v rubriki dogodki:
.. / / / 28.05.2001

DJ Marky - brazilski temperament v Subsubu

"Early in my career, many people wouldn't book me because they say 'Marky, he's broken the cross fader of the mixer' but its not true. I like the music and when I play I'm enthusiastic. I like the crowd and they drive me to do more and more punching on the mixers..." (DJ Marky)

Da zgornje besede držijo, smo se lahko prepričali prejšnjo soboto v Subsubu. DJ Marky je 26-letni Brazilec iz Sao Paola, ki se že dolga leta posveča glasbi. Jungle in d'n'b rola po klubih doma in v tujini. Lasti si nagrade za najboljšega domačega in najboljšega internacionalnega DJ-a. Izkušnje ima že z lastnimi radijskimi oddajami in klubskimi večeri. Predvsem pa izžareva ogromno energije in južnoameriškega temperamenta. Kombinacija vsega tega nas je pričakala ob pol dveh.

Že sam začetek seta, dolgega dobri dve uri, je bil odličen, saj je Marky z downtempom omilil prehod iz ogrevalnega dela izpod rok slovenskih DJ-ev, nato pa prek house vložkov z le tiho d'n'b podlago prešel k tršim d'n'b/jungle ritmom in takoj potrdil našo predstavo o DJ-ih iz dežele, kjer ljudje živijo z glasbo in soncem ter oboje povezujejo z neverjetnim občutkom.

Noč se je nadaljevala v tem istem hitrem tempu, s kvalitetnim mixanjem in celo skrečanjem (vrlino, ki je na takšnih partyjih nismo vajeni, je pa odlična popestritev in najbrž izhaja iz Markyjevih izkušenj s hiphopom) za gramofoni ter energijo, ki je podžigala vse na drugi strani. Predvsem so buren odziv doživeli komadi, ki jih najbolj poznamo, za kar je zaslužna najbrž tudi toptenka, lestvica, ki jo tedensko pripravlja Radyoyo ekipa.

Kakor koli, vsakič, ko je bilo zaradi neznosne vročine za trenutek treba zapustiti plesišče in se sprehoditi vsaj po vodo, se je zdelo, da se zamuja nekaj neponovljivega. Brazilec ni pustil odmora. Skrbel je, da je zabava ostajala na vrhuncu in občinstvo s hipnotično podlago basa in latino melodiko odpeljal daleč stran, v deželo brez ustavljanja, polno glasbenih užitkov. Tako so bili njegovi cross-faderji že razbeljeno vroči in naše majice premočene, ko je, pospremljen z bučnim aplavzom in spodbujanjem, zaključil svojo glasbeno pravljico.

Da pa je neutrudljiv, je dokazal ob petih zjutraj, ko se je vrnil in nas, preden smo se napotili v svetlo jutro, še enkrat dodobra zbudil.

Tina H. Zakonjšek in Jaka Ažman

DJ Marky - thumbnail

DJ Marky