa si je vzel malo pavze, saj so bili nekateri komadi prehitri pa tudi že glasbeno dosti razgibani, da bi zraven lahko vključili še rimanje. Pri team-ih MC-DJ je pomembna komunikacija. Shock je prekinil Psyche-a v pravih trenutkih in ustvaril večjo napetost med obiskovalci. Teh je bilo manj kot na Drumwise žurih, bilo pa je tudi manj ?firbcev?, ampak toliko več duš, ki znajo uživati v dobri glasbi in to tudi znajo pokazati. Eden od ?mimoidočih? je žur označil kot ?move your head? party. A, res tako očitno migamo z glavo? To spet dokazuje, da bobeninbasovci pridejo na bass ?movat? in ne posedat.

Zabavo je zaključil dečko v havajski srajci, dobro poznan pod imenom DJ Dan-Mitra, ki se je spustil nazaj v malo bolj lahkotnejše ritme z različnimi vložki.

Udeležba je bila majhna, ker se Jam!al in Shock še nista dobro uveljavila v slovenski elektronski sceni, ker sta povabila gosta, ki ga večina še ni poznala in ker nekateri pač ne morejo preplesati dveh noči zapored. Vsekakor se veselim naslednjega eventa pod njuno organizacijo. V Sloveniji je videti neko razklanost med posameznimi kru-ji. Nek še neuveljavljen DJ brez vez stežka pride med najboljše. Dokaz je recimo Brejkšnita, ki že že nekaj časa kraljuje na Bledu pa se drugod še vedno ne pojavlja, čeprav podpirajo tudi mlade DJ-je, ali pa prav zato? Poleg tega se pojavljajo stalni prepiri in zamere, česar ne razumem prav dobro. V povezavi z različnimi kruji bi lahko drugi drugega dosti naučili. Je morda na sceni res preveč drum'n'bass DJ-jev in gre tu za nekakšen boj za obstanek?

Pustimo se presenetiti na novem eventu, ki je že skoraj pred vrati, ko nas bo osrečeval, zopet angleški, za ene najboljši DJ na svetu, Andy C.

foto: Muki

 - thumbnail