v rubriki dogodki:
.. / / / 19.02.2004

Dežurni krivci na odru Orto bara

Dežurni krivci so v torek, sedemnajstega februarja, odigrali svoj drugi promocijski koncert ob izdaji plošče Kakor človek. Po Metelkovi je bilo tokrat koncertno prizorišče Orto bar, kjer pa se je zbralo presenetljivo nizko število ljudi. Lahko jim je žal, saj so zamudili odličen koncert prleške progresivne noise rock skupine.

V sicer vedno obleganem Orto baru se tokrat ni zbralo veliko več kot petdeset ljudi, vendar smo bili tam vsi zaradi prepričanja, da bomo priče dobremu koncertu skupine, ki se je na plošči Kakor človek predstavila kot dozorela in izredno zanimiva.

Koncert je začel Sašo Serban na didžeriduju in poskrbel za prvo navdušenje in spoštljiv aplavz občinstva, ki je v naslednji uri uživala v izredni glasbeni predstavi. Skupina Dežurni krivci me je pritegnila z zares mojstrsko ploščo Kakor človek in resnici na ljubo sem se njihovega živega nastopa bal, saj nisem bil prepričan, če bodo lahko primerno združili hrup, virtuoznost in izjemna besedila.

Uspelo jim je vse troje! Izjemna ritem sekcija, ki ji je poveljeval bobnar Igor Ketiš, z dovršenim igranjem bas kitare in občasnim petjem spremljevalnih vokalov pa je zvok še dodatno obogatil Tomas Tibaut.

Solo kitaro je v rokah držal Marko Čuš, ki je na trenutke s svojim igranjem spominjal na stare velikane bluesa, na sredini odra pa je stal karizmatični ter kitarsko in vokalno prepričljivi Leon Štrakl. Kvartetu se je videlo, da so izredno dobro uigrani, šele v živo pa se sliši, kako kompleksna in sila težavna je njihova glasba.

V živo so predstavili skladbe z obeh svojih albumov - Nikogaršnje mesto Daleč od ljubezni in Kakor človek. Zrelost in dovršenost se zares dobro slišita v živo ? starejše skladbe so mnogo bolj hrupne in ostre, medtem, ko so novejše bolj kitarsko in ritmično dodelane, s še večjim poudarkom na besedilih.

Za nameček smo lahko slišali tudi povsem novo skladbo Jezen sem in lep čas lahko uživali v zanimivem in presenetljivem jamanju bobnarja Igorja in basista Tomasa, ki je ? v dokaz glasbene intenzivnosti in absolutne predanosti glasbi, celo strgal struno na svoji bas kitari. Struno je nato dobesedno zakrpal, skupina pa je nadaljevala s koncertom.

Vsi tisti, ki ste včeraj še našli kakšen izgovor, da vas na koncertu ni bilo, vam je lahko pošteno žal in napake ne ponovite, ko bodo Dežurni krivci znova na koncertnem obisku v vašem mestu. Vredno jih je videti, pohvaliti pa jih je treba tudi zato, ker so dali od sebe sto odstotkov, kljub temu, da so igrali pred ne najbolj polnim klubom.

OBVESTILO ZA MEDIJSKE HIŠE / NOVINARJE / VSE OSTALE
Tiste medijske hiše oz novinarji, ki "nevede" in brez dovoljenja objavljajo fotke z ŽVPL-a v drugih medijih: tisti (c) je "copyright" - in ne "the right to copy" - če hočete fotke pošljite e-pošto avtorju in se dogovorite za objavo.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Dezurni krivci v Ortu (foto Matic Slapsak) - thumbnail

Dezurni krivci v Ortu (foto Matic Slapsak)